en-USro-RO

| Login
23 iunie 2017
Carti  »  Carti  »  Magisterium Search
Compendiu de doctrina sociala a Bisericii
Consiliul Pontifical pentru Dreptate si Pace
Compendiu de doctrina sociala a Bisericii
Colectia: Magisterium

An aparitie: 2007 Format: 15x21
Editie: I ISBN: 978-973-3980-10-5
Pagini: 672 p. Pret: 40 RON

Cumpara online de la Libraria Sapientia
Vizualizeaza online aici.

 În decursul istoriei sale si îndeosebi în ultimii o suta de ani, Biserica nu a renuntat niciodata – conform cuvintelor Papei Leon al XIII-lea – sa pronunte „cuvântul ei de drept” în privinta problemelor vietii sociale. Continuând sa expuna si sa actualizeze bogata mostenire a doctrinei sociale catolice, Papa Ioan Paul al II-lea a publicat, în timpul pontificatului sau, trei mari enciclice – Laborem exercens, Sollicitudo rei socialis si Centesimus Annus – care constituie etape fundamentale ale gândirii catolice privind acest domeniu. Numerosi episcopi din întreaga lume au contribuit în timpurile recente la aprofundarea doctrinei sociale a Bisericii. La fel au facut si numerosi cercetatori, pe toate continentele.
  Prin urmare, era de asteptat sa fie editat un compendiu cu tot acest material, prezentând în mod sistematic fundamentele doctrinei sociale catolice. Aceasta misiune a fost preluata în mod laudabil de catre Consiliul Pontifical pentru Dreptate si Pace, dedicând acestei initiative o munca intensa ce s-a finalizat în 2004.
  Lucrarea arata cum doctrina sociala catolica are si valoarea de instrument al evanghelizarii (cf. Centesimus Annus, 54), pentru ca pune persoana umana si societatea umana în relatie cu lumina evangheliei. Principiile doctrinei sociale a Bisericii, care se bazeaza pe legea naturala, sunt confirmate si consolidate în credinta Bisericii de evanghelia lui Cristos.
  În aceasta lumina, omul este invitat, înainte de toate, sa se descopere ca fiinta transcendenta, în fiecare dimensiune a vietii, incluzând-o si pe cea legata de contextele sociale, economice si politice. Credinta conduce la plinatate semnificatia familiei, care, întemeiata pe casatoria dintre un barbat si o femeie, constituie prima celula vitala a societatii; mai departe, ea lumineaza demnitatea muncii, care, vazuta ca activitate a omului rânduita spre împlinirea sa, are prioritate asupra capitalului si constituie dreptul de participare la roadele care deriva din munca.
  În textul de fata se poate vedea apoi importanta valorilor morale fondate pe legea naturala scrisa în constiinta fiecarei fiinte umane; de aceea, fiecare constiinta umana este obligata sa cunoasca si sa respecte aceasta lege. Omenirea de astazi cere mai multa dreptate în fata fenomenului globalizarii; ea percepe preocuparea vie pentru ecologie si pentru gestionarea corecta a problemelor publice; acorda atentie necesitatii de a salva constiinta nationala, fara a pierde totusi din vedere calea dreptatii si constiinta unitatii familiei umane. Lumea muncii, modificata profund de cuceririle tehnologice moderne, cunoaste nivele extraordinare de calitate, însa înregistreaza si forme inedite de instabilitate, exploatare si chiar de sclavie în cadrul acelorasi societati asa-zis prospere. În diferite zone ale planetei continua sa creasca nivelul bunastarii, dar creste amenintator numarul noilor saraci si se extinde în regiuni diverse diferenta dintre tarile mai putin dezvoltate si tarile bogate. Piata libera – proces economic cu aspecte pozitive – îsi arata totusi limitele sale. Pe de alta parte, iubirea preferentiala fata de cei saraci reprezinta o alegere fundamentala a Bisericii, care o propune tuturor oamenilor de bunavointa.
  În acest fel, este evident faptul ca Biserica nu poate înceta de a-si face auzita propria voce privind „lucrurile noi” (res novae), tipice pentru epoca moderna, pentru ca este misiunea ei sa-i invite pe toti oamenii sa se daruiasca total pentru a face sa creasca mereu o civilizatie autentica orientata mai mult spre cautarea unei dezvoltari umane integrale si solidare.
Problemele actuale de natura culturala si sociala îi privesc, înainte de toate, pe credinciosii laici, chemati, cum aminteste Conciliul Ecumenic al II-lea din Vatican, sa se ocupe de cele vremelnice, orientându-le dupa vointa lui Dumnezeu (cf. Lumen Gentium, 31). Prin urmare, se poate întelege usor importanta formarii laicilor, pentru ca, prin sfintenia vietii lor si prin forta marturiei lor, sa contribuie la progresul umanitatii. Acest document vrea sa-i ajute în misiunea lor zilnica.
  Numeroase elemente aduse aici împreuna sunt împartasite de alte Biserici si comunitati ecleziale, ca si de alte religii. Textul a fost astfel elaborat încât sa fie util nu numai celor din interior (ad intra), catolicilor, ci si celor din afara (ad extra). De fapt, fratii care sunt uniti prin acelasi Botez, cei care urmeaza alte religii si toti oamenii de bunavointa pot gasi aici ocazii rodnice de reflectie si o motivatie comuna pentru dezvoltarea integrala a fiecarei persoane si a omului întreg.
  Prezentul volum se adreseaza nu doar clericilor si persoanelor implicate în munca pastorala, ci si tuturor acelora care doresc sa asculte glasul Bisericii cu privire la problemele si întrebarile de natura morala cu care se confrunta omul contemporan.

