en-USro-RO

| Login
19 ianuarie 2018
Repertoriu coral polifonic pentru pentru Postul Mare, Săptămâna Sfântă şi Timpul Pascal
Florin Spatariu (coord.)
Repertoriu coral polifonic pentru pentru Postul Mare, Săptămâna Sfântă şi Timpul Pascal
Colectia: Muzica Bisericeasca

An aparitie: 2016 Format: 21x30
Editie: I ISBN: 978-606-578-246-4
Pagini: 160 Pret: 20 RON

Cumpara online de la Libraria Sapientia
Vizualizeaza online aici.

La Editura "Sapientia" a apărut recent cartea Repertoriu coral polifonic. III. Pentru Postul Mare, Săptămâna Sfântă şi Timpul Pascal, sub coordonarea pr. dr. Florin Spatariu. Cartea apare în colecţia "Muzică bisericească", formatul 21x30 cm, are 160 pagini şi poate fi procurată de la Librăria Sapientia (www.librariasapientia.ro), precum şi de la celelalte librării catolice din ţară la preţul de 20 lei.

Al treilea volum dedicat corurilor mixte de factură catolică, ce conţine creaţii corale pentru Postul Mare, Săptămâna Sfântă şi Timpul Pascal, vine în completarea altor două volume realizate de pr. dr. Florin Spatariu şi care sunt dedicate altor timpuri liturgice.

Conţinutul este format dintr-o varietate de genuri muzicale sacre aparţinând unor culturi europene diverse, dar şi locale: de la versete gregoriene (monodice sau armonizate), corale germane şi engleze adaptate, până la muzică religioasă contemporană, precum cea de la Taizé sau aparţinând lui Marco Frisina şi unor compozitori autohtoni. Acest fapt poate constitui totodată un pas spre redescoperirea anumitor genuri care astăzi sunt lăsate în umbră, cum ar fi şi cel gregorian. Din fericire, el este prezent în volumul de faţă prin două modalităţi: fie la unison (aşa cum a fost la origine), fie armonizat pe voci în sistem modal.

Marele avantaj al volumului de faţă îl reprezintă faptul că armonizările şi compoziţiile polifonice se adresează atât corurilor de amatori, cât şi corurilor profesioniste. Accesibilitatea tehnică oferă ocazia abordării lor într-un timp optim chiar şi de cei care au mai puţine cunoştinţe muzicale, dar care totuşi sunt membri devotaţi ai corurilor mixte parohiale.

Pe lângă acest aspect, altele două sunt prezente în mod constant: expresivitatea ce rezultă în urma polifonizării conţinutului melodic şi inteligibilitatea mesajului textual. În consecinţă, nefiind problematice la nivel de înţelegere pentru credincioşi, ele conţin forţa şi carisma muzicală necesară pentru a-i introduce pe credincioşi în misterul actului liturgic celebrat, dar şi într-un timp liturgic specific, cum ar fi cel al Postului Mare, Săptămânii Sfinte sau al Paştelui.

Necesitatea unei astfel de colecţii era primordială, având în vedere faptul că în Romania avem un repertoriu destul de bogat în materie de cântece liturgice de factură catolică, dar în mare parte pe o singură voce.

Materialul polifonic prezent în acest volum, coordonat de Florin Spatariu, permite aşadar corurilor mixte catolice să-şi îmbogăţească repertoriul polifonic şi să-l redea cu siguranţă din punct de vedere armonic şi textual.


Alexandru Cătău,
organist titular la biserica "Coeur Eucharistique de Jesus", Paris

Florin Spatariu, coord., Repertoriu coral polifonic pentru pentru Postul Mare, Săptămâna Sfântă şi Timpul PascalEd. "Sapientia", 2016, ISBN 978-606-578-246-4, 21x30 cm, 160 p., 20 lei
Comentarii Momentan nu sunt comentarii. Poti fi primul care posteaza un comentariu.

Posteaza comentariu

Nume (necesar)

Email (necesar)

Website

CAPTCHA image
Enter the code shown above:

Cautare Carti

Indice Alfabetic Carti

1 A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z

Va recomandam

YOUCAT : carte de rugăciuni pentru tineri
Georg von Lengerke, Dörte Schrömges
Această carte va fi un ajutor în drumul de rugăciune al prieteniei cu Dumnezeu. Ea conține rugăciuni vechi și noi, pentru zilele bune sau rele, sau care se spun noaptea. Găsești rugăciuni luate din Sfânta Scriptură, rugăciuni ale celor mai evlavioși oameni din istorie și ale oamenilor de astăzi.Cartea este alcătuită din două părți: prima parte este o rugăciune ritmată, dimineața și seara, timp de două săptămâni. Cea de-a doua parte este o colecție de rugăciuni pe diferite teme și intenţii.
YOUCAT : carte de rugăciuni pentru tineri
Y – Biblia. Biblia Bisericii Catolice pentru tineri
Conferința Episcopilor din Austria, coord.
Păstrând același stil grafic de la YouCat, editorii au reușit să realizeze o bogată selecție de texte biblice care să-i conducă pe tineri la o bună cunoaștere a Sfintei Scripturi. O echipă de bibliști renumiți a scris introducerile la cărțile biblice și explicațiile la textele biblice mai dificile. Textul Sfintei Scripturi este însoțit de numeroase citate din marile personalități ale lumii, mărturii oferite de tineri și imagini din Țara Sfântă.
Y – Biblia. Biblia Bisericii Catolice pentru tineri
Youcat : româna : Catehismul Bisericii Catolice pentru tineri
***

Youcat este o carte dedicata tinerilor, care vrea sa-i ajute sa înteleaga mai bine credinta Bisericii Catolice, asa cum a fost ea formulata în Catehismului Bisericii Catolice, publicat la treizeci de ani dupa încheierea Conciliului al II-lea din Vatican (1962-1965). Nascut din initiativa Conferintei Episcopilor din Austria, Youcat preia structura traditionala a Catehismului cu întrebari si raspunsuri, dar o îmbraca cu fotografii si reprezentari artistice, precum si cu elemente complementare, cum ar fi citate din Sfânta Scriptura si din mari personalitati ale Bisericii.

Youcat : româna : Catehismul Bisericii Catolice pentru tineri

Reviste

Conciliul al II-lea din Vatican: „semn al timpului” pentru Biserică şi pentru lume (II)

XVIII/ 35 (2015), 140 p., 17x24, 1453-8075, 9 lei.
Conciliul al II-lea din Vatican: „semn al timpului” pentru Biserică şi pentru lume (II)
Conciliul al II-lea din Vatican: „semn al timpului” pentru Biserică şi pentru lume (I)

XVII/ 34 (2014), 122 p., 17x24, 1453-8075, 9 lei.
Conciliul al II-lea din Vatican: „semn al timpului” pentru Biserică şi pentru lume (I)
Rolul Bisericii Catolice din Europa de Est la căderea comunismului

XVII/ 33 (2014), 111 p., 17x24, 1453-8075, 9 lei.
Rolul Bisericii Catolice din Europa de Est la căderea comunismului
Creştinul între trecut şi prezent

XVI/ 32 (2013), 156 p., 17x24, 1453-8075, 9 lei.
Creştinul între trecut şi prezent
Credinţa dintotdeauna şi omul de astăzi

XVI/ 31 (2013), 152 p., 17x24, 1453-8075, 9 lei.
Credinţa dintotdeauna şi omul de astăzi