en-USro-RO

| Login
22 februarie 2018
Parabolele lui Luca. Din amonte în aval
Michel Gourgues
Parabolele lui Luca. Din amonte în aval
Colectia: Studii Biblice

An aparitie: 2006 Format: 14x20
Editie: I ISBN: 973-8474-72
Pagini: 314 p. Pret: 15 RON

Cumpara online de la Libraria Sapientia
Vizualizeaza online aici.

Cartea a fost tradusa în limba româna de Marius Bitiusca. Michel Gourgues, calugar dominican, este profesor de exegeza a Noului Testament la Colegiul Dominican din Ottawa (Canada) si profesor invitat la Scoala Biblica si Arheologica Franceza de la Ierusalim.
  Cartea prezinta o analiza a parabolelor evanghelistului Luca. Avem în fata un tezaur, dupa cum remarca autorul în primele pagini. Metoda folosita în explorarea parabolelor este prezentata în introducere: „Pentru fiecare dintre ele, urmând metoda de analiza istorico-critica, vom parcurge totalitatea operatiunilor ce conduc de la exegeza la actualizare sau, asa cum spune formula din subtitlu, «din amonte în aval». În amonte, mai întâi, încercând în prima faza sa ne întoarcem la sursa. Ne vom stradui sa întelegem parabolele lui Isus în functie de contextul în care Luca le-a situat, de semnificatia pe care le-a dat-o, de aplicatiile pe care le-a dedus în strânsa legatura cu preocuparile sale si ale comunitatii în care traia. Pentru ca aceste parabole apartin celei de-a treia Evanghelii, nu va fi totdeauna posibil – cum se face, de obicei, prin compararea diverselor versiuni evanghelice – sa ne întoarcem cât mai aproape de sursa, adica la Isus însusi. Totusi, în unele cazuri, debarasarea de partea redactionala a lui Luca, compararea cu alte parabole evanghelice sau cu tematica predicii lui Isus ne vor permite sa întrevedem câte ceva din contextul si semnificatia originala a parabolelor. O data încheiata aceasta prima etapa, vom putea, mai apoi, sa coborâm în aval si sa analizam lucrurile nu în relatie cu locul de aparitie al parabolelor, ci cu destinatia lor: credinta si trairea credintei în ziua de astazi. Vom încerca, deci, sa desprindem, într-o perspectiva hermeneutica, câteva linii de actualizare în acord cu exegeza textelor, sa schitam o noua lectura a parabolelor lui Luca în functie de propriul nostru context cultural si eclezial”.
  În studiul de fata, Michel Gourgues ne invita sa redescoperim actualitatea acestui „repertoriu de aur”, care sunt parabolele. Volumul se adreseaza nu numai celor pasionati de studiul Bibliei, ci si tuturor acelor persoane care doresc sa ia un prim contact cu universul biblic sau sa înteleaga mai bine mesajul Evangheliilor.

A. Dumitrescu

Autori - date biografice:
Michel Gorgues Michel Gorgues s-a nascut în anul 1942. Este un teolog biblic dominican, doctor în teologie la Paris, maestru în Teologie. Este profesor titualr de stiinte biblice la Universitatea din Ottawa (Canada). În limba româna, l...
Comentarii Momentan nu sunt comentarii. Poti fi primul care posteaza un comentariu.

Posteaza comentariu

Nume (necesar)

Email (necesar)

Website

CAPTCHA image
Enter the code shown above:

Cautare Carti

Indice Alfabetic Carti

1 A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z

Va recomandam

YOUCAT : carte de rugăciuni pentru tineri
Georg von Lengerke, Dörte Schrömges
Această carte va fi un ajutor în drumul de rugăciune al prieteniei cu Dumnezeu. Ea conține rugăciuni vechi și noi, pentru zilele bune sau rele, sau care se spun noaptea. Găsești rugăciuni luate din Sfânta Scriptură, rugăciuni ale celor mai evlavioși oameni din istorie și ale oamenilor de astăzi.Cartea este alcătuită din două părți: prima parte este o rugăciune ritmată, dimineața și seara, timp de două săptămâni. Cea de-a doua parte este o colecție de rugăciuni pe diferite teme și intenţii.
YOUCAT : carte de rugăciuni pentru tineri
Y – Biblia. Biblia Bisericii Catolice pentru tineri
Conferința Episcopilor din Austria, coord.
Păstrând același stil grafic de la YouCat, editorii au reușit să realizeze o bogată selecție de texte biblice care să-i conducă pe tineri la o bună cunoaștere a Sfintei Scripturi. O echipă de bibliști renumiți a scris introducerile la cărțile biblice și explicațiile la textele biblice mai dificile. Textul Sfintei Scripturi este însoțit de numeroase citate din marile personalități ale lumii, mărturii oferite de tineri și imagini din Țara Sfântă.
Y – Biblia. Biblia Bisericii Catolice pentru tineri
Youcat : româna : Catehismul Bisericii Catolice pentru tineri
***

Youcat este o carte dedicata tinerilor, care vrea sa-i ajute sa înteleaga mai bine credinta Bisericii Catolice, asa cum a fost ea formulata în Catehismului Bisericii Catolice, publicat la treizeci de ani dupa încheierea Conciliului al II-lea din Vatican (1962-1965). Nascut din initiativa Conferintei Episcopilor din Austria, Youcat preia structura traditionala a Catehismului cu întrebari si raspunsuri, dar o îmbraca cu fotografii si reprezentari artistice, precum si cu elemente complementare, cum ar fi citate din Sfânta Scriptura si din mari personalitati ale Bisericii.

Youcat : româna : Catehismul Bisericii Catolice pentru tineri

Reviste

Conciliul al II-lea din Vatican: „semn al timpului” pentru Biserică şi pentru lume (II)

XVIII/ 35 (2015), 140 p., 17x24, 1453-8075, 9 lei.
Conciliul al II-lea din Vatican: „semn al timpului” pentru Biserică şi pentru lume (II)
Conciliul al II-lea din Vatican: „semn al timpului” pentru Biserică şi pentru lume (I)

XVII/ 34 (2014), 122 p., 17x24, 1453-8075, 9 lei.
Conciliul al II-lea din Vatican: „semn al timpului” pentru Biserică şi pentru lume (I)
Rolul Bisericii Catolice din Europa de Est la căderea comunismului

XVII/ 33 (2014), 111 p., 17x24, 1453-8075, 9 lei.
Rolul Bisericii Catolice din Europa de Est la căderea comunismului
Creştinul între trecut şi prezent

XVI/ 32 (2013), 156 p., 17x24, 1453-8075, 9 lei.
Creştinul între trecut şi prezent
Credinţa dintotdeauna şi omul de astăzi

XVI/ 31 (2013), 152 p., 17x24, 1453-8075, 9 lei.
Credinţa dintotdeauna şi omul de astăzi