en-USro-RO

| Login
19 ianuarie 2018
Requiemul – ultima rugăciune cântată a lui Mozart
Florin Spatariu
Requiemul – ultima rugăciune cântată a lui Mozart
Colectia: Muzica Bisericeasca

An aparitie: 2015 Format: 14x20
Editie: I ISBN: 978-606-578-202-0
Pagini: 102 Pret: 15 RON

Cumpara online de la Libraria Sapientia
Vizualizeaza online aici.

Editura „Sapientia” anunţă apariţia cărţii Requiemul – ultima rugăciune cântată a lui Mozart, scrisă de pr. dr. Florin Spatariu. Cartea apare în colecţia „Muzică bisericească” formatul 14x20, are 102 de pagini şi poate fi procurată de la Librăria Sapientia (www.librariasapientia.ro), precum şi de la celelalte librării catolice din ţară la preţul de 15 lei.

 

Unii oameni mari rămân aureolați în istorie și prin sfârșitul lor, adesea hiperbolizat. Acesta este şi cazul lui Wolfgang Amadeus Mozart, născut la 27 ianuarie 1756, în Salzburg. Acesta fost un compozitor german și austriac, fiind unul din cei mai prodigioși și talentați creatori în domeniul muzicii clasice. A decedat la 5 decembrie 1791 în Viena.

Ieșirea lui Mozart din această lume a țesut o legendă legată de capodopera sa finală – din păcate, neîncheiată de autorul însuşi, ci de doi elevi ai acestuia –, Requiem-ul în Re Minor, KV 626. Comanda lansată de un personaj anonim, ciudata boală de care a suferit Mozart, presentimentele și agonia precipitată, au furnizat materia primă a legendei.

Lucrarea, care are structura unei mise, este compusă din 12 părți (Dies irae, Tuba mirum, Rex tremendae, Recordare, Confutatis, Lacrimosa, Domine Jesu, Hostias, Andante, Sanctus, Benedictus, Agnus Dei), având la bază șase strofe ale unui text poetic latin din secolul al XIII-lea și șase texte liturgice, ce fac parte din slujba funerară, partea denumită „Lacrimosa” fiind cea mai cunoscută. Recviemul este scris pentru patru voci soliste (soprano, alto, tenor, bas), cor mixt și orchestră.

Lucrarea Requiemul – ultima rugăciune cântată a lui Mozart, pe care o prezentăm cititorilor noştri, publicată de curând la Editura Sapientia, a apărut din dorința autorului – pr. dr. Florin Spatariu, profesor de muzică şi dirijor al corului mare al Catedralei Romano-Catolice din Iaşi – de a tălmăci pentru cititori semnificația operei, gândurile rostite și nerostite ale compozitorului, zbuciumul sufletesc ce l-a însoțit pe tot parcursul creației capodoperei sale.

Rod al unor demersuri pe tărâmul esteticii şi stilisticii muzicale interpretative, volumul de faţă pune în centrul investigaţiilor întreprinse asupra Requiem-ului impactul acestei muzici în percepţia ascultătorilor.

Parafrazându-l pe Octavian Paler, pr. Florin Spatariu se întreabă în partea de început a cărții: La ce bun încă o carte într-un univers plin de cărți? Răspunsul este însuși mesajul pe care îl transmite acest volum care traduce în cuvinte admirația și respectul pe care le trezește în fiecare om valoarea deosebită a acestei compoziții a lui Mozart, pe care autorul o descrie ca unică și imposibil de reprodus într-un alt exemplar identic.

Requiemul – ultima rugăciune cântată a lui Mozart surprinde prin observarea atentă a atitudinii lui Mozart în fața unei realități dure: moartea, atitudine „tradusă” din însăși opera compozitorului. În viziunea autorului, pentru cei care iubesc muzica mozartiană, Requiemul le spune adevărul „despre ei, despre scopul vieții și percepția realităților”, lansând o întrebare al cărei răspuns depinde de eforturile fiecăruia: Încotro se îndreaptă viața omului?

