en-USro-RO

| Login
28 iunie 2017
Carti  »  Carti  »  Credo Search
Cred In Duhul Sfant
Claudiu Dumea
Cred In Duhul Sfant
Colectia: Credo

An aparitie: 2009 Format: 14x20
Editie: I ISBN: 978-973-8980-54-9
Pagini: 304p. Pret: 20 RON

Cumpara online de la Libraria Sapientia
Vizualizeaza online aici.

Continuând seria meditatiilor despre Crezul crestin, dupa ce a scris despre Dumnezeu Tatal, despre Dumnezeu Fiul, despre îngeri si diavoli, parintele Claudiu Dumea, profesor si spiritual la Institutul Teologic Romano-Catolic „Sfântul Iosif” din Iasi, vine acum cu o serie de meditatii despre cea de-a treia Persoana a Sfintei Treimi, Duhul Sfânt. Înca din start, autorul cartii recunoaste ca nu este usor a vorbi despre Duhul Sfânt, caci este mult mai dificil „sa ne facem o idee despre el, sa-l prindem si sa-l includem în conceptele, în tiparele mintii noastre” decât despre celelalte doua.

Cu toate acestea, Pr. Claudiu Dumea începe anevoiosul drum al vorbirii despre Duhul Sfânt, tratând diferitele atribute pe care le gasim în renumitul imn crestin Veni, Creator Spiritus! Primul este cel de creator, apoi cel de Digitus paternae dexterae, adica Degetul dreptei Tatalui, prin care Dumnezeu a actionat atât în Vechiul, cât si în Noul Testament. Dar pe lânga faptul ca este Degetul Tatalui, Duhul Sfânt este si cel care ni-l descopera pe Fiul. Însa cunoasterea noastra nu trebuie sa se opreasca la Fiul, ci trebuie sa ajunga la Tatal, de aceea autorul ne îndeamna, folosind cuvintele aceluiasi imn, sa-l rugam pe Duhul Sfânt: Fa sa-l cunoastem prin tine pe Tatal. Si întrucât ne ajuta sa-i cunoastem pe Tatal si pe Fiul, Duhul Sfânt este Duhul amândurora.

Dupa ce ne conduce spre cunoasterea Duhului Sfânt, autorul vorbeste despre rolul Duhului Sfânt în întruparea Fiului lui Dumnezeu, având la baza afirmatia din Crezul crestin S-a întrupat de la Duhul Sfânt. Analizeaza apoi prezenta Duhului Sfânt în viata lui Isus: la botez, la ispitirea din pustiu, în misterul pascal. Prezinta apoi ungerea regala, profetica si preoteasca a lui Isus, având drept punct de pornire cuvintele rostite de sfântul Petru în ziua de Rusalii. Nu este trecut cu vederea rolul Duhului Sfânt în sacramentele crestine si în vestirea cuvântului lui Dumnezeu. Face apoi o comparatie între marele eveniment al Rusaliilor si Turnul Babel, precum si între Rusaliile crestine si Rusaliile iudaice. Este evidentiata importanta primordiala a Duhului Sfânt pentru Biserica, pentru nasterea ei, pentru viata ei, el fiind sufletul Bisericii. La final, parintele prezinta darurile si roadele Duhului Sfânt. Cartea se încheie cu analiza facuta de autor carismelor si carismaticilor.

Scrisa într-un limbaj accesibil tuturor, cartea este o excelenta cateheza despre Duhul Sfânt, o prezentare pe întelesul tuturor a pneumatologiei crestine, o analiza a celui de-al treilea articol al Crezului crestin, fapt pentru care o recomandam tuturor.

Autori - date biografice:
Claudiu Dumea Pr. Claudiu Dumea s-a nascut în anul 1942 în localitatea Adjudeni (Nt). A absolvit cursurile Institutului Teologic Romano-Catolic „Sf. Iosif” din Iasi în anul 1966, fiind hirotonit preot în acelasi an. A urmat stud...
Comentarii Momentan nu sunt comentarii. Poti fi primul care posteaza un comentariu.

Posteaza comentariu

Nume (necesar)

Email (necesar)

Website

CAPTCHA image
Enter the code shown above:

Cautare Carti

Indice Alfabetic Carti

1 A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z

Va recomandam

Evanghelia după sfântul Ioan : traducere şi comentariu
Rinaldo Fabris
Organizarea prezentului comentariu la Evanghelia după sfântul Ioan se supune următoarelor criterii: reconstrucţia textului în tonalitatea sa originară şi înţelegerea structurii sale pe baza particularităţilor sale lexicale, stilistice, literare şi tematice; analiza textului din punct de vedere exegetic, iar la final, interpretarea sa în contextul religios şi cultural din zilele noastre.
Evanghelia după sfântul Ioan : traducere şi comentariu
Viaţa lui Isus
Jean-Christian Petitfils
Plecând de la textul sacru, autorul ne prezintă activitatea și opera mântuitoare a lui Cristos dintr-o perspectivă istorică, făcând adesea referire la ultimele descoperiri de natură istorică și arheologică. Pe lângă aceste dovezi istorice, textul este însoțit de anumite comentarii și explicații care au ca scop facilitarea înțelegerii mesajului evanghelic.
Viaţa lui Isus
Don Orione – o inimă fără margini
Andrea Gemma
Don Orione. O inimă fără margini este o carte deosebită pentru că este rezultatul unei împletiri armonioase între măreția subiectului tratat – don Orione a fost și va rămâne unel dintre marii apostoli ai carității – și arta deosebită a scrisului. Mons. Andrea Gemma reușește să evoce cu foarte mare expresivitate figura Fondatorului, care trăda o „inimă fără margini... dilatată de caritatea celui răstingnit”.
Don Orione – o inimă fără margini

Reviste

Conciliul al II-lea din Vatican: „semn al timpului” pentru Biserică şi pentru lume (II)

XVIII/ 35 (2015), 140 p., 17x24, 1453-8075, 9 lei.
Conciliul al II-lea din Vatican: „semn al timpului” pentru Biserică şi pentru lume (II)
Conciliul al II-lea din Vatican: „semn al timpului” pentru Biserică şi pentru lume (I)

XVII/ 34 (2014), 122 p., 17x24, 1453-8075, 9 lei.
Conciliul al II-lea din Vatican: „semn al timpului” pentru Biserică şi pentru lume (I)
Rolul Bisericii Catolice din Europa de Est la căderea comunismului

XVII/ 33 (2014), 111 p., 17x24, 1453-8075, 9 lei.
Rolul Bisericii Catolice din Europa de Est la căderea comunismului
Creştinul între trecut şi prezent

XVI/ 32 (2013), 156 p., 17x24, 1453-8075, 9 lei.
Creştinul între trecut şi prezent
Credinţa dintotdeauna şi omul de astăzi

XVI/ 31 (2013), 152 p., 17x24, 1453-8075, 9 lei.
Credinţa dintotdeauna şi omul de astăzi