en-USro-RO

| Login
28 iunie 2017
Ghid practic pentru elaborarea unei lucrari stiintifice în teologie
Stefan Lupu
Ghid practic pentru elaborarea unei lucrari stiintifice în teologie
Colectia: Dictionare si enciclopedii

An aparitie: 2009 Format: 14x20
Editie: II ISBN: 973-85021-1-X
Pagini: 162 p. Pret: 8 RON

Cumpara online de la Libraria Sapientia
Vizualizeaza online aici.

Acest ghid s-a nascut dintr-o necesitate practica: de a-i ajuta pe studenti sa depaseasca acea dificultate de început, pe care o întâmpina atunci când sunt solicitati sa elaboreze o lucrare de seminar, de licenta sau de doctorat în teologie. Daca, pâna nu demult, la noi, activitatea studentilor teologi se rezuma în special, din cauza conditiilor restrictive în care trebuiau sa studieze, la însusirea cursurilor propuse de parintii profesori, acum se insista foarte mult si asupra dezvoltarii laturii creative a personalitatii lor, prin elaborarea a diferitor tipuri de lucrari. Însa cum trebuie sa arate o lucrare de teologie, care sunt etapele elaborarii ei, ce norme metodologice trebuie respectate în alcatuirea ei? La toate aceste întrebari îsi propune sa raspunda ghidul de fata.
  Desigur, o carte de metodologie nu este o inventie originala a cuiva care se asaza la masa de scris, pentru a veni cu ceva nou pe piata, ci se bazeaza pe experienta atâtor generatii de studiosi care s-au confruntat cu aceste probleme. În lumea universitara exista, de fapt, numeroase metode, fiecare cautând sa atinga acel nivel de organicitate si completivitate, care sa o faca universal valabila. Însa acest nivel este greu de atins, dovada diferitele metode propuse. Prin urmare, pentru ghidul de fata a trebuit sa facem o alegere între mai multe metode, fiecare buna si interesanta, si sa ne oprim asupra uneia care sa raspunda la exigentele contextului cultural în care traim, dar care, în acelasi timp, sa îndeplineasca acele conditii minime cerute pentru o buna metoda: coerenta, simplitatea, organicitatea si completivitatea. În plus, a trebuit sa tinem cont si de faptul ca, acum, majoritatea studentilor utilizeaza computerul pentru scrierea lucrarilor lor si, prin urmare, sa adaptam metodologia la aceasta noua situatie, care ofera alte posibilitati grafice fata de masina de scris.
  Acest ghid nu este rodul muncii unei singure persoane; la alcatuirea sa au fost implicate mai multe persoane, reprezentând diferite institutii ale Diecezei Romano-Catolice de Iasi, cum ar fi Institutul Teologic „Sfântul Iosif”, Academia „Sfântul Augustin” si Editura „Presa Buna”. Fiecare dintre persoanele implicate simtea, deja de mai multi ani, nevoia unei uniformizari a metodologiei în elaborarea lucrarilor stiintifice, precum si a unui manual practic care sa-i introduca pe studenti în secretele muncii stiintifice.
  În acest scop, într-o zi de noiembrie a anului 1999, sub acoperisul casei „Sfântul Ioan” din Miroslava (Iasi), împreuna cu acesti reprezentanti, am optat pentru o metodologie pe care sa o urmam în redactarea cursurilor si pe care sa o propunem studentilor atunci când vor avea de elaborat lucrari stiintifice. Nu stim daca am reusit acest lucru. Asteptam de la studentii teologi, carora le este destinat acest ghid practic, confirmarea daca, prin efortul nostru, am reusit sa le usuram munca stiintifica.

St. Lupu

Autori - date biografice:
Stefan Lupu S-a nascut la 9 iunie 1966 la Rotunda – Neamt. A absolvit Institutul Teologic din Iasi în anul 1992 si a fost hirotonit preot în acelasi an de catre ep. Petru Gherghel. A urmat studii postuniversitare la Universitatea Pontificala Gr...
Comentarii Momentan nu sunt comentarii. Poti fi primul care posteaza un comentariu.

Posteaza comentariu

Nume (necesar)

Email (necesar)

Website

CAPTCHA image
Enter the code shown above:

Cautare Carti

Indice Alfabetic Carti

1 A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z

Va recomandam

Evanghelia după sfântul Ioan : traducere şi comentariu
Rinaldo Fabris
Organizarea prezentului comentariu la Evanghelia după sfântul Ioan se supune următoarelor criterii: reconstrucţia textului în tonalitatea sa originară şi înţelegerea structurii sale pe baza particularităţilor sale lexicale, stilistice, literare şi tematice; analiza textului din punct de vedere exegetic, iar la final, interpretarea sa în contextul religios şi cultural din zilele noastre.
Evanghelia după sfântul Ioan : traducere şi comentariu
Viaţa lui Isus
Jean-Christian Petitfils
Plecând de la textul sacru, autorul ne prezintă activitatea și opera mântuitoare a lui Cristos dintr-o perspectivă istorică, făcând adesea referire la ultimele descoperiri de natură istorică și arheologică. Pe lângă aceste dovezi istorice, textul este însoțit de anumite comentarii și explicații care au ca scop facilitarea înțelegerii mesajului evanghelic.
Viaţa lui Isus
Don Orione – o inimă fără margini
Andrea Gemma
Don Orione. O inimă fără margini este o carte deosebită pentru că este rezultatul unei împletiri armonioase între măreția subiectului tratat – don Orione a fost și va rămâne unel dintre marii apostoli ai carității – și arta deosebită a scrisului. Mons. Andrea Gemma reușește să evoce cu foarte mare expresivitate figura Fondatorului, care trăda o „inimă fără margini... dilatată de caritatea celui răstingnit”.
Don Orione – o inimă fără margini

Reviste

Conciliul al II-lea din Vatican: „semn al timpului” pentru Biserică şi pentru lume (II)

XVIII/ 35 (2015), 140 p., 17x24, 1453-8075, 9 lei.
Conciliul al II-lea din Vatican: „semn al timpului” pentru Biserică şi pentru lume (II)
Conciliul al II-lea din Vatican: „semn al timpului” pentru Biserică şi pentru lume (I)

XVII/ 34 (2014), 122 p., 17x24, 1453-8075, 9 lei.
Conciliul al II-lea din Vatican: „semn al timpului” pentru Biserică şi pentru lume (I)
Rolul Bisericii Catolice din Europa de Est la căderea comunismului

XVII/ 33 (2014), 111 p., 17x24, 1453-8075, 9 lei.
Rolul Bisericii Catolice din Europa de Est la căderea comunismului
Creştinul între trecut şi prezent

XVI/ 32 (2013), 156 p., 17x24, 1453-8075, 9 lei.
Creştinul între trecut şi prezent
Credinţa dintotdeauna şi omul de astăzi

XVI/ 31 (2013), 152 p., 17x24, 1453-8075, 9 lei.
Credinţa dintotdeauna şi omul de astăzi