en-USro-RO

| Login
22 februarie 2018
Carti  »  Carti  »  Spiritualitate Search
Meditatia
Ludovic Gillot
Meditatia
Colectia: Spiritualitate

An aparitie: 2001 Format: 14x20
Editie: I ISBN: 973-85370-4-5
Pagini: 228 p. Pret: 5 RON

Cumpara online de la Libraria Sapientia
Vizualizeaza online aici.

Meditatia este un act constient de iubire fata de Dumnezeu si fata de suflet, fiind simultan rugaciunea mintii si a inimii. Sfântul Francisc de Sales spune ca meditatia este o reflectie atenta, sustinuta si întretinuta voluntar în minte, pentru a stimula vointa spre afectiuni sfinte si salutare, determinând-o sa ia hotarâri practice si concrete.
  Izvorul meditatiei este lectura personala a Cuvântului lui Dumnezeu, de aceea este necesar sa ne însusim o mare familiaritate personala cu acest Cuvânt. Nu-i suficient sa-i cunoastem numai aspectul lingvistic si exegetic. Trebuie sa primim Cuvântul lui Dumnezeu cu o inima deschisa si rugatoare, pentru ca el sa patrunda adânc în gândurile si simtamintele noastre si sa nasca în noi un spirit nou, „mintea Domnului” (1Cor 2,16). Aceasta asimilare a gândului Domnului este unul din roadele meditatiei.
  Fiind meditatia un dialog cotidian cu Cristos Domnul, toti membrii Poporului lui Dumnezeu sunt chemati sa mediteze. În mod deosebit, ea trebuie sa faca parte din viata preotilor, seminaristilor, persoanelor consacrate, dar si laicii trebuie sa recurga des la meditatie fiindca ea este poarta prin care se intra si se participa la misterele vietii lui Cristos.
  În contextul social al mileniului al treilea, imaginea si ecranul computerelor ameninta sa elimine lectura din viata omului, zgomotele si agitatia frenetica împiedica reculegerea, activismul desconsidera introspectia, iar meditatia clasica crestina este amenintata de unele forme pseudo-mistice de meditatie orientala: pseudo-gnoza si mesalianismul. Esential este sa nu uitam ca harul al carui izvor este mereu Duhul Sfânt, nu este un bun propriu, adica firesc si datorat sufletului, ci este darul lui Dumnezeu si, ca atare, trebuie implorat necontenit; ca unirea sufletului care se roaga cu Dumnezeu se realizeaza în „mister”, mai ales prin intermediul Tainelor Bisericii.
  Viata de rugaciune, sub orice forma a ei, vocala, mintala, liturgica, personala, simpla sau mistica este un dar al Duhului Sfânt. Metodic, ea include trei momente: acela al purificarii sau înfrânarii patimilor; acela al iluminarii interioare prin ungerea spirituala a Duhului Sfânt; si acela al unirii cu Treimea mântuitoare prin Cristos în Duhul Sfânt si sfintitor.
  Despre toate acestea trateaza pr. Ludovic Gillot în cartea tradusa acum în limba româna din limba franceza. Consider ca aceasta carte este actuala, dar, mai ales, nespus de ilustrativa în acest domeniu teologic delicat.
  Traducând Viata, Castelul interior si Drumul perfectiunii de sfânta Tereza de Avila (desi înca nu au fost publicate), facând un comentariu asupra Tratatului iubirii lui Dumnezeu de sfântul Francisc de Sales, am ajuns la concluziile autorului cartii de fata, de aceea am tradus-o în limba româna.
  Am intervenit, când a fost cazul, în textul autorului, în sensul ca am îmbunatatit notele din subsolul cartii. De cele mai multe ori, citatele si trimiterile erau indicate sumar, autorul presupunându-le cunoscute. Le-am verificat pe toate apelând la operele critice ale autorilor citati, fie în franceza fie în italiana. Uneori, pentru confirmarea ori mai buna întelegere a lor, în note am indicat unele trimiteri ori explicatii personale.
  Cartea se doreste a fi un ghid spiritual pe calea unirii omului cu Persoanele Treimii mântuitoare de o fiinta si de viata-facatoare.

