en-USro-RO

| Login
22 februarie 2018
Sfântul Paul. Omul sentimentelor adevarate
Iosif Bisoc
Sfântul Paul. Omul sentimentelor adevarate
Colectia: Studii Biblice

An aparitie: 2002 Format: 14x20
Editie: I ISBN: 973-85634-0-2
Pagini: 113 p. Pret: 2.5 RON

Cumpara online de la Libraria Sapientia
Vizualizeaza online aici.

Personalitatea complexa si fascinanta a sfântului Paul este ca un miraj pentru cititorul Sfintei Scripturi. Dintre apostolii lui Cristos, despre el avem cele mai multe informatii datorita relatarilor din Faptele Apostolilor, datorita scrisorilor pe care el le-a scris si datorita pasilor înainte pe care i-a facut stiinta istorica din ultima vreme. Este tentant sa pui cap la cap informatiile avute despre Apostolul neamurilor si sa recompui imaginea cea mai plauzibila a acestui vas ales, evreu convertit la credinta pe care o persecutase mai înainte cu fanatism.
  Parintele Iosif Bisoc OFMConv. s-a lasat sedus si s-a complacut cu voluptate în cercetarea izvoarelor si a studiilor anterioare, cautând cu migala sa ajunga la dimensiunea cea mai profunda a sfântului Apostol: sentimentele adevarate.
  Nu i-a fost usor. Pentru ca sfântul Paul înmagazineaza în sine toate contrastele: va suferi toata viata pentru acuza de apostazie fata de poporul evreu pe care îl doreste cu toata fiinta sa, deschis lucrarii lui Cristos pentru a-si împlini vocatia sa mesianica si vrea, în acelasi timp, sa fie fidel noii credinte care i-a fost impusa de acela care a devenit totul pentru el. Este mândru de stramosii sai si credinta lor, „cei de un neam cu mine dupa trup, ei, care sunt israeliti, carora le apartine înfierea si marirea si legamintele si Legea si cultul si promisiunile, carora le apartin patriarhii, din care se trage si Cristos dupa trup”, dar se bucura si se foloseste de titlul de cetatean roman pe care îl avea din nastere, si este deschis, în aceeasi masura, la tot ceea ce este bun în curentele de gândire ale lumii greco-romane si chiar în religiile asiatice. Este „evreu cu cei care sunt evrei, grec cu cei care sunt greci, barbar cu cei care sunt barbari”. Tuturor li-l vesteste pe Cristos. Violent si tandru, pasional si timid, nerabdator de o rabdare fara margini, misionar neobosit si teolog limpede, profet neînfricat al Duhului Sfânt, bulversând si demolând orice prejudecata, Paul este, în acelasi timp, un organizator exigent si meticulos al comunitatilor pe care le înfiinteaza si pe care le asista cu gelozie si cu grija celui care le-a nascut pentru Cristos.
  Autorul lucrarii de fata procedeaza cu tact si maiestrie, orânduindu-si rezultatele cercetarii logic si armonios. Îl cauta mai întâi pe Saul în primii ani de viata, în orasul Tars, la confluenta dintre cultura greco-romana si cea asiatica, în familia lui de evrei piosi si grijulii fata de educatia copilului lor în orasul natal si la scolile renumite de la Ierusalim. Îl cauta apoi în perioada angajarii sale totale în slujba iudaismului când obtine încrederea mai marilor religiosi de la Ierusalim pentru a-i putea urmari si prigoni pe crestini. Întâlnirea decisiva de pe drumul Damascului si convertirea radicala a lui Saul, precum si contactul cu Petru si crestinii din Damasc si din Ierusalim, ocupa un loc aparte în ansamblul lucrarii. Apostolul înflacarat al lui Cristos este urmarit apoi în calatoriile lui misionare pâna la Roma, unde va da marturia suprema a fidelitatii sale fata de Cristos. Analiza succinta a scrierilor sfântului Paul si a teologiei acestuia pregateste calea spre „Imnul iubirii”, încununarea apostolatului si a misiunii acestui martor neînfricat al lui Cristos.
  Lucrarea parintelui Bisoc este un îndrumar pretios în lectura Apostolului neamurilor si o invitatie ademenitoare pentru oricine vrea sa se apropie de izvorul tâsnitor spre viata vesnica a cuvântului lui Dumnezeu.

