en-USro-RO

| Login
28 iunie 2017

Pornesc de la constatarea unui fenomen cultural care nu mai are nevoie sa fie documentat, deoarece a devenit o experienta comuna: societatile noastre civile – pâna ieri mai mult sau mai putin omogene cât priveste compozitia lor etnica si profilul lor cultural, si garantate în interiorul lor de institutii democratice tipice ale statului national modern – au devenit sau devin din ce în ce mai repede multiculturale, în contextul globalizarii.
Continuare

 

Este adevarat ca Dumnezeu nu exista? Ipoteza ca exista un Creator este crezuta numai de cei care marturisesc o religie monoteista abrahamica? Poate fi cineva si om de stiinta si credincios?

E vorba de întrebari tot mai frecvente si în pofida tentativei Bisericii catolice de a explica în forme diferite si articulate ca ratiunea si credinta înainteaza pe sine paralele si în multe puncte convergente, fac zgomot interventiile ateilor militanti care reafirma incompatibilitatea absoluta dintre stiinta si credinta.

Pentru a încerca sa clarifice discutia, agentia Zenit l-a intervievat pe parintele Sabino Maffeo, preot iezuit si membru al Observatorului Astronomic dependent de Sfântul Scaun.


Continuare

Iubiti frati si surori,

Astazi as vrea sa va vorbesc despre o femeie care a avut un rol eminent în istoria Bisericii. E vorba de sfânta Ecaterina de Siena. Secolul în care a trait – al paisprezecelea – a fost o epoca zbuciumata pentru viata Bisericii si a întregului tesut social în Italia si în Europa. Totusi, chiar si în momentele de dificultate mai mare, Domnul nu înceteaza sa binecuvânteze poporul sau, ridicând Sfinti si Sfinte care zdruncina mintile si inimile provocând convertire si reînnoire. Ecaterina este una dintre acestea si astazi înca ea ne vorbeste si ne stimuleaza sa mergem cu curaj spre sfintenie pentru a fi în mod mereu mai deplin discipoli ai Domnului.
Continuare

Iubiti frati si surori,

Astazi as vrea sa va prezint o figura feminina, mai putin cunoscuta, însa careia Biserica îi datoreaza o mare recunostinta, nu numai pentru sfintenia vietii sale, ci si pentru ca, prin marea ei fervoare, a contribuit la instituirea uneia dintre cele mai importante solemnitati liturgice ale anului, cea a lui Corpus Domini. Este vorba despre sfânta Iuliana de Cornillon, cunoscuta si ca sfânta Iuliana de Liège. Avem câteva date despre viata ei mai ales printr-o biografie, scrisa probabil de un ecleziastic care a fost contemporan al ei, în care sunt cuprinse diferite marturii ale unor persoane care au cunoscut-o direct pe Sfânta.


Continuare

„Dumnezeu se reveleaza omului cu darul Cuvântului sau”

  „Redescoperirea centralitatii Cuvântului lui Dumnezeu” în viata personala si a Bisericii si „urgenta si frumusetea” de a-l vesti pentru mântuirea omenirii ca „martori convinsi si credibili ai Celui Înviat”: acesta este, în sinteza, mesajul lui Benedict al XVI-lea în Exortatia apostolica post-sinodala „Verbum Domini”, care cuprinde reflectiile si propunerile rezultate din Sinodul Episcopilor desfasurat în Vatican în octombrie 2008 cu tema „Cuvântul lui Dumnezeu în viata si în misiunea Bisericii”. Documentul, lung de aproape 200 de pagini, este un apel pasionat adresat de Papa pastorilor, membrilor din viata consacrata si laicilor „sa devina tot mai familiari cu sfintele Scripturi”, neuitând niciodata „ca la baza oricarei spiritualitati crestine autentice si vii este Cuvântul lui Dumnezeu vestit, primit, celebrat si meditat în Biserica” (121).
Continuare

 

Iubiti frati si surori!

 Astazi as vrea sa amintesc împreuna cu voi de Calatoria Apostolica la Santiago de Compostela si Barcelona, pe care am avut bucuria s-o fac sâmbata si duminica trecuta. Am mers acolo pentru a-i întari în credinta pe fratii mei (cf. Lc 22,32); am facut asta ca martor al lui Cristos Înviat, ca semanator al sperantei care nu dezamageste si nu înseala, pentru ca îsi are originea în iubirea infinita a lui Dumnezeu fata de toti oamenii.