E. Ferent

Comentarii Momentan nu sunt comentarii. Poti fi primul care posteaza un comentariu.

Posteaza comentariu

Nume (necesar)

Email (necesar)

Website

CAPTCHA image
Enter the code shown above:

Cautare Carti

Indice Alfabetic Carti

1 A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z

Va recomandam

YOUCAT : carte de rugăciuni pentru tineri
Georg von Lengerke, Dörte Schrömges
Această carte va fi un ajutor în drumul de rugăciune al prieteniei cu Dumnezeu. Ea conține rugăciuni vechi și noi, pentru zilele bune sau rele, sau care se spun noaptea. Găsești rugăciuni luate din Sfânta Scriptură, rugăciuni ale celor mai evlavioși oameni din istorie și ale oamenilor de astăzi.Cartea este alcătuită din două părți: prima parte este o rugăciune ritmată, dimineața și seara, timp de două săptămâni. Cea de-a doua parte este o colecție de rugăciuni pe diferite teme și intenţii.
YOUCAT : carte de rugăciuni pentru tineri
Y – Biblia. Biblia Bisericii Catolice pentru tineri
Conferința Episcopilor din Austria, coord.
Păstrând același stil grafic de la YouCat, editorii au reușit să realizeze o bogată selecție de texte biblice care să-i conducă pe tineri la o bună cunoaștere a Sfintei Scripturi. O echipă de bibliști renumiți a scris introducerile la cărțile biblice și explicațiile la textele biblice mai dificile. Textul Sfintei Scripturi este însoțit de numeroase citate din marile personalități ale lumii, mărturii oferite de tineri și imagini din Țara Sfântă.
Y – Biblia. Biblia Bisericii Catolice pentru tineri
Youcat : româna : Catehismul Bisericii Catolice pentru tineri
***

Youcat este o carte dedicata tinerilor, care vrea sa-i ajute sa înteleaga mai bine credinta Bisericii Catolice, asa cum a fost ea formulata în Catehismului Bisericii Catolice, publicat la treizeci de ani dupa încheierea Conciliului al II-lea din Vatican (1962-1965). Nascut din initiativa Conferintei Episcopilor din Austria, Youcat preia structura traditionala a Catehismului cu întrebari si raspunsuri, dar o îmbraca cu fotografii si reprezentari artistice, precum si cu elemente complementare, cum ar fi citate din Sfânta Scriptura si din mari personalitati ale Bisericii.

Youcat : româna : Catehismul Bisericii Catolice pentru tineri

Reviste

Conciliul al II-lea din Vatican: „semn al timpului” pentru Biserică şi pentru lume (II)

XVIII/ 35 (2015), 140 p., 17x24, 1453-8075, 9 lei.
Conciliul al II-lea din Vatican: „semn al timpului” pentru Biserică şi pentru lume (II)
Conciliul al II-lea din Vatican: „semn al timpului” pentru Biserică şi pentru lume (I)

XVII/ 34 (2014), 122 p., 17x24, 1453-8075, 9 lei.
Conciliul al II-lea din Vatican: „semn al timpului” pentru Biserică şi pentru lume (I)
Rolul Bisericii Catolice din Europa de Est la căderea comunismului

XVII/ 33 (2014), 111 p., 17x24, 1453-8075, 9 lei.
Rolul Bisericii Catolice din Europa de Est la căderea comunismului
Creştinul între trecut şi prezent

XVI/ 32 (2013), 156 p., 17x24, 1453-8075, 9 lei.
Creştinul între trecut şi prezent
Credinţa dintotdeauna şi omul de astăzi

XVI/ 31 (2013), 152 p., 17x24, 1453-8075, 9 lei.
Credinţa dintotdeauna şi omul de astăzi