en-USro-RO

| Login
15 decembrie 2017
Carti  »  Carti  »  Credo Search
Cred In Duhul Sfant
Claudiu Dumea
Cred In Duhul Sfant
Colectia: Credo

An aparitie: 2009 Format: 14x20
Editie: I ISBN: 978-973-8980-54-9
Pagini: 304p. Pret: 20 RON

Cumpara online de la Libraria Sapientia
Vizualizeaza online aici.

Continuând seria meditatiilor despre Crezul crestin, dupa ce a scris despre Dumnezeu Tatal, despre Dumnezeu Fiul, despre îngeri si diavoli, parintele Claudiu Dumea, profesor si spiritual la Institutul Teologic Romano-Catolic „Sfântul Iosif” din Iasi, vine acum cu o serie de meditatii despre cea de-a treia Persoana a Sfintei Treimi, Duhul Sfânt. Înca din start, autorul cartii recunoaste ca nu este usor a vorbi despre Duhul Sfânt, caci este mult mai dificil „sa ne facem o idee despre el, sa-l prindem si sa-l includem în conceptele, în tiparele mintii noastre” decât despre celelalte doua.

Cu toate acestea, Pr. Claudiu Dumea începe anevoiosul drum al vorbirii despre Duhul Sfânt, tratând diferitele atribute pe care le gasim în renumitul imn crestin Veni, Creator Spiritus! Primul este cel de creator, apoi cel de Digitus paternae dexterae, adica Degetul dreptei Tatalui, prin care Dumnezeu a actionat atât în Vechiul, cât si în Noul Testament. Dar pe lânga faptul ca este Degetul Tatalui, Duhul Sfânt este si cel care ni-l descopera pe Fiul. Însa cunoasterea noastra nu trebuie sa se opreasca la Fiul, ci trebuie sa ajunga la Tatal, de aceea autorul ne îndeamna, folosind cuvintele aceluiasi imn, sa-l rugam pe Duhul Sfânt: Fa sa-l cunoastem prin tine pe Tatal. Si întrucât ne ajuta sa-i cunoastem pe Tatal si pe Fiul, Duhul Sfânt este Duhul amândurora.

Dupa ce ne conduce spre cunoasterea Duhului Sfânt, autorul vorbeste despre rolul Duhului Sfânt în întruparea Fiului lui Dumnezeu, având la baza afirmatia din Crezul crestin S-a întrupat de la Duhul Sfânt. Analizeaza apoi prezenta Duhului Sfânt în viata lui Isus: la botez, la ispitirea din pustiu, în misterul pascal. Prezinta apoi ungerea regala, profetica si preoteasca a lui Isus, având drept punct de pornire cuvintele rostite de sfântul Petru în ziua de Rusalii. Nu este trecut cu vederea rolul Duhului Sfânt în sacramentele crestine si în vestirea cuvântului lui Dumnezeu. Face apoi o comparatie între marele eveniment al Rusaliilor si Turnul Babel, precum si între Rusaliile crestine si Rusaliile iudaice. Este evidentiata importanta primordiala a Duhului Sfânt pentru Biserica, pentru nasterea ei, pentru viata ei, el fiind sufletul Bisericii. La final, parintele prezinta darurile si roadele Duhului Sfânt. Cartea se încheie cu analiza facuta de autor carismelor si carismaticilor.

Scrisa într-un limbaj accesibil tuturor, cartea este o excelenta cateheza despre Duhul Sfânt, o prezentare pe întelesul tuturor a pneumatologiei crestine, o analiza a celui de-al treilea articol al Crezului crestin, fapt pentru care o recomandam tuturor.

Autori - date biografice:
Claudiu Dumea Pr. Claudiu Dumea s-a nascut în anul 1942 în localitatea Adjudeni (Nt). A absolvit cursurile Institutului Teologic Romano-Catolic „Sf. Iosif” din Iasi în anul 1966, fiind hirotonit preot în acelasi an. A urmat stud...
Comentarii Momentan nu sunt comentarii. Poti fi primul care posteaza un comentariu.

Posteaza comentariu

Nume (necesar)

Email (necesar)

Website

CAPTCHA image
Enter the code shown above:

Cautare Carti

Indice Alfabetic Carti

1 A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z

Va recomandam

YOUCAT : carte de rugăciuni pentru tineri
Georg von Lengerke, Dörte Schrömges
Această carte va fi un ajutor în drumul de rugăciune al prieteniei cu Dumnezeu. Ea conține rugăciuni vechi și noi, pentru zilele bune sau rele, sau care se spun noaptea. Găsești rugăciuni luate din Sfânta Scriptură, rugăciuni ale celor mai evlavioși oameni din istorie și ale oamenilor de astăzi.Cartea este alcătuită din două părți: prima parte este o rugăciune ritmată, dimineața și seara, timp de două săptămâni. Cea de-a doua parte este o colecție de rugăciuni pe diferite teme și intenţii.
YOUCAT : carte de rugăciuni pentru tineri
Y – Biblia. Biblia Bisericii Catolice pentru tineri
Conferința Episcopilor din Austria, coord.
Păstrând același stil grafic de la YouCat, editorii au reușit să realizeze o bogată selecție de texte biblice care să-i conducă pe tineri la o bună cunoaștere a Sfintei Scripturi. O echipă de bibliști renumiți a scris introducerile la cărțile biblice și explicațiile la textele biblice mai dificile. Textul Sfintei Scripturi este însoțit de numeroase citate din marile personalități ale lumii, mărturii oferite de tineri și imagini din Țara Sfântă.
Y – Biblia. Biblia Bisericii Catolice pentru tineri
Youcat : româna : Catehismul Bisericii Catolice pentru tineri
***

Youcat este o carte dedicata tinerilor, care vrea sa-i ajute sa înteleaga mai bine credinta Bisericii Catolice, asa cum a fost ea formulata în Catehismului Bisericii Catolice, publicat la treizeci de ani dupa încheierea Conciliului al II-lea din Vatican (1962-1965). Nascut din initiativa Conferintei Episcopilor din Austria, Youcat preia structura traditionala a Catehismului cu întrebari si raspunsuri, dar o îmbraca cu fotografii si reprezentari artistice, precum si cu elemente complementare, cum ar fi citate din Sfânta Scriptura si din mari personalitati ale Bisericii.

Youcat : româna : Catehismul Bisericii Catolice pentru tineri

Reviste

Conciliul al II-lea din Vatican: „semn al timpului” pentru Biserică şi pentru lume (II)

XVIII/ 35 (2015), 140 p., 17x24, 1453-8075, 9 lei.
Conciliul al II-lea din Vatican: „semn al timpului” pentru Biserică şi pentru lume (II)
Conciliul al II-lea din Vatican: „semn al timpului” pentru Biserică şi pentru lume (I)

XVII/ 34 (2014), 122 p., 17x24, 1453-8075, 9 lei.
Conciliul al II-lea din Vatican: „semn al timpului” pentru Biserică şi pentru lume (I)
Rolul Bisericii Catolice din Europa de Est la căderea comunismului

XVII/ 33 (2014), 111 p., 17x24, 1453-8075, 9 lei.
Rolul Bisericii Catolice din Europa de Est la căderea comunismului
Creştinul între trecut şi prezent

XVI/ 32 (2013), 156 p., 17x24, 1453-8075, 9 lei.
Creştinul între trecut şi prezent
Credinţa dintotdeauna şi omul de astăzi

XVI/ 31 (2013), 152 p., 17x24, 1453-8075, 9 lei.
Credinţa dintotdeauna şi omul de astăzi