en-USro-RO

| Login
21 februarie 2018
Carti  »  Carti  »  Magisterium Search
Compendiu de doctrina sociala a Bisericii
Consiliul Pontifical pentru Dreptate si Pace
Compendiu de doctrina sociala a Bisericii
Colectia: Magisterium

An aparitie: 2007 Format: 15x21
Editie: I ISBN: 978-973-3980-10-5
Pagini: 672 p. Pret: 40 RON

Cumpara online de la Libraria Sapientia
Vizualizeaza online aici.

 În decursul istoriei sale si îndeosebi în ultimii o suta de ani, Biserica nu a renuntat niciodata – conform cuvintelor Papei Leon al XIII-lea – sa pronunte „cuvântul ei de drept” în privinta problemelor vietii sociale. Continuând sa expuna si sa actualizeze bogata mostenire a doctrinei sociale catolice, Papa Ioan Paul al II-lea a publicat, în timpul pontificatului sau, trei mari enciclice – Laborem exercens, Sollicitudo rei socialis si Centesimus Annus – care constituie etape fundamentale ale gândirii catolice privind acest domeniu. Numerosi episcopi din întreaga lume au contribuit în timpurile recente la aprofundarea doctrinei sociale a Bisericii. La fel au facut si numerosi cercetatori, pe toate continentele.
  Prin urmare, era de asteptat sa fie editat un compendiu cu tot acest material, prezentând în mod sistematic fundamentele doctrinei sociale catolice. Aceasta misiune a fost preluata în mod laudabil de catre Consiliul Pontifical pentru Dreptate si Pace, dedicând acestei initiative o munca intensa ce s-a finalizat în 2004.
  Lucrarea arata cum doctrina sociala catolica are si valoarea de instrument al evanghelizarii (cf. Centesimus Annus, 54), pentru ca pune persoana umana si societatea umana în relatie cu lumina evangheliei. Principiile doctrinei sociale a Bisericii, care se bazeaza pe legea naturala, sunt confirmate si consolidate în credinta Bisericii de evanghelia lui Cristos.
  În aceasta lumina, omul este invitat, înainte de toate, sa se descopere ca fiinta transcendenta, în fiecare dimensiune a vietii, incluzând-o si pe cea legata de contextele sociale, economice si politice. Credinta conduce la plinatate semnificatia familiei, care, întemeiata pe casatoria dintre un barbat si o femeie, constituie prima celula vitala a societatii; mai departe, ea lumineaza demnitatea muncii, care, vazuta ca activitate a omului rânduita spre împlinirea sa, are prioritate asupra capitalului si constituie dreptul de participare la roadele care deriva din munca.
  În textul de fata se poate vedea apoi importanta valorilor morale fondate pe legea naturala scrisa în constiinta fiecarei fiinte umane; de aceea, fiecare constiinta umana este obligata sa cunoasca si sa respecte aceasta lege. Omenirea de astazi cere mai multa dreptate în fata fenomenului globalizarii; ea percepe preocuparea vie pentru ecologie si pentru gestionarea corecta a problemelor publice; acorda atentie necesitatii de a salva constiinta nationala, fara a pierde totusi din vedere calea dreptatii si constiinta unitatii familiei umane. Lumea muncii, modificata profund de cuceririle tehnologice moderne, cunoaste nivele extraordinare de calitate, însa înregistreaza si forme inedite de instabilitate, exploatare si chiar de sclavie în cadrul acelorasi societati asa-zis prospere. În diferite zone ale planetei continua sa creasca nivelul bunastarii, dar creste amenintator numarul noilor saraci si se extinde în regiuni diverse diferenta dintre tarile mai putin dezvoltate si tarile bogate. Piata libera – proces economic cu aspecte pozitive – îsi arata totusi limitele sale. Pe de alta parte, iubirea preferentiala fata de cei saraci reprezinta o alegere fundamentala a Bisericii, care o propune tuturor oamenilor de bunavointa.
  În acest fel, este evident faptul ca Biserica nu poate înceta de a-si face auzita propria voce privind „lucrurile noi” (res novae), tipice pentru epoca moderna, pentru ca este misiunea ei sa-i invite pe toti oamenii sa se daruiasca total pentru a face sa creasca mereu o civilizatie autentica orientata mai mult spre cautarea unei dezvoltari umane integrale si solidare.
Problemele actuale de natura culturala si sociala îi privesc, înainte de toate, pe credinciosii laici, chemati, cum aminteste Conciliul Ecumenic al II-lea din Vatican, sa se ocupe de cele vremelnice, orientându-le dupa vointa lui Dumnezeu (cf. Lumen Gentium, 31). Prin urmare, se poate întelege usor importanta formarii laicilor, pentru ca, prin sfintenia vietii lor si prin forta marturiei lor, sa contribuie la progresul umanitatii. Acest document vrea sa-i ajute în misiunea lor zilnica.
  Numeroase elemente aduse aici împreuna sunt împartasite de alte Biserici si comunitati ecleziale, ca si de alte religii. Textul a fost astfel elaborat încât sa fie util nu numai celor din interior (ad intra), catolicilor, ci si celor din afara (ad extra). De fapt, fratii care sunt uniti prin acelasi Botez, cei care urmeaza alte religii si toti oamenii de bunavointa pot gasi aici ocazii rodnice de reflectie si o motivatie comuna pentru dezvoltarea integrala a fiecarei persoane si a omului întreg.
  Prezentul volum se adreseaza nu doar clericilor si persoanelor implicate în munca pastorala, ci si tuturor acelora care doresc sa asculte glasul Bisericii cu privire la problemele si întrebarile de natura morala cu care se confrunta omul contemporan.

