en-USro-RO

| Login
24 februarie 2018
Carti  »  Carti  »  Magistra Vitae Search
Părintele Rafael Friedrich – mărturisitor al credinţei într-o ţară comunistă
Fabian Doboş
Părintele Rafael Friedrich – mărturisitor al credinţei într-o ţară comunistă
Colectia: Magistra Vitae

An aparitie: 2015 Format: 14x20
Editie: I ISBN: 978-606-578-188-7
Pagini: 236 Pret: 20 RON

Cumpara online de la Libraria Sapientia
Vizualizeaza online aici.

Editura „Sapientia” anunţă apariţia cărţii Părintele Rafael Friedrich – mărturisitor al credinței într-o ţară comunistă, scrisă de pr. dr. Fabian Doboș. Cartea apare în colecţia Magistra vitae, formatul 14x20, are 236 de pagini şi poate fi procurată de la Librăria Sapientia (www.librariasapientia.ro), precum şi de la celelalte librării catolice din ţară la preţul de 20 lei.

 

Istoriei Bisericii în anii regimului comunist este încărcată de dramatism, de fapte eroice și martirice, de diferite forme ale rezistenței anticomuniste, într-un cuvânt, „o perioadă a persecuției”. Biserica s-a aflat, de altfel, în atenția factorilor de represiune comunistă încă din anul 1948. În acel an, regimul comunist a inițiat și a pus în practică numeroase acțiuni de adversitate fățișă față de Biserica locală, prin denunțarea unilaterală a Concordatului dintre România și Sfântul Scaun, prin închiderea seminariilor catolice, a celorlalte școli catolice în București și în alte comunități parohiale, prin desființarea congregațiilor religioase și închiderea institutelor patronate de acestea: școli, spitale, clinici, opere de caritate, azile, prin desființarea presei catolice și a tuturor asociațiilor laice de tradiție în istoria noastră, dar și prin confiscarea proprietăților Bisericii (clădiri, terenuri, biblioteci, arhive etc.).

Numeroase documente de arhivă confirmă modul brutal, aproape inuman, în care autoritățile comuniste au acționat începând cu anul 1948-1949 împotriva ierarhiei catolice, a preoților, călugărilor și călugărițelor.

O victimă a acestui regim, pe lângă mulți alții, a fost și părintele Rafael Friedrch, despre a cărui figură și activitate scrie, pe baza unei documentații solide şi susţinute, părintele Fabian Doboș, profesor de Istorie bisericească la Facultatea de Teologie Romano-Catolică a Universității „Al.I. Cuza” din Iași, în lucrarea Părintele Rafael Friedrich – mărturisitor al credinței într-o ţară comunistă, apărută recent la Editura Sapientia. Autorul, studiind documentele de arhivă și adunând mărturiile celor care l-au cunoscut, intenționează să scoată în evidenţă sufletul nobil al unui mare mărturisitor al credinţei şi personalităţi care s-a impus ca preot şi profesor, de o verticalitate impresionantă prin toată viaţa şi activitatea sa. Încă de la început, autorul mărturisește că nu şi-a propus un studiu exhaustiv, și aceasta nu dintr-un motiv legat de economia cărţii, ci pentru că a dorit să evidenţieze mai ales virtuţile eroice, de mărturisitor al credinței în timpul persecuţiei Bisericii de către regimul comunist ale părintelui Rafael Friedrich.

Părintele Friedrich s-a născut la 13 ianuarie 1914, în satul Colelia, comuna Pantelimonul de Jos, județul Constanța. Și-a început formarea intelectuală la școala din satul natal, unde a absolvit șapte clase în anul 1927. În același an, a fost admis la Seminarul „Sfântul Duh” al Arhiepiscopiei de București. La 29 iunie 1939, a fost sfințit preot în Catedrala „Sfântul Iosif” din Bucureşti de către arhiepiscopul Alexandru Theodor Cisar și apoi numit prefect de disciplină și profesor de matematică și muzică la același seminar. În toamna anului 1940, odată cu transferul tinerilor din Seminarul mic de la Bucureşti la Timişu de Jos, părintele Friedrich a părăsit capitala pentru a îndeplini aceleaşi funcţii în noua locaţie. În plus, aici s-a ocupat şi de administraţia seminarului până în anul 1948, când clădirea a fost naţionalizată.

