en-USro-RO

| Login
24 februarie 2018
Carti  »  Carti  »  Magistra Vitae Search
Pasarea cu gheare rosii. File din istoria satului Butea, judetul Iasi
Ioan Zapodeanu
Pasarea cu gheare rosii. File din istoria satului Butea, judetul Iasi
Colectia: Magistra Vitae

An aparitie: 2009 Format: 14x20
Editie: I ISBN: 978-973-8980-62-4
Pagini: 122 p. Pret: 6 RON

Cumpara online de la Libraria Sapientia
Vizualizeaza online aici.

Cunoasterea trecutului este una din obligatiile fiecarui om, pentru ca, dupa cum spuneau romanii "Historia magistra vitae est". Acest fapt vine sa ni-l aminteasca cartea lui Ioan Zapodeanu.
  Punctul central al cartii îl reprezinta descrierea evenimentelor din august 1949 care au avut loc în satul Butea, autorul fiind martor ocular al acestora.
  Cartea se deschide cu un "Cuvânt înainte" al domnului Danut Dobos, care vine sa aprecieze efortul domnului Zapodeanu de a reconstitui si readuce în memorie revolta anticomunista din 8 august 1949. În "Prefata", autorul indica scopul cartii: "spre aducere-aminte ca taranul din satul Butea a fost mândru în costumul lui popular, mândru de ogorul, casa si familia sa, bun cetatean si erou pe câmpul de lupta". Însa, "regimul totalitar i-a distrus taranului mândria, costumul popular a ramas o amintire, ogorul i-a fost strâmtorat între noi haturi, familia i-a fost risipita".
  Lucrarea este structurata în patru parti. În prima parte, "Drumul lui Neag", Ioan Zapodeanu face o incursiune în istoria satului natal, prezinta biserica din Butea, costumul popular, viata religioasa a comunitatii cu "slujba mare de la ora 11.00", jocurile si dansurile populare, viata de zi cu zi a taranului butean împartita între munca câmpului si cea din gospodarie etc. În partea a II-a, "Pasarea cu gheare rosii", autorul prezinta, din propria aducere aminte, dar si din alte surse, evolutia evenimentelor din ziua de 8 august 1949, când organele Securitatii au venit în sat sa-l aresteze pe pr. Gheorghe Petz, parohul de atunci al comunitatii. Sunt prezentate faptele asa cum s-au derulat ele începând cu Liturghia de la ora 11.00 si pâna la caderea noptii, dar si din zilele urmatoare, ranirea, arestarea, internarea, operarea autorului la spitalul din Roman, precum si interventia Mons. Marcu Glaser, administrator apostolic al Diecezei de Iasi, si a pr. Gheorghe Petz. Autorul ofera si lista celor care, ca urmare a acestei revolte, au fost deportati, arestati, raniti. În partea a III-a, "Triunghiul vietii", este prezentat un scurt istoric al mosiei Miclauseni din perioada 1500-1865, dar si viata taranului, devenit, dupa instaurarea regimului comunist, "un hibrid socialist", pentru care, cu toate acestea, "unghiurile si laturile triunghiului vietii sunt ocupate rând pe rând de credinta, om, ogor, natura, folclor si de raporturile intime între membrii familiei", centrul triunghiului fiind rezervat lui Dumnezeu. În partea a IV-a, "Marturii din deportare (Speranta murea în fiecare seara)", sunt prezentate marturiile tulburatoare ale lui Andrei Frent Bejan si Petru Ianus Petrina, locuitori ai satului Butea, deportati în Dobrogea dupa evenimentele din august 1949. Cartea contine si o anexa în care sunt prezentate documente fotografii care ilustreaza viata si istoria satului Butea.
  Chiar daca nu este mare dupa volum, cartea este importanta prin valoarea informatiilor continute, acestea fiind cu atât mai pretioase, cu cât sunt amintirile unui martor ocular, participant nemijlocit la acele triste evenimente. O recomandam tuturor celor care sunt interesati de istoria comunitatii catolice din Moldova, precum si de crimele comise de regimul comunist în primii ani ai dictaturii.

