en-USro-RO

| Login
19 ianuarie 2018
Psallite Domino
Soare Eduard, coord.
Psallite Domino
Colectia: Muzica Bisericeasca

An aparitie: 2016 Format: 14x20
Editie: I ISBN: 979-0-69490-010-6
Pagini: 280 Pret: 25 RON

Cumpara online de la Libraria Sapientia
Vizualizeaza online aici.

La Editura „Sapientia” a apărut recent cartea Psallite Domino: Liber cantualis. Cantus in ordine Missae occurrentes, coordonată de pr. Eduard Soare. Cartea apare în colecţia „Muzică bisericească”, în formatul 14x20, coperți cartonate, are 280 pagini şi poate fi procurată de la Librăria Sapientia (www.librariasapientia.ro), precum şi de la celelalte librării catolice din ţară la prețul de 25 lei.

Dezbaterile conciliare referitoare la muzica sacră, păstrând spiritul documentelor magisteriale deja promulgate, în special Motu proprio al sfântului Papă Pius al X-lea, Inter sollicitudines şi Scrisoarea enciclică Musicae sacrae disciplina a Papei Pius al XII-lea, au subliniat importanţa Cântului gregorian şi a limbii latine în celebrările liturgice ale Bisericii Romane.

„Biserica recunoaşte cântul gregorian ca fiind propriu liturgiei romane; de aceea, în acţiunile liturgice, în condiţii egale, el trebuie să ocupe primul loc” (Sacrosanctum Concilium 116).
„Folosirea limbii latine, excepţie făcând prevederile locale, să fie păstra
tă în riturile Bisericii latine” (Sacrosanctum Concilium 36).

Limba latină şi Cântul gregorian, legate în mod intim de izvoarele biblice, patristice şi liturgice, fac parte din acea lex orandi care s-a modelat pe parcursul a douăzeci de secole. Alături de caracteristicile ecleziale ale unităţii şi catolicităţii, Cântul gregorian îşi propune, datorită particularităţii sale, să ofere roade tipice şi culori artistice remarcabile tuturor celor care, uniţi în aceeaşi credinţă, participă la misterele mântuirii. Sfinţenia, bunătatea formei, universalitatea sunt calităţi indispensabile oricărui gen muzical care se doreşte a fi folosit în liturgie. Însă o compoziţie destinată celebrării liturgice este cu atât mai sacră şi mai liturgică cu cât în alcătuirea ei, în desfăşurarea ei, în inspiraţia şi în savoarea ei, îşi trage seva din muzica gregoriană. Marii maeştri ai polifoniei au devenit şi mai mari atunci când s-au inspirat din disciplina Cântului gregorian, preluându-i tematica, construcţia modală şi caracterul său poliritmic.

Prezenta ediţie, intitulată Psallite Domino, este o culegere de cântări gregoriene, pregătită în colaborare cu studenţii seminarişti de la Institutul Teologic Romano-Catolic din Iaşi. Ideea care a stat la originea elaborării acestui volum a fost legată, pe de o parte, de dorinţa Conciliului, care a recomandat să le fie oferită credincioşilor o ediţie cu melodii gregoriene simple (cf. Sacrosanctum Concilium 117) iar, pe de altă parte, obişnuinţa de a celebra săptămânal în Seminarul din Iaşi o Liturghie în limba latină. Alături de cântările gregoriene consacrate, în această culegere au fost incluse şi câteva compoziţii mai recente, ale căror texte sunt în limba latină.

Modul cel mai potrivit de a cunoaşte şi de a studia muzica gregoriană este însăşi practica acestui repertoriu. De aceea, vă recomandăm cu căldură acest volum sperând ca tezaurul gregorian să nu rămână doar în atenţia academiilor de specialitate, a concertelor spirituale, a muzeelor sau a imprimărilor discografice, ci să pătrundă cu adevărat inimile tuturor acelora care îi aduc laudă lui Dumnezeu, ut salutares suos fructus feliciter edere possit (cf. Musicae sacrae disciplina, III,1).