În octombrie 1948, părintele a mers la Arhiepiscopia de Bucureşti, unde a fost numit ceremonier, majordom şi, de la 1 februarie 1949, director spiritual al casei, funcţii ocupate până la 26 iunie 1949, când a fost arestat împreună cu episcopul de Iaşi, Fer. Anton Durcovici, în timp ce se îndreptau spre Popeşti-Leordeni pentru administrarea sfântului Mir.

Părintele Rafael a fost eliberat din închisoare abia în 1955, iar în anul următor a venit la Seminarul din Iaşi, pentru a-i îndruma spiritual pe seminarişti şi a preda teologia dogmatică, dar şi alte cursuri, tinerilor care se pregăteau la sfânta Preoţie. A activat în acest seminar până la moartea sa, care a survenit la 11 mai 1969, înmormântarea având loc la cimitirul „Eternitatea” din Iaşi.

Documentele adunate cu grijă de către părintele Fabian Doboş ne ajută să descoperim marea sa personalitate şi sufletul său profund, pus în slujba lui Dumnezeu, a adevărului şi a ştiinţelor teologice, ducând mai departe moştenirea primită de la înaintaşii şi maeştrii noştri în credinţă, între care străluceşte figura măreaţă a episcopului martir, fericitul Anton Durcovici, căruia i-a oferit ultima dezlegare cu puțin timp înainte de moarte, în închisoarea din Sighetu Marmaţiei (10 decembrie 1951).

Lucrarea părintelui Fabian surprinde toate momentele dramatice ale impactului sistemului informativ-operativ asupra vieţii de zi cu zi a preotului Rafael Friedrich, oferind cititorului probe privind umilinţele la care acest om nevinovat a fost supus de persecutorii săi: violarea corespondenţei, privarea de legăturile cu familia sa, aflată în Germania, neacordarea permisului de conducere, refuzarea paşaportului, „bombardarea” sa, în mod premeditat, cu acei informatori, unelte voluntare ale forţelor răului, care au căutat, fără succes, să-i zdruncine conştiinţa.

De asemenea, autorul, pentru conturarea cât mai fidelă şi autentică a figurii acestui mărturisitor al credinţei catolice, s-a folosit de mărturiile pe care le-au dat cei care l-au cunoscut mai îndeaproape pe pr. Rafael Friedrich: pr. Eduard Ferenţ, pr. Eugen Bortoş, doamna Elena Cojocaru, mons. Vittorio Blasutti. Pe lângă aceştia, de mare ajutor i-au fost autorului şi cei doi referenţi ştiinţifici: dr. Dănuţ Doboş şi dr. Andrea Dobeş.

Lucrarea se încheie cu o anexă în care sunt publicate documente și declarații date de pr. Friedrich în arestul Securității, și cu un album foto, menite să ofere mai multă lumină asupra acestei mari personalităţi a Bisericii noastre locale.

Recomandăm această biografie, acest „memorial spiritual”, aşa cum se exprimă PS Petru Gherghel în prefaţa lucrării, tuturor celor interesaţi de trecutul recent al Bisericii noastre, dar şi celor care doresc să găsească un exemplu de trăire a credinţei, un model al căutătorului neobosit al adevărului, al unui om cultivat și cu vaste orizonturi. Părintele Rafael Friedrich rămâne în istoria Bisericii Catolice din România ca un mărturisitor al credinței în timpul prigoanei comuniste, ca unul care și-a trăit preoția în gradul cel mai înalt.

 

Laurenţiu Turbuc

 

Fabian Doboș, Părintele Rafael Friedrich – mărturisitor într-o ţară comunistă, Iaşi 2015, 236 p., 14x20, ISBN 978-606-578-188-7, 20 lei.