Petrica Ciobanu

Comentarii Momentan nu sunt comentarii. Poti fi primul care posteaza un comentariu.

Posteaza comentariu

Nume (necesar)

Email (necesar)

Website

CAPTCHA image
Enter the code shown above:

Cautare Carti

Indice Alfabetic Carti

1 A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z

Va recomandam

YOUCAT : carte de rugăciuni pentru tineri
Georg von Lengerke, Dörte Schrömges
Această carte va fi un ajutor în drumul de rugăciune al prieteniei cu Dumnezeu. Ea conține rugăciuni vechi și noi, pentru zilele bune sau rele, sau care se spun noaptea. Găsești rugăciuni luate din Sfânta Scriptură, rugăciuni ale celor mai evlavioși oameni din istorie și ale oamenilor de astăzi.Cartea este alcătuită din două părți: prima parte este o rugăciune ritmată, dimineața și seara, timp de două săptămâni. Cea de-a doua parte este o colecție de rugăciuni pe diferite teme și intenţii.
YOUCAT : carte de rugăciuni pentru tineri
Y – Biblia. Biblia Bisericii Catolice pentru tineri
Conferința Episcopilor din Austria, coord.
Păstrând același stil grafic de la YouCat, editorii au reușit să realizeze o bogată selecție de texte biblice care să-i conducă pe tineri la o bună cunoaștere a Sfintei Scripturi. O echipă de bibliști renumiți a scris introducerile la cărțile biblice și explicațiile la textele biblice mai dificile. Textul Sfintei Scripturi este însoțit de numeroase citate din marile personalități ale lumii, mărturii oferite de tineri și imagini din Țara Sfântă.
Y – Biblia. Biblia Bisericii Catolice pentru tineri
Youcat : româna : Catehismul Bisericii Catolice pentru tineri
***

Youcat este o carte dedicata tinerilor, care vrea sa-i ajute sa înteleaga mai bine credinta Bisericii Catolice, asa cum a fost ea formulata în Catehismului Bisericii Catolice, publicat la treizeci de ani dupa încheierea Conciliului al II-lea din Vatican (1962-1965). Nascut din initiativa Conferintei Episcopilor din Austria, Youcat preia structura traditionala a Catehismului cu întrebari si raspunsuri, dar o îmbraca cu fotografii si reprezentari artistice, precum si cu elemente complementare, cum ar fi citate din Sfânta Scriptura si din mari personalitati ale Bisericii.

Youcat : româna : Catehismul Bisericii Catolice pentru tineri

Reviste

Conciliul al II-lea din Vatican: „semn al timpului” pentru Biserică şi pentru lume (II)

XVIII/ 35 (2015), 140 p., 17x24, 1453-8075, 9 lei.
Conciliul al II-lea din Vatican: „semn al timpului” pentru Biserică şi pentru lume (II)
Conciliul al II-lea din Vatican: „semn al timpului” pentru Biserică şi pentru lume (I)

XVII/ 34 (2014), 122 p., 17x24, 1453-8075, 9 lei.
Conciliul al II-lea din Vatican: „semn al timpului” pentru Biserică şi pentru lume (I)
Rolul Bisericii Catolice din Europa de Est la căderea comunismului

XVII/ 33 (2014), 111 p., 17x24, 1453-8075, 9 lei.
Rolul Bisericii Catolice din Europa de Est la căderea comunismului
Creştinul între trecut şi prezent

XVI/ 32 (2013), 156 p., 17x24, 1453-8075, 9 lei.
Creştinul între trecut şi prezent
Credinţa dintotdeauna şi omul de astăzi

XVI/ 31 (2013), 152 p., 17x24, 1453-8075, 9 lei.
Credinţa dintotdeauna şi omul de astăzi