en-USro-RO

| Login
19 ianuarie 2018
Istoria muzicii sacre catolice
Florin Spatariu
Istoria muzicii sacre catolice
Colectia: Muzica Bisericeasca

An aparitie: 2012 Format: 17x24
Editie: I ISBN: 978-606-578-073-6
Pagini: 180 Pret: 15 RON

Cumpara online de la Libraria Sapientia
Vizualizeaza online aici.

Editura „Sapientia” anunta aparitia cartii Istoria muzicii sacre catolice, scrisa de Pr. Florin Spatariu. Cartea apare în colectia Muzica bisericeasca, formatul 17x24, are 182 pagini si poate fi procurata de la orice librarie catolica din tara la pretul de 15 lei.

 

În orice timp si în orice cultura, omul a dorit sa-si cânte credinta prin melodii sublime si sugestive, capabile sa atinga inima fiecaruia în parte si sa o înalte spre Dumnezeu, exprimând framântarile, bucuriile, rugaciunile venite din sufletul lui. Prin acest mod de exprimare s-a reusit sa se creeze o sfera între divin si uman, între omul decazut si Cel ce vrea sa-l înalte prin intermediul acestei muzici pâna pe culmile absolutului. Cu alte cuvinte, istoria acestei muzici sacre merge în paralel cu istoria omenirii.

Cartea Istoria muzicii sacre catolice, realizata de parintele Florin Spatariu, nu se vrea a fi o analiza în detaliu a întregului fenomen muzical sacru de-a lungul istoriei omenirii, ci mai degraba se vrea a fi o trecere în revista a acestui fenomen dintr-o perspectiva catolica.

Lucrarea, urmarind firul istoriei muzicii, debuteaza cu prezentarea contextului ebraico-biblic al Vechiului Testament, evidentiind faptul ca acest cânt este prezent în cultul de la Templu si apoi în cel sinagogal. În urmatoarele capitole, autorul prezinta etapele dezvoltarii epocilor muzicii din primul mileniu si apoi din cel de-al doilea, începând cu muzica din primele secole crestine, care au fos marcate de primatul cuvântului asupra melodiei (muzica instrumentala nu era înca admisa în cadrul liturgiei, exemplul clasic fiind cel al sfântului Augustin, care nu admitea nicidecum instrumentul în cadrul Liturghiei, ca fiind o reminiscenta a cultului pagân), formarea liturgiei crestine, specificul muzicii ambroziene si contributia muzicii gregoriene la definitivarea oficiului divin prin efortul Papei Grigore I cel Mare (590-604) si al calugarilor. Noutatea celui de-al doilea mileniu crestin, din punct de vedere muzical, este data de aparitia si dezvoltarea polifoniei vocale si muzicii instrumentale. Implicit, prin aceasta se întelege si aparitia unor noi genuri si forme muzicale. În capitolele urmatoare, autorul prezinta elementele si formele muzicii comunitatilor protestante, dar si al celor din marile epoci ale barocului, clasicismului, romantismului si al epocii moderne. Cartea se încheie cu o analiza asupra principalelor documente ecleziale legate de muzica sacra (Inter pastoralis officii, Sacrosantum Concilium, Musicam sacram si Concertele de muzica în biserici), fapt ce ne dezvaluie o preocupare continua a Bisericii fata de acest domeniu atât de important.

Recomandam aceasta carte tuturor celor care vor sa aprofundeze istoria muzicii sacre dintr-o perspectiva catolica, descoperind în ea sublimul divin, asemenea regelui David, marele cântaret al iubirii si milostivirii divine.

Laurentiu Turbuc

 

Pr. Florin Spatariu, Istoria muzicii sacre catolice, Iasi 2012, 182 p., 17x24, ISBN 978-606-578-068-2, 15 lei.

 

Comentarii Momentan nu sunt comentarii. Poti fi primul care posteaza un comentariu.

Posteaza comentariu

Nume (necesar)

Email (necesar)

Website

CAPTCHA image
Enter the code shown above:

Cautare Carti

Indice Alfabetic Carti

1 A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z

Va recomandam

YOUCAT : carte de rugăciuni pentru tineri
Georg von Lengerke, Dörte Schrömges
Această carte va fi un ajutor în drumul de rugăciune al prieteniei cu Dumnezeu. Ea conține rugăciuni vechi și noi, pentru zilele bune sau rele, sau care se spun noaptea. Găsești rugăciuni luate din Sfânta Scriptură, rugăciuni ale celor mai evlavioși oameni din istorie și ale oamenilor de astăzi.Cartea este alcătuită din două părți: prima parte este o rugăciune ritmată, dimineața și seara, timp de două săptămâni. Cea de-a doua parte este o colecție de rugăciuni pe diferite teme și intenţii.
YOUCAT : carte de rugăciuni pentru tineri
Y – Biblia. Biblia Bisericii Catolice pentru tineri
Conferința Episcopilor din Austria, coord.
Păstrând același stil grafic de la YouCat, editorii au reușit să realizeze o bogată selecție de texte biblice care să-i conducă pe tineri la o bună cunoaștere a Sfintei Scripturi. O echipă de bibliști renumiți a scris introducerile la cărțile biblice și explicațiile la textele biblice mai dificile. Textul Sfintei Scripturi este însoțit de numeroase citate din marile personalități ale lumii, mărturii oferite de tineri și imagini din Țara Sfântă.
Y – Biblia. Biblia Bisericii Catolice pentru tineri
Youcat : româna : Catehismul Bisericii Catolice pentru tineri
***

Youcat este o carte dedicata tinerilor, care vrea sa-i ajute sa înteleaga mai bine credinta Bisericii Catolice, asa cum a fost ea formulata în Catehismului Bisericii Catolice, publicat la treizeci de ani dupa încheierea Conciliului al II-lea din Vatican (1962-1965). Nascut din initiativa Conferintei Episcopilor din Austria, Youcat preia structura traditionala a Catehismului cu întrebari si raspunsuri, dar o îmbraca cu fotografii si reprezentari artistice, precum si cu elemente complementare, cum ar fi citate din Sfânta Scriptura si din mari personalitati ale Bisericii.

Youcat : româna : Catehismul Bisericii Catolice pentru tineri

Reviste

Conciliul al II-lea din Vatican: „semn al timpului” pentru Biserică şi pentru lume (II)

XVIII/ 35 (2015), 140 p., 17x24, 1453-8075, 9 lei.
Conciliul al II-lea din Vatican: „semn al timpului” pentru Biserică şi pentru lume (II)
Conciliul al II-lea din Vatican: „semn al timpului” pentru Biserică şi pentru lume (I)

XVII/ 34 (2014), 122 p., 17x24, 1453-8075, 9 lei.
Conciliul al II-lea din Vatican: „semn al timpului” pentru Biserică şi pentru lume (I)
Rolul Bisericii Catolice din Europa de Est la căderea comunismului

XVII/ 33 (2014), 111 p., 17x24, 1453-8075, 9 lei.
Rolul Bisericii Catolice din Europa de Est la căderea comunismului
Creştinul între trecut şi prezent

XVI/ 32 (2013), 156 p., 17x24, 1453-8075, 9 lei.
Creştinul între trecut şi prezent
Credinţa dintotdeauna şi omul de astăzi

XVI/ 31 (2013), 152 p., 17x24, 1453-8075, 9 lei.
Credinţa dintotdeauna şi omul de astăzi