en-USro-RO

| Login
19 ianuarie 2018
Sfânta Liturghie cântata
Florin Spatariu
Sfânta Liturghie cântata
Colectia: Muzica Bisericeasca

An aparitie: 2002 Format: 20x29
Editie: I ISBN:
Pagini: 268 p. Pret: 8 RON

Cumpara online de la Libraria Sapientia
Vizualizeaza online aici.

În traditia Bisericii Catolice de rit latin, cântarea sfintei Liturghii a ocupat un loc privilegiat în formele de manifestare ale cultului. Muzica gregoriana a guvernat si continua sa guverneze forma de cântare, mai ales în ceea ce priveste desfasurarea sfintei Liturghii. Daca în cadrul celorlalte parti componente ale sfintei Liturghii a patruns cu usurinta muzica polifonica de factura non-gregoriana, în ce priveste partile ce îi revin celebrantului, tiparul muzicii gregoriene îsi spune si astazi cuvântul.
  Din punct de vedere al perenitatii ei, muzica gregoriana si-a dovedit peste veacuri calitatile. Având avantajul limbii latine cu reguli metrice bine definite din punct de vedere al accentelor cuvintelor, muzica gregoriana a ramas un model al oricarei muzici culte, expusa corect din punctul de vedere al relatiei text-muzica.
  Dificultatile au aparut în momentul în care locul limbii latine a fost luat de limba poporului. Toate transformarile muzicale au întâmpinat dificultati. Acestea au fost de naturi diferite, dar toate se pot sintetiza în relatia text-muzica si potrivirea accentelor muzicale cu cele tonice ale cuvintelor. Neluarea în seama a acestor reguli de baza a dus la crearea unor forme denaturate de cântare si practicarea lor în cadrul comunitatilor pâna când acestea au devenit reguli.
  Volumul Sfânta Liturghie cântata este o carte care contine toata Liturghia în forma ei cântata: ritul începutului, prefete, rugaciuni euharistice si ritul încheierii.
Datorita faptului ca textele trebuiau sa se modeleze cât mai bine cu putinta pe muzica, am ales varianta traducerii facute de preot Ioan Ciuraru. Aplicarea acestor texte în volumul Sfânta Liturghie cântata s-a facut cu aprobarea episcopului de Iasi, Mons. Petru Gherghel.
  În elaborarea muzicala am plecat de la principiul ca muzica trebuie sa fie în slujba textului. Dificultatea principala a reprezentat-o potrivirea accentelor cuvintelor cu accentele muzicale. S-a avut în vedere si pastrarea cât mai mult cu putinta a formei de baza practicate deja, modificarile fiind facute acolo unde se cerea acest lucru.
  Grafica muzicala s-a concentrat pe o imitare a graficii gregoriene, fiind folosite simple combinari de valori muzicale diferite (patrimi si optimi), tocmai pentru a lasa libertate în desfasurarea muzicala, regula fiind accentuarea fireasca a cuvintelor, cât mai bine îmbinata cu metrica muzicii.
  Cuprinsul lucrarii se structureaza dupa varianta latineasca a Liturghierului roman, Ordo Missae in cantu, editata de catre Sacra Congregatio Pro Culto Divino din 5 iunie 1973. Partile ei componente sunt: ritualul începutului, prefete (tonuri simple si tonuri solemne), rugaciuni euharistice, ritualul Împartasaniei, ritualul încheierii.
  Lucrarea are un caracter didactic si se adreseaza, în primul rând, studentilor teologi din anii terminali. Dar lucrarea poate fi folosita în egala masura de toti cei care vor sa cânte cât mai corect o Liturghie cântata.

Florin Spatariu

Comentarii Momentan nu sunt comentarii. Poti fi primul care posteaza un comentariu.

Posteaza comentariu

Nume (necesar)

Email (necesar)

Website

CAPTCHA image
Enter the code shown above:

Cautare Carti

Indice Alfabetic Carti

1 A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z

Va recomandam

YOUCAT : carte de rugăciuni pentru tineri
Georg von Lengerke, Dörte Schrömges
Această carte va fi un ajutor în drumul de rugăciune al prieteniei cu Dumnezeu. Ea conține rugăciuni vechi și noi, pentru zilele bune sau rele, sau care se spun noaptea. Găsești rugăciuni luate din Sfânta Scriptură, rugăciuni ale celor mai evlavioși oameni din istorie și ale oamenilor de astăzi.Cartea este alcătuită din două părți: prima parte este o rugăciune ritmată, dimineața și seara, timp de două săptămâni. Cea de-a doua parte este o colecție de rugăciuni pe diferite teme și intenţii.
YOUCAT : carte de rugăciuni pentru tineri
Y – Biblia. Biblia Bisericii Catolice pentru tineri
Conferința Episcopilor din Austria, coord.
Păstrând același stil grafic de la YouCat, editorii au reușit să realizeze o bogată selecție de texte biblice care să-i conducă pe tineri la o bună cunoaștere a Sfintei Scripturi. O echipă de bibliști renumiți a scris introducerile la cărțile biblice și explicațiile la textele biblice mai dificile. Textul Sfintei Scripturi este însoțit de numeroase citate din marile personalități ale lumii, mărturii oferite de tineri și imagini din Țara Sfântă.
Y – Biblia. Biblia Bisericii Catolice pentru tineri
Youcat : româna : Catehismul Bisericii Catolice pentru tineri
***

Youcat este o carte dedicata tinerilor, care vrea sa-i ajute sa înteleaga mai bine credinta Bisericii Catolice, asa cum a fost ea formulata în Catehismului Bisericii Catolice, publicat la treizeci de ani dupa încheierea Conciliului al II-lea din Vatican (1962-1965). Nascut din initiativa Conferintei Episcopilor din Austria, Youcat preia structura traditionala a Catehismului cu întrebari si raspunsuri, dar o îmbraca cu fotografii si reprezentari artistice, precum si cu elemente complementare, cum ar fi citate din Sfânta Scriptura si din mari personalitati ale Bisericii.

Youcat : româna : Catehismul Bisericii Catolice pentru tineri

Reviste

Conciliul al II-lea din Vatican: „semn al timpului” pentru Biserică şi pentru lume (II)

XVIII/ 35 (2015), 140 p., 17x24, 1453-8075, 9 lei.
Conciliul al II-lea din Vatican: „semn al timpului” pentru Biserică şi pentru lume (II)
Conciliul al II-lea din Vatican: „semn al timpului” pentru Biserică şi pentru lume (I)

XVII/ 34 (2014), 122 p., 17x24, 1453-8075, 9 lei.
Conciliul al II-lea din Vatican: „semn al timpului” pentru Biserică şi pentru lume (I)
Rolul Bisericii Catolice din Europa de Est la căderea comunismului

XVII/ 33 (2014), 111 p., 17x24, 1453-8075, 9 lei.
Rolul Bisericii Catolice din Europa de Est la căderea comunismului
Creştinul între trecut şi prezent

XVI/ 32 (2013), 156 p., 17x24, 1453-8075, 9 lei.
Creştinul între trecut şi prezent
Credinţa dintotdeauna şi omul de astăzi

XVI/ 31 (2013), 152 p., 17x24, 1453-8075, 9 lei.
Credinţa dintotdeauna şi omul de astăzi