en-USro-RO

| Login
19 ianuarie 2018
Repertoriu coral polifonic (Kyrie, Gloria, Aleluia, Sanctus, Agnus)
Florin Spatariu
Repertoriu coral polifonic (Kyrie, Gloria, Aleluia, Sanctus, Agnus)
Colectia: Muzica Bisericeasca

An aparitie: 2014 Format: 21x29
Editie: I ISBN: 978-606-578-148-1
Pagini: 126 Pret: 12 RON

Cumpara online de la Libraria Sapientia
Vizualizeaza online aici.

Editura „Sapientia” anunţă apariţia cărţii Repertoriu coral polifonic (Kyrie, Gloria, Aleluia, Sanctus, Agnus), coordonată de pr. dr. Florin Spatariu. Cartea apare în colecţia „Muzică bisericească”, formatul 21x29 cm, are 126 pagini şi poate fi procurată de la Librăria Sapientia (www.librariasapientia.ro), precum şi de la orice librărie catolică din ţară la preţul de 12 lei.

 

Arta muzicală, având drept limbaj sunetele, favorizează nașterea unor creații menite să impresioneze nemijlocit trăirea și gândirea. Platon afirma că „muzica oferă un suflet universului, aripi minții, zbor imaginației și viață oricui o trăiește”. Acest volum de polifonii coordonat de pr. dr. Florin Spatariu poate fi numit „oglindă” a ceea ce corul Catedralei Romano-Catolice din Iași interpretează constant în cadrul Liturghiilor.

Papa Pius al X-lea afirma în Tra le sollecitudini că „muzica sacră, ca parte integrantă a liturgiei solemne, participă la scopul general al acesteia, care este gloria lui Dumnezeu, sanctificarea și edificarea credincioșilor. Ea contribuie la mărirea decorului și splendorii ceremoniilor ecleziastice, și așa cum datoria sa principală este de a ornamenta cu o melodie adecvată textul liturgic care este propus credincioșilor, tot astfel scopul ei principal este acela de adăuga o mare eficacitate textului însuși, în așa fel încât credincioșii prin intermediul ei să fie mai ușor ajutați la devoțiune și să fie mai bine dispuși să primească în ei roadele harului, care sunt proprii celebrării sfintelor mistere”.

În acest sens, repertoriul coral îngrijit de pr. Florin Spatariu dorește să impulsioneze o mai mare angajare în animarea și transmiterea valorilor liturgice prin cântări polifonice. Este un volum care cuprinde lucrări ce pot însoți părțile de bază ale sfintei Liturghii: Kyrie – 14 creații; Gloria – 7 creații; Aleluia – 20 creații; Sanctus – 10 creații și Agnus Dei – 12 creații. Celelalte cântări din cadrul sfintei Liturghii, de la început, ofertoriu, împărtășanie sau sfârșitul Liturghiei, precum și altele specifice unor timpuri liturgice (Advent, Crăciun, Postul Mare și Paștele), vor apărea în următoarele volume care sunt deja în lucru.

Cu siguranță, muzica sacră trebuie să fie o artă, nefiind posibil altfel să aibă acea eficacitate și acel impact asupra celui care ascultă; acesta din urmă este și motivul pentru care Biserica promovează în cadrul liturgiei arta sunetelor. Când în spatele unei compoziții nu există o competență și o adecvată pregătire muzicală se cade de la sublim la banal. Frumos ar fi să existe o atitudine de respect pentru Misterul care se celebrează, realizată prin cântare. Însuși autorul acestui volum spune: „o muzică bună, inspirată se scrie o singură dată, se corectează cel mult de două ori, iar apoi se cântă de sute de ori”.

 

 

Ştefan Tamaş

 

Florin Spatariu, Repertoriu coral polifonic (Kyrie, Gloria, Aleluia, Sanctus, Agnus), Iaşi 2014, p. 126, 21x29, ISBN 978-606-578-148-1, 12 lei.

 

Comentarii Momentan nu sunt comentarii. Poti fi primul care posteaza un comentariu.

Posteaza comentariu

Nume (necesar)

Email (necesar)

Website

CAPTCHA image
Enter the code shown above:

Cautare Carti

Indice Alfabetic Carti

1 A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z

Va recomandam

YOUCAT : carte de rugăciuni pentru tineri
Georg von Lengerke, Dörte Schrömges
Această carte va fi un ajutor în drumul de rugăciune al prieteniei cu Dumnezeu. Ea conține rugăciuni vechi și noi, pentru zilele bune sau rele, sau care se spun noaptea. Găsești rugăciuni luate din Sfânta Scriptură, rugăciuni ale celor mai evlavioși oameni din istorie și ale oamenilor de astăzi.Cartea este alcătuită din două părți: prima parte este o rugăciune ritmată, dimineața și seara, timp de două săptămâni. Cea de-a doua parte este o colecție de rugăciuni pe diferite teme și intenţii.
YOUCAT : carte de rugăciuni pentru tineri
Y – Biblia. Biblia Bisericii Catolice pentru tineri
Conferința Episcopilor din Austria, coord.
Păstrând același stil grafic de la YouCat, editorii au reușit să realizeze o bogată selecție de texte biblice care să-i conducă pe tineri la o bună cunoaștere a Sfintei Scripturi. O echipă de bibliști renumiți a scris introducerile la cărțile biblice și explicațiile la textele biblice mai dificile. Textul Sfintei Scripturi este însoțit de numeroase citate din marile personalități ale lumii, mărturii oferite de tineri și imagini din Țara Sfântă.
Y – Biblia. Biblia Bisericii Catolice pentru tineri
Youcat : româna : Catehismul Bisericii Catolice pentru tineri
***

Youcat este o carte dedicata tinerilor, care vrea sa-i ajute sa înteleaga mai bine credinta Bisericii Catolice, asa cum a fost ea formulata în Catehismului Bisericii Catolice, publicat la treizeci de ani dupa încheierea Conciliului al II-lea din Vatican (1962-1965). Nascut din initiativa Conferintei Episcopilor din Austria, Youcat preia structura traditionala a Catehismului cu întrebari si raspunsuri, dar o îmbraca cu fotografii si reprezentari artistice, precum si cu elemente complementare, cum ar fi citate din Sfânta Scriptura si din mari personalitati ale Bisericii.

Youcat : româna : Catehismul Bisericii Catolice pentru tineri

Reviste

Conciliul al II-lea din Vatican: „semn al timpului” pentru Biserică şi pentru lume (II)

XVIII/ 35 (2015), 140 p., 17x24, 1453-8075, 9 lei.
Conciliul al II-lea din Vatican: „semn al timpului” pentru Biserică şi pentru lume (II)
Conciliul al II-lea din Vatican: „semn al timpului” pentru Biserică şi pentru lume (I)

XVII/ 34 (2014), 122 p., 17x24, 1453-8075, 9 lei.
Conciliul al II-lea din Vatican: „semn al timpului” pentru Biserică şi pentru lume (I)
Rolul Bisericii Catolice din Europa de Est la căderea comunismului

XVII/ 33 (2014), 111 p., 17x24, 1453-8075, 9 lei.
Rolul Bisericii Catolice din Europa de Est la căderea comunismului
Creştinul între trecut şi prezent

XVI/ 32 (2013), 156 p., 17x24, 1453-8075, 9 lei.
Creştinul între trecut şi prezent
Credinţa dintotdeauna şi omul de astăzi

XVI/ 31 (2013), 152 p., 17x24, 1453-8075, 9 lei.
Credinţa dintotdeauna şi omul de astăzi