Continuare
MESAJUL SFÂNTULUI PARINTE PENTRU A 44-A ZI MONDIALA A COMUNICATIILOR SOCIALE (16 mai 2010)

Iubiti frati si surori,

Tema urmatoarei Zile Mondiale a Comunicatiilor Sociale – „Preotul si pastoratia în lumea digitala: noile mass-media în slujba Cuvântului” – se insereaza în mod fericit în drumul Anului Sfintei Preotii si pune pe primul plan reflectia asupra unui domeniu pastoral vast si delicat ca acela al comunicatiei si al lumii digitale, în care sunt oferite preotului noi posibilitati de a exercita propria slujire adusa Cuvântului si a Cuvântului.

Continuare
Mesajul Sfântului Parinte Benedict al XVI-lea pentru a 47-a Zi Mondiala de Rugaciune pentru Vocatii (25 aprilie 2010)

A 47-a Zi Mondiala de Rugaciune pentru Vocatii, care se va celebra în duminica a IV-a a Pastelui – duminica „Bunului Pastor” – la 25 aprilie 2010, îmi ofera oportunitatea de a propune reflectiei voastre o tema care se intoneaza bine cu Anul Sfintei Preotii: Marturia trezeste vocatii.
Continuare
Anul Sfintei Preotii, început pe 19 iunie a.c., este în plina desfasurare. Biserica noastra locala a luat diferite initiative atât la nivel diecezan, cât si national, pentru a sublinia adeziunea ei la lucrarea Bisericii universale, precum si pentru a constientiza tot mai mult importanta Preotiei în rândul clerului si al credinciosilor laici. Continuare
În luna octombrie crestinii o cinstesc pe preasfânta Fecioara Maria rugându-se, mai ales, sfântul Rozariu. Rugaciunea Rozariului s-a dezvoltat progresiv, în cursul Evului Mediu, si a fost popularizata în secolul al XII-lea de catre sfântul Bernard si apoi de catre dominicani. Numele de rozariu vine de la obiceiul crestinilor din Evul Mediu de a încorona cu trandafiri statuile sfintei Fecioare, trandafirii fiind simbolul rugaciunilor adresate Mariei. Continuare
Pagina 5 din 6First   Precedentul   1  2  3  4  [5]  6  Urmatorul   Ultimul   

Va recomandam

Evanghelia după sfântul Ioan : traducere şi comentariu
Rinaldo Fabris
Organizarea prezentului comentariu la Evanghelia după sfântul Ioan se supune următoarelor criterii: reconstrucţia textului în tonalitatea sa originară şi înţelegerea structurii sale pe baza particularităţilor sale lexicale, stilistice, literare şi tematice; analiza textului din punct de vedere exegetic, iar la final, interpretarea sa în contextul religios şi cultural din zilele noastre.
Evanghelia după sfântul Ioan : traducere şi comentariu
Viaţa lui Isus
Jean-Christian Petitfils
Plecând de la textul sacru, autorul ne prezintă activitatea și opera mântuitoare a lui Cristos dintr-o perspectivă istorică, făcând adesea referire la ultimele descoperiri de natură istorică și arheologică. Pe lângă aceste dovezi istorice, textul este însoțit de anumite comentarii și explicații care au ca scop facilitarea înțelegerii mesajului evanghelic.
Viaţa lui Isus
Don Orione – o inimă fără margini
Andrea Gemma
Don Orione. O inimă fără margini este o carte deosebită pentru că este rezultatul unei împletiri armonioase între măreția subiectului tratat – don Orione a fost și va rămâne unel dintre marii apostoli ai carității – și arta deosebită a scrisului. Mons. Andrea Gemma reușește să evoce cu foarte mare expresivitate figura Fondatorului, care trăda o „inimă fără margini... dilatată de caritatea celui răstingnit”.
Don Orione – o inimă fără margini

Reviste

Conciliul al II-lea din Vatican: „semn al timpului” pentru Biserică şi pentru lume (II)

XVIII/ 35 (2015), 140 p., 17x24, 1453-8075, 9 lei.
Conciliul al II-lea din Vatican: „semn al timpului” pentru Biserică şi pentru lume (II)
Conciliul al II-lea din Vatican: „semn al timpului” pentru Biserică şi pentru lume (I)

XVII/ 34 (2014), 122 p., 17x24, 1453-8075, 9 lei.
Conciliul al II-lea din Vatican: „semn al timpului” pentru Biserică şi pentru lume (I)
Rolul Bisericii Catolice din Europa de Est la căderea comunismului

XVII/ 33 (2014), 111 p., 17x24, 1453-8075, 9 lei.
Rolul Bisericii Catolice din Europa de Est la căderea comunismului
Creştinul între trecut şi prezent

XVI/ 32 (2013), 156 p., 17x24, 1453-8075, 9 lei.
Creştinul între trecut şi prezent
Credinţa dintotdeauna şi omul de astăzi

XVI/ 31 (2013), 152 p., 17x24, 1453-8075, 9 lei.
Credinţa dintotdeauna şi omul de astăzi