en-USro-RO

| Login
19 ianuarie 2018
Carti  »  Carti  »  Cateheza Search
Portofoliu de practica pedagogica. Instrument de lucru pentru studentii Facultatii de Teologie Romano-Catolica, specializarea Teologie romano-catolica didactica
Lacramioara Boros
Portofoliu de practica pedagogica. Instrument de lucru pentru studentii Facultatii de Teologie Romano-Catolica, specializarea Teologie romano-catolica didactica
Colectia: Cateheza

An aparitie: 2009 Format: 21x29
Editie: I ISBN: 978-973-8980-46-4
Pagini: 86 Pret: 7 RON

Cumpara online de la Libraria Sapientia
Vizualizeaza online aici.

Acest „Portofoliu de practica pedagogica” sau „Caiet de practica pedagogica” este oferit studentilor de la Facultatea de Teologie Romano-Catolica din cadrul Universitatii „Al. I. Cuza” Iasi pentru a le facilita si a le optimiza practica pedagogica. Portofoliul vrea sa acopere o dubla sfera de activitate: mai întâi, sa fie un instrument de lucru, un suport pe care studentii sa poata notifica si evalua activitatea didactica a profesorului-mentor si a colegilor de grupa, în vederea dobândirii abilitatilor didactice cerute de pedagogia actuala, iar apoi sa-i îndrume pe studentii care fac practica pedagogica sa se concentreze asupra proiectarii unor activitati didactice de tip lectie.

Dupa achizitionarea cunostintelor solide teoretice si a reperelor teoretice si metodice care privesc educatia religioasa, studentii trebuie sa înceapa si sa perfectioneze procesul de initiere profesionala didactica. Acest Portofoliu de practica pedagogica le ofera studentilor posibilitatea de a se familiariza cu notiunile si logistica necesara împlinirii adecvate a actului didactic. Un alt punct vizat de Portofoliu si spre care vrea sa-i conduca pe studentii care fac practica pedagogica este cel referitor la modul optim de exploatare a tuturor materialelor, mijloacelor si metodelor specifice orei de Religie, precum si asupra informatiilor pe care le contine cu privire la aspectele strategice si metodice ale educatiei religioase.

Portofoliul cuprinde precizari privind cadrul legal al desfasurarii practicii pedagogice, modele de fisa de asistenta, fise de focalizare treptata pe anumite componente ale actului didactic, cum ar fi: "folosirea tablei", "cât vorbeste profesorul?"; cât vorbesc elevii?", "ce tipuri de întrebari au fost utilizate în lectie?", "ce resurse materiale au fost utilizate?".

Cuprinde, de asemenea, câteva modele de structuri-cadru de proiecte de lectie, modele de fisa de autoevaluare, necesare atât în discutiile dintre colegii care au participat la orele de practica pedagogica, cât si în autoaprecierea propriilor lectii (de proba sau finale).

În Portofoliu se mai întâlnesc: o lista de verbe didactice specifice, necesare în proiectarea si administrarea lectiilor, mijloace didactice (de învatamânt), în organizarea si desfasurarea orei de Religie, metode de învatamânt folosite în predarea-învatarea Religiei, metode de cultivare a creativitatii, metode de cunoastere a elevilor (fisa psihopedagogica, pe care studentii trebuie sa o completeze, intervievând un elev în timpul practicii pedagogice, testul sociometric), modele de proiecte de lectii. Portofoliul ofera studentilor posibilitatea de a avea la dispozitie, pentru a se familiariza, modele de planificare calendaristica anuala si semestriala.

Toate sugestiile propuse si instrumentele oferite de acest Portofoliu, care urmaresc facilitarea întelegerii si a utilizarii adecvate si eficiente a mijloacelor didactice, în vederea pregatirii pedagogice a viitorilor profesori de Religie, constituie, intrinsec, o recomandare calduroasa de procurare si de valorificare a acestui „Instrument de lucru” pentru practica pedagogica.

