en-USro-RO

| Login
24 februarie 2018
Carti  »  Carti  »  Magistra Vitae Search
Parintele Ioan Ciuraru. Un apostol neobosit al lui Cristos
Fabian Dobos
Parintele Ioan Ciuraru. Un apostol neobosit al lui Cristos
Colectia: Magistra Vitae

An aparitie: 2011 Format: 13x20
Editie: I ISBN: 978-606-578-012-5
Pagini: 100 p. Pret: 4 RON

Cumpara online de la Libraria Sapientia
Vizualizeaza online aici.

Editura „Sapientia” anunta aparitia cartii Parintele Ioan Ciuraru. Un apostol neobosit al lui Cristos, scrisa de Fabian Dobos. Cartea apare în colectia „Magistra vitae”, în formatul 13x20, are 100 pagini si poate fi procurata de la orice librarie catolica din tara la pretul de 4 lei.

„În epoca Internetului, aparitia unei brosuri despre un preot care a iubit cartile religioase mai mult decât propria viata ar putea sa para un lucru fara sens, un esec total. Cu toate acestea, am preferat sa riscam si sa asezam pe hârtie câteva momente importante din viata si activitatea acestui mare iubitor de carti”.

 

Astfel se deschide noua carte aparuta la Editura „Sapientia”, „Parintele Ioan Ciuraru. Un apostol neobosit al lui Cristos”, scrisa de parintele Fabian Dobos, care încearca „sa trezeasca în cititor, pe de o parte, interesul fata de jertfa pe care înaintasul a facut-o pentru mentinerea credintei crestine în poporul român, iar, pe de alta parte, doreste sa-l propuna pe parintele Ioan Ciuraru ca model pentru toti aceia care cred si pun în practica proverbul: Ai carte, ai parte”.

În începutul cartii, PS Petru Gherghel scrie un cuvânt de omagiu catre parintele Ioan Ciuraru, amintind cele spuse la celebrarea funeraliilor acestuia din 10 aprilie 1996. În acest omagiu, se foloseste de cuvintele sfântului Paulin de Nola: „Ipse Dominus Hostia omnium sacerdotum est qui victima sui sacerdotii et sacerdos suae victimae fuit”, subliniind faptul ca în viata, opera si moartea parintelui Ciuraru s-au împlinit si verificat, într-un mod exemplar, aceeasi realitate: „parintele Ioan fiind cu adevarat preot si jertfa, preot care a celebrat zilnic jertfa mântuirii potrivit cu alegerea si misiunea primita din ziua hirotonirii, oferindu-se, în acelasi timp, pe sine însusi ca jertfa, asa cum a facut-o Marele Preot care l-a chemat si l-a uns cu Duhul sau cel Sfânt”.

În continuarea cartii, se afla biografia parintelui Ioan Ciuraru. El s-a nascut pe 13 ianuarie 1940 în satul Valea Mica, comuna Gheorghe Doja, judetul Bacau. În 1954 este admis la Scoala de Cantori din cadrul Institutului Teologic din Alba-Iulia. Dupa redeschiderea Seminarului din Iasi, în 1956, se întoarce alaturi de colegii sai în Moldova pentru a-si continua studiile teologice. La 26 iunie 1966 este sfintit preot de catre episcopul Petru Plesca. Între anii 1966 si 1969 a fost vicar la Oituz. În 1969 a fost numit paroh de Siret, unde a lucrat pâna în 1973, când a fost transferat la Institutul Teologic Romano-Catolic „Sfântul Iosif” din Iasi, ca administrator si profesor. Între anii 1977 si 1989 a fost paroh de Buzau. A lucrat ca redactor la revista „Actualitatea crestina” între anii 1989 si 1992. În perioada 1992-1994 a lucrat ca vicar parohial la Butea. În anul 1994 s-a pensionat, întorcându-se însa ca paroh de Buzau, unde a murit la 7 aprilie 1996.

Dupa biografia sa, au fost inserate marturii ale colegilor sai, dar si ale unor membri ai familiei sale, fiind caracterizat ca: „Un om deosebit” (pr. Grigore Duma), „Un preot sfânt” (pr. Anton Alecu), „Un adevarat frate” (Elena, sora mai mare a parintelui), „Un preot atipic” (pr. Claudiu Dumea), „Un om al lui Dumnezeu” (pr. Daniel Cimpu) etc.

La sfârsitul cartii se afla o anexa care cuprinde testamentul parintelui Ioan Ciuraru, precum si câteva notite ale acestuia si câteva fotografii.

„Aceste putine pagini scrise în amintirea parintelui Ioan Ciuraru doresc sa readuca în prim plan imaginea unui apostol autentic al lui Cristos”. Cartea se adreseaza tuturor celor care vor sa cunoasca mai bine istoria celor care si-au riscat viata pentru a mentine credinta în Cristos, printre care se enumera si acest preot „slujitor, jertfitor”.