Card. Angelo Sodano

Comentarii Momentan nu sunt comentarii. Poti fi primul care posteaza un comentariu.

Posteaza comentariu

Nume (necesar)

Email (necesar)

Website

CAPTCHA image
Enter the code shown above:

Cautare Carti

Indice Alfabetic Carti

1 A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z

Va recomandam

YOUCAT : carte de rugăciuni pentru tineri
Georg von Lengerke, Dörte Schrömges
Această carte va fi un ajutor în drumul de rugăciune al prieteniei cu Dumnezeu. Ea conține rugăciuni vechi și noi, pentru zilele bune sau rele, sau care se spun noaptea. Găsești rugăciuni luate din Sfânta Scriptură, rugăciuni ale celor mai evlavioși oameni din istorie și ale oamenilor de astăzi.Cartea este alcătuită din două părți: prima parte este o rugăciune ritmată, dimineața și seara, timp de două săptămâni. Cea de-a doua parte este o colecție de rugăciuni pe diferite teme și intenţii.
YOUCAT : carte de rugăciuni pentru tineri
Y – Biblia. Biblia Bisericii Catolice pentru tineri
Conferința Episcopilor din Austria, coord.
Păstrând același stil grafic de la YouCat, editorii au reușit să realizeze o bogată selecție de texte biblice care să-i conducă pe tineri la o bună cunoaștere a Sfintei Scripturi. O echipă de bibliști renumiți a scris introducerile la cărțile biblice și explicațiile la textele biblice mai dificile. Textul Sfintei Scripturi este însoțit de numeroase citate din marile personalități ale lumii, mărturii oferite de tineri și imagini din Țara Sfântă.
Y – Biblia. Biblia Bisericii Catolice pentru tineri
Youcat : româna : Catehismul Bisericii Catolice pentru tineri
***

Youcat este o carte dedicata tinerilor, care vrea sa-i ajute sa înteleaga mai bine credinta Bisericii Catolice, asa cum a fost ea formulata în Catehismului Bisericii Catolice, publicat la treizeci de ani dupa încheierea Conciliului al II-lea din Vatican (1962-1965). Nascut din initiativa Conferintei Episcopilor din Austria, Youcat preia structura traditionala a Catehismului cu întrebari si raspunsuri, dar o îmbraca cu fotografii si reprezentari artistice, precum si cu elemente complementare, cum ar fi citate din Sfânta Scriptura si din mari personalitati ale Bisericii.

Youcat : româna : Catehismul Bisericii Catolice pentru tineri

Reviste

Conciliul al II-lea din Vatican: „semn al timpului” pentru Biserică şi pentru lume (II)

XVIII/ 35 (2015), 140 p., 17x24, 1453-8075, 9 lei.
Conciliul al II-lea din Vatican: „semn al timpului” pentru Biserică şi pentru lume (II)
Conciliul al II-lea din Vatican: „semn al timpului” pentru Biserică şi pentru lume (I)

XVII/ 34 (2014), 122 p., 17x24, 1453-8075, 9 lei.
Conciliul al II-lea din Vatican: „semn al timpului” pentru Biserică şi pentru lume (I)
Rolul Bisericii Catolice din Europa de Est la căderea comunismului

XVII/ 33 (2014), 111 p., 17x24, 1453-8075, 9 lei.
Rolul Bisericii Catolice din Europa de Est la căderea comunismului
Creştinul între trecut şi prezent

XVI/ 32 (2013), 156 p., 17x24, 1453-8075, 9 lei.
Creştinul între trecut şi prezent
Credinţa dintotdeauna şi omul de astăzi

XVI/ 31 (2013), 152 p., 17x24, 1453-8075, 9 lei.
Credinţa dintotdeauna şi omul de astăzi