en-USro-RO

| Login
24 iunie 2017
Parabolele lui Luca. Din amonte în aval
Michel Gourgues
Parabolele lui Luca. Din amonte în aval
Colectia: Studii Biblice

An aparitie: 2006 Format: 14x20
Editie: I ISBN: 973-8474-72
Pagini: 314 p. Pret: 15 RON

Cumpara online de la Libraria Sapientia
Vizualizeaza online aici.

Cartea a fost tradusa în limba româna de Marius Bitiusca. Michel Gourgues, calugar dominican, este profesor de exegeza a Noului Testament la Colegiul Dominican din Ottawa (Canada) si profesor invitat la Scoala Biblica si Arheologica Franceza de la Ierusalim.
  Cartea prezinta o analiza a parabolelor evanghelistului Luca. Avem în fata un tezaur, dupa cum remarca autorul în primele pagini. Metoda folosita în explorarea parabolelor este prezentata în introducere: „Pentru fiecare dintre ele, urmând metoda de analiza istorico-critica, vom parcurge totalitatea operatiunilor ce conduc de la exegeza la actualizare sau, asa cum spune formula din subtitlu, «din amonte în aval». În amonte, mai întâi, încercând în prima faza sa ne întoarcem la sursa. Ne vom stradui sa întelegem parabolele lui Isus în functie de contextul în care Luca le-a situat, de semnificatia pe care le-a dat-o, de aplicatiile pe care le-a dedus în strânsa legatura cu preocuparile sale si ale comunitatii în care traia. Pentru ca aceste parabole apartin celei de-a treia Evanghelii, nu va fi totdeauna posibil – cum se face, de obicei, prin compararea diverselor versiuni evanghelice – sa ne întoarcem cât mai aproape de sursa, adica la Isus însusi. Totusi, în unele cazuri, debarasarea de partea redactionala a lui Luca, compararea cu alte parabole evanghelice sau cu tematica predicii lui Isus ne vor permite sa întrevedem câte ceva din contextul si semnificatia originala a parabolelor. O data încheiata aceasta prima etapa, vom putea, mai apoi, sa coborâm în aval si sa analizam lucrurile nu în relatie cu locul de aparitie al parabolelor, ci cu destinatia lor: credinta si trairea credintei în ziua de astazi. Vom încerca, deci, sa desprindem, într-o perspectiva hermeneutica, câteva linii de actualizare în acord cu exegeza textelor, sa schitam o noua lectura a parabolelor lui Luca în functie de propriul nostru context cultural si eclezial”.
  În studiul de fata, Michel Gourgues ne invita sa redescoperim actualitatea acestui „repertoriu de aur”, care sunt parabolele. Volumul se adreseaza nu numai celor pasionati de studiul Bibliei, ci si tuturor acelor persoane care doresc sa ia un prim contact cu universul biblic sau sa înteleaga mai bine mesajul Evangheliilor.

A. Dumitrescu

Autori - date biografice:
Michel Gorgues Michel Gorgues s-a nascut în anul 1942. Este un teolog biblic dominican, doctor în teologie la Paris, maestru în Teologie. Este profesor titualr de stiinte biblice la Universitatea din Ottawa (Canada). În limba româna, l...
Comentarii Momentan nu sunt comentarii. Poti fi primul care posteaza un comentariu.

Posteaza comentariu

Nume (necesar)

Email (necesar)

Website

CAPTCHA image
Enter the code shown above:

Cautare Carti

Indice Alfabetic Carti

1 A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z

Va recomandam

Evanghelia după sfântul Ioan : traducere şi comentariu
Rinaldo Fabris
Organizarea prezentului comentariu la Evanghelia după sfântul Ioan se supune următoarelor criterii: reconstrucţia textului în tonalitatea sa originară şi înţelegerea structurii sale pe baza particularităţilor sale lexicale, stilistice, literare şi tematice; analiza textului din punct de vedere exegetic, iar la final, interpretarea sa în contextul religios şi cultural din zilele noastre.
Evanghelia după sfântul Ioan : traducere şi comentariu
Viaţa lui Isus
Jean-Christian Petitfils
Plecând de la textul sacru, autorul ne prezintă activitatea și opera mântuitoare a lui Cristos dintr-o perspectivă istorică, făcând adesea referire la ultimele descoperiri de natură istorică și arheologică. Pe lângă aceste dovezi istorice, textul este însoțit de anumite comentarii și explicații care au ca scop facilitarea înțelegerii mesajului evanghelic.
Viaţa lui Isus
Don Orione – o inimă fără margini
Andrea Gemma
Don Orione. O inimă fără margini este o carte deosebită pentru că este rezultatul unei împletiri armonioase între măreția subiectului tratat – don Orione a fost și va rămâne unel dintre marii apostoli ai carității – și arta deosebită a scrisului. Mons. Andrea Gemma reușește să evoce cu foarte mare expresivitate figura Fondatorului, care trăda o „inimă fără margini... dilatată de caritatea celui răstingnit”.
Don Orione – o inimă fără margini

Reviste

Conciliul al II-lea din Vatican: „semn al timpului” pentru Biserică şi pentru lume (II)

XVIII/ 35 (2015), 140 p., 17x24, 1453-8075, 9 lei.
Conciliul al II-lea din Vatican: „semn al timpului” pentru Biserică şi pentru lume (II)
Conciliul al II-lea din Vatican: „semn al timpului” pentru Biserică şi pentru lume (I)

XVII/ 34 (2014), 122 p., 17x24, 1453-8075, 9 lei.
Conciliul al II-lea din Vatican: „semn al timpului” pentru Biserică şi pentru lume (I)
Rolul Bisericii Catolice din Europa de Est la căderea comunismului

XVII/ 33 (2014), 111 p., 17x24, 1453-8075, 9 lei.
Rolul Bisericii Catolice din Europa de Est la căderea comunismului
Creştinul între trecut şi prezent

XVI/ 32 (2013), 156 p., 17x24, 1453-8075, 9 lei.
Creştinul între trecut şi prezent
Credinţa dintotdeauna şi omul de astăzi

XVI/ 31 (2013), 152 p., 17x24, 1453-8075, 9 lei.
Credinţa dintotdeauna şi omul de astăzi