 

Din colecţia „Magistra vitae”, la Editura Sapientia e au mai apărut:

 

1. CNSIBCR, Biserica Romano-Catolică din România în timpul prigoanei comuniste (1948-1989), Iaşi 2008.

2. Ioan Zăpodeanu, Pasărea cu gheare roşii. File din istoria satului Butea, judeţul Iaşi, Iaşi 2009.

3. Anton Durcovici, „Nu sunt de acord”. Declaraţii din arestul Securităţii Bucureşti (1950), Iaşi 2011.

4. Fabian Doboş, Părintele Ioan Ciuraru, un apostol neobosit al lui Cristos, Iaşi 2011.

5. PS Aurel Percă, editor, Il vescovo Antonio Durcovici (1888-1951) a 60 anni dal martirio, Iaşi 2012.

6. Fabian Doboş, Părintele Rafael Friedrich, mărturisitor al credinţei într-o ţară comunistă, Iaşi 2015.

 

Comentarii Momentan nu sunt comentarii. Poti fi primul care posteaza un comentariu.

Posteaza comentariu

Nume (necesar)

Email (necesar)

Website

CAPTCHA image
Enter the code shown above:

Cautare Carti

Indice Alfabetic Carti

1 A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z

Va recomandam

YOUCAT : carte de rugăciuni pentru tineri
Georg von Lengerke, Dörte Schrömges
Această carte va fi un ajutor în drumul de rugăciune al prieteniei cu Dumnezeu. Ea conține rugăciuni vechi și noi, pentru zilele bune sau rele, sau care se spun noaptea. Găsești rugăciuni luate din Sfânta Scriptură, rugăciuni ale celor mai evlavioși oameni din istorie și ale oamenilor de astăzi.Cartea este alcătuită din două părți: prima parte este o rugăciune ritmată, dimineața și seara, timp de două săptămâni. Cea de-a doua parte este o colecție de rugăciuni pe diferite teme și intenţii.
YOUCAT : carte de rugăciuni pentru tineri
Y – Biblia. Biblia Bisericii Catolice pentru tineri
Conferința Episcopilor din Austria, coord.
Păstrând același stil grafic de la YouCat, editorii au reușit să realizeze o bogată selecție de texte biblice care să-i conducă pe tineri la o bună cunoaștere a Sfintei Scripturi. O echipă de bibliști renumiți a scris introducerile la cărțile biblice și explicațiile la textele biblice mai dificile. Textul Sfintei Scripturi este însoțit de numeroase citate din marile personalități ale lumii, mărturii oferite de tineri și imagini din Țara Sfântă.
Y – Biblia. Biblia Bisericii Catolice pentru tineri
Youcat : româna : Catehismul Bisericii Catolice pentru tineri
***

Youcat este o carte dedicata tinerilor, care vrea sa-i ajute sa înteleaga mai bine credinta Bisericii Catolice, asa cum a fost ea formulata în Catehismului Bisericii Catolice, publicat la treizeci de ani dupa încheierea Conciliului al II-lea din Vatican (1962-1965). Nascut din initiativa Conferintei Episcopilor din Austria, Youcat preia structura traditionala a Catehismului cu întrebari si raspunsuri, dar o îmbraca cu fotografii si reprezentari artistice, precum si cu elemente complementare, cum ar fi citate din Sfânta Scriptura si din mari personalitati ale Bisericii.

Youcat : româna : Catehismul Bisericii Catolice pentru tineri

Reviste

Conciliul al II-lea din Vatican: „semn al timpului” pentru Biserică şi pentru lume (II)

XVIII/ 35 (2015), 140 p., 17x24, 1453-8075, 9 lei.
Conciliul al II-lea din Vatican: „semn al timpului” pentru Biserică şi pentru lume (II)
Conciliul al II-lea din Vatican: „semn al timpului” pentru Biserică şi pentru lume (I)

XVII/ 34 (2014), 122 p., 17x24, 1453-8075, 9 lei.
Conciliul al II-lea din Vatican: „semn al timpului” pentru Biserică şi pentru lume (I)
Rolul Bisericii Catolice din Europa de Est la căderea comunismului

XVII/ 33 (2014), 111 p., 17x24, 1453-8075, 9 lei.
Rolul Bisericii Catolice din Europa de Est la căderea comunismului
Creştinul între trecut şi prezent

XVI/ 32 (2013), 156 p., 17x24, 1453-8075, 9 lei.
Creştinul între trecut şi prezent
Credinţa dintotdeauna şi omul de astăzi

XVI/ 31 (2013), 152 p., 17x24, 1453-8075, 9 lei.
Credinţa dintotdeauna şi omul de astăzi