en-USro-RO

| Login
24 februarie 2018
Ghid practic pentru elaborarea unei lucrari stiintifice în teologie
Stefan Lupu
Ghid practic pentru elaborarea unei lucrari stiintifice în teologie
Colectia: Dictionare si enciclopedii

An aparitie: 2009 Format: 14x20
Editie: II ISBN: 973-85021-1-X
Pagini: 162 p. Pret: 8 RON

Cumpara online de la Libraria Sapientia
Vizualizeaza online aici.

Acest ghid s-a nascut dintr-o necesitate practica: de a-i ajuta pe studenti sa depaseasca acea dificultate de început, pe care o întâmpina atunci când sunt solicitati sa elaboreze o lucrare de seminar, de licenta sau de doctorat în teologie. Daca, pâna nu demult, la noi, activitatea studentilor teologi se rezuma în special, din cauza conditiilor restrictive în care trebuiau sa studieze, la însusirea cursurilor propuse de parintii profesori, acum se insista foarte mult si asupra dezvoltarii laturii creative a personalitatii lor, prin elaborarea a diferitor tipuri de lucrari. Însa cum trebuie sa arate o lucrare de teologie, care sunt etapele elaborarii ei, ce norme metodologice trebuie respectate în alcatuirea ei? La toate aceste întrebari îsi propune sa raspunda ghidul de fata.
  Desigur, o carte de metodologie nu este o inventie originala a cuiva care se asaza la masa de scris, pentru a veni cu ceva nou pe piata, ci se bazeaza pe experienta atâtor generatii de studiosi care s-au confruntat cu aceste probleme. În lumea universitara exista, de fapt, numeroase metode, fiecare cautând sa atinga acel nivel de organicitate si completivitate, care sa o faca universal valabila. Însa acest nivel este greu de atins, dovada diferitele metode propuse. Prin urmare, pentru ghidul de fata a trebuit sa facem o alegere între mai multe metode, fiecare buna si interesanta, si sa ne oprim asupra uneia care sa raspunda la exigentele contextului cultural în care traim, dar care, în acelasi timp, sa îndeplineasca acele conditii minime cerute pentru o buna metoda: coerenta, simplitatea, organicitatea si completivitatea. În plus, a trebuit sa tinem cont si de faptul ca, acum, majoritatea studentilor utilizeaza computerul pentru scrierea lucrarilor lor si, prin urmare, sa adaptam metodologia la aceasta noua situatie, care ofera alte posibilitati grafice fata de masina de scris.
  Acest ghid nu este rodul muncii unei singure persoane; la alcatuirea sa au fost implicate mai multe persoane, reprezentând diferite institutii ale Diecezei Romano-Catolice de Iasi, cum ar fi Institutul Teologic „Sfântul Iosif”, Academia „Sfântul Augustin” si Editura „Presa Buna”. Fiecare dintre persoanele implicate simtea, deja de mai multi ani, nevoia unei uniformizari a metodologiei în elaborarea lucrarilor stiintifice, precum si a unui manual practic care sa-i introduca pe studenti în secretele muncii stiintifice.
  În acest scop, într-o zi de noiembrie a anului 1999, sub acoperisul casei „Sfântul Ioan” din Miroslava (Iasi), împreuna cu acesti reprezentanti, am optat pentru o metodologie pe care sa o urmam în redactarea cursurilor si pe care sa o propunem studentilor atunci când vor avea de elaborat lucrari stiintifice. Nu stim daca am reusit acest lucru. Asteptam de la studentii teologi, carora le este destinat acest ghid practic, confirmarea daca, prin efortul nostru, am reusit sa le usuram munca stiintifica.

St. Lupu

Autori - date biografice:
Stefan Lupu S-a nascut la 9 iunie 1966 la Rotunda – Neamt. A absolvit Institutul Teologic din Iasi în anul 1992 si a fost hirotonit preot în acelasi an de catre ep. Petru Gherghel. A urmat studii postuniversitare la Universitatea Pontificala Gr...
Comentarii Momentan nu sunt comentarii. Poti fi primul care posteaza un comentariu.

Posteaza comentariu

Nume (necesar)

Email (necesar)

Website

CAPTCHA image
Enter the code shown above:

Cautare Carti

Indice Alfabetic Carti

1 A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z

Va recomandam

YOUCAT : carte de rugăciuni pentru tineri
Georg von Lengerke, Dörte Schrömges
Această carte va fi un ajutor în drumul de rugăciune al prieteniei cu Dumnezeu. Ea conține rugăciuni vechi și noi, pentru zilele bune sau rele, sau care se spun noaptea. Găsești rugăciuni luate din Sfânta Scriptură, rugăciuni ale celor mai evlavioși oameni din istorie și ale oamenilor de astăzi.Cartea este alcătuită din două părți: prima parte este o rugăciune ritmată, dimineața și seara, timp de două săptămâni. Cea de-a doua parte este o colecție de rugăciuni pe diferite teme și intenţii.
YOUCAT : carte de rugăciuni pentru tineri
Y – Biblia. Biblia Bisericii Catolice pentru tineri
Conferința Episcopilor din Austria, coord.
Păstrând același stil grafic de la YouCat, editorii au reușit să realizeze o bogată selecție de texte biblice care să-i conducă pe tineri la o bună cunoaștere a Sfintei Scripturi. O echipă de bibliști renumiți a scris introducerile la cărțile biblice și explicațiile la textele biblice mai dificile. Textul Sfintei Scripturi este însoțit de numeroase citate din marile personalități ale lumii, mărturii oferite de tineri și imagini din Țara Sfântă.
Y – Biblia. Biblia Bisericii Catolice pentru tineri
Youcat : româna : Catehismul Bisericii Catolice pentru tineri
***

Youcat este o carte dedicata tinerilor, care vrea sa-i ajute sa înteleaga mai bine credinta Bisericii Catolice, asa cum a fost ea formulata în Catehismului Bisericii Catolice, publicat la treizeci de ani dupa încheierea Conciliului al II-lea din Vatican (1962-1965). Nascut din initiativa Conferintei Episcopilor din Austria, Youcat preia structura traditionala a Catehismului cu întrebari si raspunsuri, dar o îmbraca cu fotografii si reprezentari artistice, precum si cu elemente complementare, cum ar fi citate din Sfânta Scriptura si din mari personalitati ale Bisericii.

Youcat : româna : Catehismul Bisericii Catolice pentru tineri

Reviste

Conciliul al II-lea din Vatican: „semn al timpului” pentru Biserică şi pentru lume (II)

XVIII/ 35 (2015), 140 p., 17x24, 1453-8075, 9 lei.
Conciliul al II-lea din Vatican: „semn al timpului” pentru Biserică şi pentru lume (II)
Conciliul al II-lea din Vatican: „semn al timpului” pentru Biserică şi pentru lume (I)

XVII/ 34 (2014), 122 p., 17x24, 1453-8075, 9 lei.
Conciliul al II-lea din Vatican: „semn al timpului” pentru Biserică şi pentru lume (I)
Rolul Bisericii Catolice din Europa de Est la căderea comunismului

XVII/ 33 (2014), 111 p., 17x24, 1453-8075, 9 lei.
Rolul Bisericii Catolice din Europa de Est la căderea comunismului
Creştinul între trecut şi prezent

XVI/ 32 (2013), 156 p., 17x24, 1453-8075, 9 lei.
Creştinul între trecut şi prezent
Credinţa dintotdeauna şi omul de astăzi

XVI/ 31 (2013), 152 p., 17x24, 1453-8075, 9 lei.
Credinţa dintotdeauna şi omul de astăzi