Ma bucur sa consemnez aparitia acestui „Portofoliu de practica pedagogica”, s-o felicit pe domnisoara profesoara Lacramioara Boros pentru initiativa si efortul depus la alcatuirea lui, si sa-l recomand, cu caldura, studentilor de la Facultate de Teologie Romano-Catolica, specializarea Teologie Romano-Catolica Didactica, al carui Director de Departament sunt, în vederea utilizarii lui ca pe unul dintre instrumentele potrivite pentru activitatea de initiere si de perfectionare didactica, în perspectiva predarii disciplinei Religie Romano-Catolica.

 

Conf. univ. dr. pr. Iosif ENASOAE
Comentarii Momentan nu sunt comentarii. Poti fi primul care posteaza un comentariu.

Posteaza comentariu

Nume (necesar)

Email (necesar)

Website

CAPTCHA image
Enter the code shown above:

Cautare Carti

Indice Alfabetic Carti

1 A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z

Va recomandam

YOUCAT : carte de rugăciuni pentru tineri
Georg von Lengerke, Dörte Schrömges
Această carte va fi un ajutor în drumul de rugăciune al prieteniei cu Dumnezeu. Ea conține rugăciuni vechi și noi, pentru zilele bune sau rele, sau care se spun noaptea. Găsești rugăciuni luate din Sfânta Scriptură, rugăciuni ale celor mai evlavioși oameni din istorie și ale oamenilor de astăzi.Cartea este alcătuită din două părți: prima parte este o rugăciune ritmată, dimineața și seara, timp de două săptămâni. Cea de-a doua parte este o colecție de rugăciuni pe diferite teme și intenţii.
YOUCAT : carte de rugăciuni pentru tineri
Y – Biblia. Biblia Bisericii Catolice pentru tineri
Conferința Episcopilor din Austria, coord.
Păstrând același stil grafic de la YouCat, editorii au reușit să realizeze o bogată selecție de texte biblice care să-i conducă pe tineri la o bună cunoaștere a Sfintei Scripturi. O echipă de bibliști renumiți a scris introducerile la cărțile biblice și explicațiile la textele biblice mai dificile. Textul Sfintei Scripturi este însoțit de numeroase citate din marile personalități ale lumii, mărturii oferite de tineri și imagini din Țara Sfântă.
Y – Biblia. Biblia Bisericii Catolice pentru tineri
Youcat : româna : Catehismul Bisericii Catolice pentru tineri
***

Youcat este o carte dedicata tinerilor, care vrea sa-i ajute sa înteleaga mai bine credinta Bisericii Catolice, asa cum a fost ea formulata în Catehismului Bisericii Catolice, publicat la treizeci de ani dupa încheierea Conciliului al II-lea din Vatican (1962-1965). Nascut din initiativa Conferintei Episcopilor din Austria, Youcat preia structura traditionala a Catehismului cu întrebari si raspunsuri, dar o îmbraca cu fotografii si reprezentari artistice, precum si cu elemente complementare, cum ar fi citate din Sfânta Scriptura si din mari personalitati ale Bisericii.

Youcat : româna : Catehismul Bisericii Catolice pentru tineri

Reviste

Conciliul al II-lea din Vatican: „semn al timpului” pentru Biserică şi pentru lume (II)

XVIII/ 35 (2015), 140 p., 17x24, 1453-8075, 9 lei.
Conciliul al II-lea din Vatican: „semn al timpului” pentru Biserică şi pentru lume (II)
Conciliul al II-lea din Vatican: „semn al timpului” pentru Biserică şi pentru lume (I)

XVII/ 34 (2014), 122 p., 17x24, 1453-8075, 9 lei.
Conciliul al II-lea din Vatican: „semn al timpului” pentru Biserică şi pentru lume (I)
Rolul Bisericii Catolice din Europa de Est la căderea comunismului

XVII/ 33 (2014), 111 p., 17x24, 1453-8075, 9 lei.
Rolul Bisericii Catolice din Europa de Est la căderea comunismului
Creştinul între trecut şi prezent

XVI/ 32 (2013), 156 p., 17x24, 1453-8075, 9 lei.
Creştinul între trecut şi prezent
Credinţa dintotdeauna şi omul de astăzi

XVI/ 31 (2013), 152 p., 17x24, 1453-8075, 9 lei.
Credinţa dintotdeauna şi omul de astăzi