Acest volum, rod al muncii pr. Florin Spatariu, se adresează în egală măsură muzicienilor, melomanilor, dar și cititorilor de rând, deschizând în fața fiecăruia un univers al muzicii care parcă are ceva divin în sine, de la început până la sfârșit.

 

David Cristian Eduard

 

Florin Spatariu, Requiemul – ultima rugăciune cântată a lui Mozart, Iaşi 2015, 102 p., 13x17, ISBN 978-606-578-202-0, 15 lei.

Comentarii Momentan nu sunt comentarii. Poti fi primul care posteaza un comentariu.

Posteaza comentariu

Nume (necesar)

Email (necesar)

Website

CAPTCHA image
Enter the code shown above:

Cautare Carti

Indice Alfabetic Carti

1 A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z

Va recomandam

YOUCAT : carte de rugăciuni pentru tineri
Georg von Lengerke, Dörte Schrömges
Această carte va fi un ajutor în drumul de rugăciune al prieteniei cu Dumnezeu. Ea conține rugăciuni vechi și noi, pentru zilele bune sau rele, sau care se spun noaptea. Găsești rugăciuni luate din Sfânta Scriptură, rugăciuni ale celor mai evlavioși oameni din istorie și ale oamenilor de astăzi.Cartea este alcătuită din două părți: prima parte este o rugăciune ritmată, dimineața și seara, timp de două săptămâni. Cea de-a doua parte este o colecție de rugăciuni pe diferite teme și intenţii.
YOUCAT : carte de rugăciuni pentru tineri
Y – Biblia. Biblia Bisericii Catolice pentru tineri
Conferința Episcopilor din Austria, coord.
Păstrând același stil grafic de la YouCat, editorii au reușit să realizeze o bogată selecție de texte biblice care să-i conducă pe tineri la o bună cunoaștere a Sfintei Scripturi. O echipă de bibliști renumiți a scris introducerile la cărțile biblice și explicațiile la textele biblice mai dificile. Textul Sfintei Scripturi este însoțit de numeroase citate din marile personalități ale lumii, mărturii oferite de tineri și imagini din Țara Sfântă.
Y – Biblia. Biblia Bisericii Catolice pentru tineri
Youcat : româna : Catehismul Bisericii Catolice pentru tineri
***

Youcat este o carte dedicata tinerilor, care vrea sa-i ajute sa înteleaga mai bine credinta Bisericii Catolice, asa cum a fost ea formulata în Catehismului Bisericii Catolice, publicat la treizeci de ani dupa încheierea Conciliului al II-lea din Vatican (1962-1965). Nascut din initiativa Conferintei Episcopilor din Austria, Youcat preia structura traditionala a Catehismului cu întrebari si raspunsuri, dar o îmbraca cu fotografii si reprezentari artistice, precum si cu elemente complementare, cum ar fi citate din Sfânta Scriptura si din mari personalitati ale Bisericii.

Youcat : româna : Catehismul Bisericii Catolice pentru tineri

Reviste

Conciliul al II-lea din Vatican: „semn al timpului” pentru Biserică şi pentru lume (II)

XVIII/ 35 (2015), 140 p., 17x24, 1453-8075, 9 lei.
Conciliul al II-lea din Vatican: „semn al timpului” pentru Biserică şi pentru lume (II)
Conciliul al II-lea din Vatican: „semn al timpului” pentru Biserică şi pentru lume (I)

XVII/ 34 (2014), 122 p., 17x24, 1453-8075, 9 lei.
Conciliul al II-lea din Vatican: „semn al timpului” pentru Biserică şi pentru lume (I)
Rolul Bisericii Catolice din Europa de Est la căderea comunismului

XVII/ 33 (2014), 111 p., 17x24, 1453-8075, 9 lei.
Rolul Bisericii Catolice din Europa de Est la căderea comunismului
Creştinul între trecut şi prezent

XVI/ 32 (2013), 156 p., 17x24, 1453-8075, 9 lei.
Creştinul între trecut şi prezent
Credinţa dintotdeauna şi omul de astăzi

XVI/ 31 (2013), 152 p., 17x24, 1453-8075, 9 lei.
Credinţa dintotdeauna şi omul de astăzi