Pr. Eduard Soare

 

Eduard Soare, coord., Psallite Domino: Liber cantualis. Cantus in ordine Missae occurrentes, Iași 2017, 14x20, 280 p., ISMN 979-0-69490-010-6, 25 lei.

Comentarii Momentan nu sunt comentarii. Poti fi primul care posteaza un comentariu.

Posteaza comentariu

Nume (necesar)

Email (necesar)

Website

CAPTCHA image
Enter the code shown above:

Cautare Carti

Indice Alfabetic Carti

1 A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z

Va recomandam

YOUCAT : carte de rugăciuni pentru tineri
Georg von Lengerke, Dörte Schrömges
Această carte va fi un ajutor în drumul de rugăciune al prieteniei cu Dumnezeu. Ea conține rugăciuni vechi și noi, pentru zilele bune sau rele, sau care se spun noaptea. Găsești rugăciuni luate din Sfânta Scriptură, rugăciuni ale celor mai evlavioși oameni din istorie și ale oamenilor de astăzi.Cartea este alcătuită din două părți: prima parte este o rugăciune ritmată, dimineața și seara, timp de două săptămâni. Cea de-a doua parte este o colecție de rugăciuni pe diferite teme și intenţii.
YOUCAT : carte de rugăciuni pentru tineri
Y – Biblia. Biblia Bisericii Catolice pentru tineri
Conferința Episcopilor din Austria, coord.
Păstrând același stil grafic de la YouCat, editorii au reușit să realizeze o bogată selecție de texte biblice care să-i conducă pe tineri la o bună cunoaștere a Sfintei Scripturi. O echipă de bibliști renumiți a scris introducerile la cărțile biblice și explicațiile la textele biblice mai dificile. Textul Sfintei Scripturi este însoțit de numeroase citate din marile personalități ale lumii, mărturii oferite de tineri și imagini din Țara Sfântă.
Y – Biblia. Biblia Bisericii Catolice pentru tineri
Youcat : româna : Catehismul Bisericii Catolice pentru tineri
***

Youcat este o carte dedicata tinerilor, care vrea sa-i ajute sa înteleaga mai bine credinta Bisericii Catolice, asa cum a fost ea formulata în Catehismului Bisericii Catolice, publicat la treizeci de ani dupa încheierea Conciliului al II-lea din Vatican (1962-1965). Nascut din initiativa Conferintei Episcopilor din Austria, Youcat preia structura traditionala a Catehismului cu întrebari si raspunsuri, dar o îmbraca cu fotografii si reprezentari artistice, precum si cu elemente complementare, cum ar fi citate din Sfânta Scriptura si din mari personalitati ale Bisericii.

Youcat : româna : Catehismul Bisericii Catolice pentru tineri

Reviste

Conciliul al II-lea din Vatican: „semn al timpului” pentru Biserică şi pentru lume (II)

XVIII/ 35 (2015), 140 p., 17x24, 1453-8075, 9 lei.
Conciliul al II-lea din Vatican: „semn al timpului” pentru Biserică şi pentru lume (II)
Conciliul al II-lea din Vatican: „semn al timpului” pentru Biserică şi pentru lume (I)

XVII/ 34 (2014), 122 p., 17x24, 1453-8075, 9 lei.
Conciliul al II-lea din Vatican: „semn al timpului” pentru Biserică şi pentru lume (I)
Rolul Bisericii Catolice din Europa de Est la căderea comunismului

XVII/ 33 (2014), 111 p., 17x24, 1453-8075, 9 lei.
Rolul Bisericii Catolice din Europa de Est la căderea comunismului
Creştinul între trecut şi prezent

XVI/ 32 (2013), 156 p., 17x24, 1453-8075, 9 lei.
Creştinul între trecut şi prezent
Credinţa dintotdeauna şi omul de astăzi

XVI/ 31 (2013), 152 p., 17x24, 1453-8075, 9 lei.
Credinţa dintotdeauna şi omul de astăzi