en-USro-RO

| Login
16 decembrie 2017
Carti  »  Carti  »  Vietile sfintilor Search
Viata sfântului Benedict si Regula benedictina
Papa Grigore cel Mare
Viata sfântului Benedict si Regula benedictina
Colectia: Vietile sfintilor

An aparitie: 2009 Format: 14x20
Editie: I ISBN: 978-973-8980-58-7
Pagini: 212 p. Pret: 15 RON

Cumpara online de la Libraria Sapientia
Vizualizeaza online aici.

Aparitia acestei carti în limba româna constituie un eveniment editorial, întrucât este pentru prima data în care aceasta carte, una dintre comorile tezaurului patristic al Bisericii Catolice, apare în tara noastra. Ea are doua parti distincte: Viata sfântului Benedict si Regula benedictina.
  Traducerea a fost realizata de surorile benedictine din Manastirea "Maica Unitatii" din Viisoara - Piatra Neamt, care urmeaza îndeaproape faimoasa Regula benedictina, conform careia viata din manastire este stabilita ca într-o familie, astfel încât abatele este tratat ca un parinte spiritual, iar calugarii ca frati. Calugarul benedictin îl cauta pe Dumnezeu si raspândeste pacea prin rugaciune si munca (de aici faimosul dicton "ora et labora" - "roaga-te si munceste").
  Benedict s-a nascut (480) în Nursia (Norcia, Umbria) ca fiul unui om bogat. El a început împreuna cu fratele sau sa duca o viata sfânta, plina de rugaciune si de asceza. Li s-a alaturat si sora lor, Scolastica. A murit în anul 547. Întemeierea Ordinului Benedictin si reformarea traditiilor monastice anterioare existente în Occident i-au meritat supranumele de parintele monahismului occidental. A avut o viata traita în stralucirea adevarului, si nu în luminile colorate ale politetii si ale conformismului.
  Papa Paul al VI-lea l-a caracterizat astfel: "Fauritor al unitatii, maestru al civilizatiei, în primul rând crainic al lui Cristos si întemeietor al vietii calugaresti în Occident, Benedict cu fiii sai spirituali au adus Europei progresul crestin prin cruce, prin carte si plug". Pentru aceasta, sfântul Benedict este considerat, din 1964, patron protector al Europei.
  Unul dintre papii care au urmat stilul sau de viata modesta a fost papa Grigore cel Mare (590-604), autorul acestei carti. A fost si primul calugar care a devenit papa, fiind benedictin. Mare aparator al monahismului, el îsi transforma casa parinteasca de pe Colina Caelius din Roma într-o manastire închinata sfântului apostol Andrei, în care-i adaposteste pe calugarii benedictini alungati din manastirea Monte Cassino de catre longobarzii care încercau sa cucereasca Peninsula Italica. Grigore însusi se retrage aici dorind sa ramâna un simplu calugar benedictin. Dupa multe secole, Manastirea "Sf. Andrei" va fi dedicata celui care a întemeiat-o, sfântul Grigore (Manastirea "Sf. Grigore cel Mare de pe Caelio").
  Mare reformator al vietii spirituale din timpul sau, papa Grigore I cel Mare a scris, printre alte lucrari, si "Cartea regulii pastorale", adresata preotilor, în care vorbeste despre cumpatarea prin asceza.
  Partea a doua a acestui volum cuprinde celebra Regula benedictina, prezentata în 73 de capitole. Ea reprezinta o sinteza a traditiilor monastice anterioare, iar firul rosu al acestei Reguli este sfintirea calugarului prin viata comunitara si prin rugaciune.
  Nu trebuie sa cautam în istorie pentru a vedea actualitatea acestui sfânt, ci trebuie sa privim la drumul pe care îl strabate acum Biserica; actualul papa si-a ales numele Benedict, si odata cu acest nume, si spiritul dialogului si al deschiderii, cu care îsi va împlini misiunea de pastor pentru care a fost asezat pe scaunul lui Petru.

Andrei Dumitrescu

Comentarii Momentan nu sunt comentarii. Poti fi primul care posteaza un comentariu.

Posteaza comentariu

Nume (necesar)

Email (necesar)

Website

CAPTCHA image
Enter the code shown above:

Cautare Carti

Indice Alfabetic Carti

1 A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z

Va recomandam

YOUCAT : carte de rugăciuni pentru tineri
Georg von Lengerke, Dörte Schrömges
Această carte va fi un ajutor în drumul de rugăciune al prieteniei cu Dumnezeu. Ea conține rugăciuni vechi și noi, pentru zilele bune sau rele, sau care se spun noaptea. Găsești rugăciuni luate din Sfânta Scriptură, rugăciuni ale celor mai evlavioși oameni din istorie și ale oamenilor de astăzi.Cartea este alcătuită din două părți: prima parte este o rugăciune ritmată, dimineața și seara, timp de două săptămâni. Cea de-a doua parte este o colecție de rugăciuni pe diferite teme și intenţii.
YOUCAT : carte de rugăciuni pentru tineri
Y – Biblia. Biblia Bisericii Catolice pentru tineri
Conferința Episcopilor din Austria, coord.
Păstrând același stil grafic de la YouCat, editorii au reușit să realizeze o bogată selecție de texte biblice care să-i conducă pe tineri la o bună cunoaștere a Sfintei Scripturi. O echipă de bibliști renumiți a scris introducerile la cărțile biblice și explicațiile la textele biblice mai dificile. Textul Sfintei Scripturi este însoțit de numeroase citate din marile personalități ale lumii, mărturii oferite de tineri și imagini din Țara Sfântă.
Y – Biblia. Biblia Bisericii Catolice pentru tineri
Youcat : româna : Catehismul Bisericii Catolice pentru tineri
***

Youcat este o carte dedicata tinerilor, care vrea sa-i ajute sa înteleaga mai bine credinta Bisericii Catolice, asa cum a fost ea formulata în Catehismului Bisericii Catolice, publicat la treizeci de ani dupa încheierea Conciliului al II-lea din Vatican (1962-1965). Nascut din initiativa Conferintei Episcopilor din Austria, Youcat preia structura traditionala a Catehismului cu întrebari si raspunsuri, dar o îmbraca cu fotografii si reprezentari artistice, precum si cu elemente complementare, cum ar fi citate din Sfânta Scriptura si din mari personalitati ale Bisericii.

Youcat : româna : Catehismul Bisericii Catolice pentru tineri

Reviste

Conciliul al II-lea din Vatican: „semn al timpului” pentru Biserică şi pentru lume (II)

XVIII/ 35 (2015), 140 p., 17x24, 1453-8075, 9 lei.
Conciliul al II-lea din Vatican: „semn al timpului” pentru Biserică şi pentru lume (II)
Conciliul al II-lea din Vatican: „semn al timpului” pentru Biserică şi pentru lume (I)

XVII/ 34 (2014), 122 p., 17x24, 1453-8075, 9 lei.
Conciliul al II-lea din Vatican: „semn al timpului” pentru Biserică şi pentru lume (I)
Rolul Bisericii Catolice din Europa de Est la căderea comunismului

XVII/ 33 (2014), 111 p., 17x24, 1453-8075, 9 lei.
Rolul Bisericii Catolice din Europa de Est la căderea comunismului
Creştinul între trecut şi prezent

XVI/ 32 (2013), 156 p., 17x24, 1453-8075, 9 lei.
Creştinul între trecut şi prezent
Credinţa dintotdeauna şi omul de astăzi

XVI/ 31 (2013), 152 p., 17x24, 1453-8075, 9 lei.
Credinţa dintotdeauna şi omul de astăzi