Card. Angelo Sodano

Comentarii Momentan nu sunt comentarii. Poti fi primul care posteaza un comentariu.

Posteaza comentariu

Nume (necesar)

Email (necesar)

Website

CAPTCHA image
Enter the code shown above:

Cautare Carti

Indice Alfabetic Carti

1 A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z

Va recomandam

Evanghelia după sfântul Ioan : traducere şi comentariu
Rinaldo Fabris
Organizarea prezentului comentariu la Evanghelia după sfântul Ioan se supune următoarelor criterii: reconstrucţia textului în tonalitatea sa originară şi înţelegerea structurii sale pe baza particularităţilor sale lexicale, stilistice, literare şi tematice; analiza textului din punct de vedere exegetic, iar la final, interpretarea sa în contextul religios şi cultural din zilele noastre.
Evanghelia după sfântul Ioan : traducere şi comentariu
Viaţa lui Isus
Jean-Christian Petitfils
Plecând de la textul sacru, autorul ne prezintă activitatea și opera mântuitoare a lui Cristos dintr-o perspectivă istorică, făcând adesea referire la ultimele descoperiri de natură istorică și arheologică. Pe lângă aceste dovezi istorice, textul este însoțit de anumite comentarii și explicații care au ca scop facilitarea înțelegerii mesajului evanghelic.
Viaţa lui Isus
Don Orione – o inimă fără margini
Andrea Gemma
Don Orione. O inimă fără margini este o carte deosebită pentru că este rezultatul unei împletiri armonioase între măreția subiectului tratat – don Orione a fost și va rămâne unel dintre marii apostoli ai carității – și arta deosebită a scrisului. Mons. Andrea Gemma reușește să evoce cu foarte mare expresivitate figura Fondatorului, care trăda o „inimă fără margini... dilatată de caritatea celui răstingnit”.
Don Orione – o inimă fără margini

Reviste

Conciliul al II-lea din Vatican: „semn al timpului” pentru Biserică şi pentru lume (II)

XVIII/ 35 (2015), 140 p., 17x24, 1453-8075, 9 lei.
Conciliul al II-lea din Vatican: „semn al timpului” pentru Biserică şi pentru lume (II)
Conciliul al II-lea din Vatican: „semn al timpului” pentru Biserică şi pentru lume (I)

XVII/ 34 (2014), 122 p., 17x24, 1453-8075, 9 lei.
Conciliul al II-lea din Vatican: „semn al timpului” pentru Biserică şi pentru lume (I)
Rolul Bisericii Catolice din Europa de Est la căderea comunismului

XVII/ 33 (2014), 111 p., 17x24, 1453-8075, 9 lei.
Rolul Bisericii Catolice din Europa de Est la căderea comunismului
Creştinul între trecut şi prezent

XVI/ 32 (2013), 156 p., 17x24, 1453-8075, 9 lei.
Creştinul între trecut şi prezent
Credinţa dintotdeauna şi omul de astăzi

XVI/ 31 (2013), 152 p., 17x24, 1453-8075, 9 lei.
Credinţa dintotdeauna şi omul de astăzi