en-USro-RO

| Login
19 ianuarie 2018
Polifonii sacre pentru Liturgia catolică
Florin Spătariu
Polifonii sacre pentru Liturgia catolică
Colectia: Muzica Bisericeasca

An aparitie: 2014 Format: 17x24
Editie: I ISBN: 978-606-578-135-1
Pagini: 88 Pret: 12 RON

Cumpara online de la Libraria Sapientia
Vizualizeaza online aici.

Editura „Sapientia” anunţă apariţia cărţii Polifonii sacre pentru liturgia catolică, scrisă de Florin Spatariu. Cartea apare în colecţia „Muzică bisericească”, formatul 17x24, are 88 pagini şi poate fi procurată de la Librăria Sapientia (www.librariasapientia.ro), precum şi de la orice librărie catolică din țară la prețul de 12 lei.

 

Vorbind despre rolul muzicii sacre în liturgia Bisericii, Conciliul al II-lea din Vatican se exprimă astfel în Constituția despre liturgie Sacrosanctum Concilium: „Tradiţia muzicală a Bisericii universale constituie o comoară de o valoare inestimabilă şi ea are întâietate asupra altor expresii ale artei; cântul sacru constituie o parte necesară şi integrantă a liturgiei catolice. Desigur, cântul sacru a fost proslăvit atât de Sfânta Scriptură, cât şi de sfinţii părinţi şi de pontifii romani care în vremea din urmă, începând cu Papa Pius al X-lea, au subliniat cu tărie funcţia de slujire a muzicii sacre în serviciul divin. De aceea muzica sacră va fi cu atât mai sfântă cu cât va fi mai strâns legată de acţiunea liturgică, fie exprimând mai plăcut rugăciunea sau favorizând unitatea, fie contribuind la o mai mare solemnitate a riturilor sacre” (nr. 112).

Acest îndemn al Conciliului a fost preluat de părintele Florin Spatariu, profesor de muzică sacră la Institutul Teologic Romano-Catolic din Iași și dirijor al Corului Mare al Catedralei din Iași, care, prin volumul apărut recent la Editura Sapientia: Polifonii sacre pentru liturgia catolică, intenționează să contribuie la îmbogățirea repertoriului de muzică sacră liturgică, așa cum mărturisește el însuși în introducerea cărții: „Trecute prin laboratorul muzical al Corului Mare al Catedralei catolice din Iaşi, inspirate şi meşteşugite în momente de tăcere sau de tumultum sufletesc, dorite mereu în slujba muzicii sacre de calitate şi filtrate prin solul ştiinţei muzicale, lucrările din acest volum sunt dăruite Corurilor mixte doritoare de muzică sacră de factură catolică”.

Partiturile din Polifonii sacre pentru liturgia catolică sunt structurate în două părți; prima parte conține diverse compoziții și armonizări ale autorului; partea a doua, în schimb, cuprinde imnuri corale construite pe baza unor texte ale părintelui Claudiu Dumea, traducere și prelucrare ale imnurilor din Liturgia Orelor și publicate în volumul Jubilate Deo. „Din punct de vedere al construcţiei muzicale, unele pagini se dezvoltă preponderent armonic, altele sub forma unor mici imitaţii polifonice. Acompaniamentul instrumental este rezervat orgii clasice şi apare, fie sub forma dublării vocilor corale, fie sub forma unui acompaniament diferit de mersul vocilor din cor”.

Mesajul pieselor muzicale adunate în acest volum se deduce din „căldura” și pacea care emană din interpretarea acestor piese. Ele vor să creeze condițiile necesare pentru dezvoltarea spiritului religios necesar comuniunii cu Dumnezeu. Asemenea razelor solare, cântecele stimulează încolțirea „semințelor speranței” și dezvoltarea „plantelor recunoștinței” atât în inimile celor care le vor pregăti, cât și în ale celor care le vor asculta. Adevărată artă muzicală religioasă, ele au darul de a potența încolțirea și creșterea recunoștinței pe care o datorăm Creatorului, piesele fiind tocmai lucrări menite să-l laude pe Dumnezeu.

Aceasta este și optica prin care autorul a realizat aceste polifonii, după cum spune el însuși în introducere: „Cât privește mesajul muzical din acest volum, consider că nu e greșit a-l parafraza pe profetul Isaia, care spune: «Cât de frumoși sunt pașii celui care aleargă peste munți ducând vestea cea bună a mântuirii» (Is 52,7). Dar cei care duc vestea cea bună printr-o muzică de calitate nu sunt tot la fel de frumoși? Ei, care sădesc speranța în inimile altora și le întăresc credința prim muzica sacră pe care o proclamă prin glasurile lor, oare nu sunt vestitori la fel de valoroși?”