Alois Bulai

Autori - date biografice:
Iosif Bisoc Pr. Iosif Bisoc s-a nascut în anul 1968, în municipiul Braila. În anul 1990 a intrat în Ordinul Franciscan Minor Conventual, fiind hirotonit preot franciscan la 22 iunie 1997, la Roman. A ob?inut titlu de doctor în teolo...
Comentarii Momentan nu sunt comentarii. Poti fi primul care posteaza un comentariu.

Posteaza comentariu

Nume (necesar)

Email (necesar)

Website

CAPTCHA image
Enter the code shown above:

Cautare Carti

Indice Alfabetic Carti

1 A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z

Va recomandam

YOUCAT : carte de rugăciuni pentru tineri
Georg von Lengerke, Dörte Schrömges
Această carte va fi un ajutor în drumul de rugăciune al prieteniei cu Dumnezeu. Ea conține rugăciuni vechi și noi, pentru zilele bune sau rele, sau care se spun noaptea. Găsești rugăciuni luate din Sfânta Scriptură, rugăciuni ale celor mai evlavioși oameni din istorie și ale oamenilor de astăzi.Cartea este alcătuită din două părți: prima parte este o rugăciune ritmată, dimineața și seara, timp de două săptămâni. Cea de-a doua parte este o colecție de rugăciuni pe diferite teme și intenţii.
YOUCAT : carte de rugăciuni pentru tineri
Y – Biblia. Biblia Bisericii Catolice pentru tineri
Conferința Episcopilor din Austria, coord.
Păstrând același stil grafic de la YouCat, editorii au reușit să realizeze o bogată selecție de texte biblice care să-i conducă pe tineri la o bună cunoaștere a Sfintei Scripturi. O echipă de bibliști renumiți a scris introducerile la cărțile biblice și explicațiile la textele biblice mai dificile. Textul Sfintei Scripturi este însoțit de numeroase citate din marile personalități ale lumii, mărturii oferite de tineri și imagini din Țara Sfântă.
Y – Biblia. Biblia Bisericii Catolice pentru tineri
Youcat : româna : Catehismul Bisericii Catolice pentru tineri
***

Youcat este o carte dedicata tinerilor, care vrea sa-i ajute sa înteleaga mai bine credinta Bisericii Catolice, asa cum a fost ea formulata în Catehismului Bisericii Catolice, publicat la treizeci de ani dupa încheierea Conciliului al II-lea din Vatican (1962-1965). Nascut din initiativa Conferintei Episcopilor din Austria, Youcat preia structura traditionala a Catehismului cu întrebari si raspunsuri, dar o îmbraca cu fotografii si reprezentari artistice, precum si cu elemente complementare, cum ar fi citate din Sfânta Scriptura si din mari personalitati ale Bisericii.

Youcat : româna : Catehismul Bisericii Catolice pentru tineri

Reviste

Conciliul al II-lea din Vatican: „semn al timpului” pentru Biserică şi pentru lume (II)

XVIII/ 35 (2015), 140 p., 17x24, 1453-8075, 9 lei.
Conciliul al II-lea din Vatican: „semn al timpului” pentru Biserică şi pentru lume (II)
Conciliul al II-lea din Vatican: „semn al timpului” pentru Biserică şi pentru lume (I)

XVII/ 34 (2014), 122 p., 17x24, 1453-8075, 9 lei.
Conciliul al II-lea din Vatican: „semn al timpului” pentru Biserică şi pentru lume (I)
Rolul Bisericii Catolice din Europa de Est la căderea comunismului

XVII/ 33 (2014), 111 p., 17x24, 1453-8075, 9 lei.
Rolul Bisericii Catolice din Europa de Est la căderea comunismului
Creştinul între trecut şi prezent

XVI/ 32 (2013), 156 p., 17x24, 1453-8075, 9 lei.
Creştinul între trecut şi prezent
Credinţa dintotdeauna şi omul de astăzi

XVI/ 31 (2013), 152 p., 17x24, 1453-8075, 9 lei.
Credinţa dintotdeauna şi omul de astăzi