„Multumesc lui Dumnezeu ca m-a chemat la existenta si mântuire, daruindu-mi harul sfintei Preotii. Îi cer iertare pentru toate pacatele. Vreau sa traiesc si sa mor ca adevarat fiu al Bisericii Catolice, pe care am iubit-o cu pasiune, chiar daca uneori am fost stângaci sau socotit dusman al ei. Acelasi lucru îl las în testament credinciosilor si, mai ales, preotilor: sa iubeasca Biserica. Iert pe toti si-i rog pe toti pe care i-am suparat sa ma ierte” (din testamentul parintelui Ciuraru).

Autori - date biografice:
Fabian Dobos S-a nascut la 9 septembrie 1973 la Sabaoani – Neamt. A absolvit studiile teologice institutionale laUniversitatea Pontificala Lateran din Roma în anul 1998, dupa care a urmat studii postuniversitare la Universitatea Pontificala Gregoriana...
Comentarii Momentan nu sunt comentarii. Poti fi primul care posteaza un comentariu.

Posteaza comentariu

Nume (necesar)

Email (necesar)

Website

CAPTCHA image
Enter the code shown above:

Cautare Carti

Indice Alfabetic Carti

1 A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z

Va recomandam

YOUCAT : carte de rugăciuni pentru tineri
Georg von Lengerke, Dörte Schrömges
Această carte va fi un ajutor în drumul de rugăciune al prieteniei cu Dumnezeu. Ea conține rugăciuni vechi și noi, pentru zilele bune sau rele, sau care se spun noaptea. Găsești rugăciuni luate din Sfânta Scriptură, rugăciuni ale celor mai evlavioși oameni din istorie și ale oamenilor de astăzi.Cartea este alcătuită din două părți: prima parte este o rugăciune ritmată, dimineața și seara, timp de două săptămâni. Cea de-a doua parte este o colecție de rugăciuni pe diferite teme și intenţii.
YOUCAT : carte de rugăciuni pentru tineri
Y – Biblia. Biblia Bisericii Catolice pentru tineri
Conferința Episcopilor din Austria, coord.
Păstrând același stil grafic de la YouCat, editorii au reușit să realizeze o bogată selecție de texte biblice care să-i conducă pe tineri la o bună cunoaștere a Sfintei Scripturi. O echipă de bibliști renumiți a scris introducerile la cărțile biblice și explicațiile la textele biblice mai dificile. Textul Sfintei Scripturi este însoțit de numeroase citate din marile personalități ale lumii, mărturii oferite de tineri și imagini din Țara Sfântă.
Y – Biblia. Biblia Bisericii Catolice pentru tineri
Youcat : româna : Catehismul Bisericii Catolice pentru tineri
***

Youcat este o carte dedicata tinerilor, care vrea sa-i ajute sa înteleaga mai bine credinta Bisericii Catolice, asa cum a fost ea formulata în Catehismului Bisericii Catolice, publicat la treizeci de ani dupa încheierea Conciliului al II-lea din Vatican (1962-1965). Nascut din initiativa Conferintei Episcopilor din Austria, Youcat preia structura traditionala a Catehismului cu întrebari si raspunsuri, dar o îmbraca cu fotografii si reprezentari artistice, precum si cu elemente complementare, cum ar fi citate din Sfânta Scriptura si din mari personalitati ale Bisericii.

Youcat : româna : Catehismul Bisericii Catolice pentru tineri

Reviste

Conciliul al II-lea din Vatican: „semn al timpului” pentru Biserică şi pentru lume (II)

XVIII/ 35 (2015), 140 p., 17x24, 1453-8075, 9 lei.
Conciliul al II-lea din Vatican: „semn al timpului” pentru Biserică şi pentru lume (II)
Conciliul al II-lea din Vatican: „semn al timpului” pentru Biserică şi pentru lume (I)

XVII/ 34 (2014), 122 p., 17x24, 1453-8075, 9 lei.
Conciliul al II-lea din Vatican: „semn al timpului” pentru Biserică şi pentru lume (I)
Rolul Bisericii Catolice din Europa de Est la căderea comunismului

XVII/ 33 (2014), 111 p., 17x24, 1453-8075, 9 lei.
Rolul Bisericii Catolice din Europa de Est la căderea comunismului
Creştinul între trecut şi prezent

XVI/ 32 (2013), 156 p., 17x24, 1453-8075, 9 lei.
Creştinul între trecut şi prezent
Credinţa dintotdeauna şi omul de astăzi

XVI/ 31 (2013), 152 p., 17x24, 1453-8075, 9 lei.
Credinţa dintotdeauna şi omul de astăzi