Recomandăm aceste polifonii tuturor celor care sunt în căutarea frumosului muzical și vor să găsească un prilej de fortificare a credinței spre o mai intimă comuniune cu Dumnezeu.

 

Ştefan Tamaş

 

Florin Spatariu, Polifonii sacre pentru liturgia catolică, Iaşi 2014, p. 88, 17x24, ISBN 978-606-578-135-1, 12 lei.

 

Comentarii Momentan nu sunt comentarii. Poti fi primul care posteaza un comentariu.

Posteaza comentariu

Nume (necesar)

Email (necesar)

Website

CAPTCHA image
Enter the code shown above:

Cautare Carti

Indice Alfabetic Carti

1 A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z

Va recomandam

YOUCAT : carte de rugăciuni pentru tineri
Georg von Lengerke, Dörte Schrömges
Această carte va fi un ajutor în drumul de rugăciune al prieteniei cu Dumnezeu. Ea conține rugăciuni vechi și noi, pentru zilele bune sau rele, sau care se spun noaptea. Găsești rugăciuni luate din Sfânta Scriptură, rugăciuni ale celor mai evlavioși oameni din istorie și ale oamenilor de astăzi.Cartea este alcătuită din două părți: prima parte este o rugăciune ritmată, dimineața și seara, timp de două săptămâni. Cea de-a doua parte este o colecție de rugăciuni pe diferite teme și intenţii.
YOUCAT : carte de rugăciuni pentru tineri
Y – Biblia. Biblia Bisericii Catolice pentru tineri
Conferința Episcopilor din Austria, coord.
Păstrând același stil grafic de la YouCat, editorii au reușit să realizeze o bogată selecție de texte biblice care să-i conducă pe tineri la o bună cunoaștere a Sfintei Scripturi. O echipă de bibliști renumiți a scris introducerile la cărțile biblice și explicațiile la textele biblice mai dificile. Textul Sfintei Scripturi este însoțit de numeroase citate din marile personalități ale lumii, mărturii oferite de tineri și imagini din Țara Sfântă.
Y – Biblia. Biblia Bisericii Catolice pentru tineri
Youcat : româna : Catehismul Bisericii Catolice pentru tineri
***

Youcat este o carte dedicata tinerilor, care vrea sa-i ajute sa înteleaga mai bine credinta Bisericii Catolice, asa cum a fost ea formulata în Catehismului Bisericii Catolice, publicat la treizeci de ani dupa încheierea Conciliului al II-lea din Vatican (1962-1965). Nascut din initiativa Conferintei Episcopilor din Austria, Youcat preia structura traditionala a Catehismului cu întrebari si raspunsuri, dar o îmbraca cu fotografii si reprezentari artistice, precum si cu elemente complementare, cum ar fi citate din Sfânta Scriptura si din mari personalitati ale Bisericii.

Youcat : româna : Catehismul Bisericii Catolice pentru tineri

Reviste

Conciliul al II-lea din Vatican: „semn al timpului” pentru Biserică şi pentru lume (II)

XVIII/ 35 (2015), 140 p., 17x24, 1453-8075, 9 lei.
Conciliul al II-lea din Vatican: „semn al timpului” pentru Biserică şi pentru lume (II)
Conciliul al II-lea din Vatican: „semn al timpului” pentru Biserică şi pentru lume (I)

XVII/ 34 (2014), 122 p., 17x24, 1453-8075, 9 lei.
Conciliul al II-lea din Vatican: „semn al timpului” pentru Biserică şi pentru lume (I)
Rolul Bisericii Catolice din Europa de Est la căderea comunismului

XVII/ 33 (2014), 111 p., 17x24, 1453-8075, 9 lei.
Rolul Bisericii Catolice din Europa de Est la căderea comunismului
Creştinul între trecut şi prezent

XVI/ 32 (2013), 156 p., 17x24, 1453-8075, 9 lei.
Creştinul între trecut şi prezent
Credinţa dintotdeauna şi omul de astăzi

XVI/ 31 (2013), 152 p., 17x24, 1453-8075, 9 lei.
Credinţa dintotdeauna şi omul de astăzi