en-USro-RO

| Login
24 februarie 2018
Carti  »  Carti  »  Magistra Vitae Search
Situaţia evreilor din Europa sub pontificatul Papei Pius al XII-lea
Korom Imre
Situaţia evreilor din Europa sub pontificatul Papei Pius al XII-lea
Colectia: Magistra Vitae

An aparitie: 2016 Format: 14x20
Editie: I ISBN: 978-606-578-261-7
Pagini: 176 Pret: 20 RON

Cumpara online de la Libraria Sapientia
Vizualizeaza online aici.

La Editura "Sapientia" a apărut de curând cartea Situaţia evreilor din Europa sub pontificatul Papei Pius al XII-lea, scrisă de pr. Korom Imre, rectorul Institutului Teologic Romano-Catolic „Incarnatae Sapientiae” din Alba Iulia, şi tradusă în limba română de Kovács Mihai. Cartea apare în colecţia „Magistra vitae”, în format 14x20, are 176 de pagini şi poate fi procurată de la Librăria Sapientia (www.librariasapientia.ro), precum şi de la celelalte librării catolice din ţară la prețul de 20 lei.

 

Mulţi au atacat şi continuă să atace Biserica Catolică. De cincizeci de ani, de la începutul anilor ’60, rolul Bisericii în cel de-al Doilea Război Mondial a devenit unul dintre subiectele preferate ale presei liberale din Europa şi America. Liderii Bisericii au fost acuzaţi de multe lucruri, dar probabil cea mai gravă acuzaţie a fost cea conform căreia Vaticanul a închis ochii la exterminarea evreilor din Europa, deoarece papa de atunci, Pius al XII-lea, avea o relaţie amicală cu Germania nazistă şi cu conducătorul său, Adolf Hitler.

E clar pentru orice creştin, sau chiar şi pentru un necreştin de bună-credinţă, că această afirmaţie nu e adevărată, e doar o calomnie, dar, din păcate, trăim într-o lume în care oamenii de bună-credinţă nu formează majoritatea şi în care o ştire apărută în presă este cu atât mai senzaţională cu cât instituţia pe care o atacă şi încearcă să o discrediteze este mai serioasă.

Urmărirea acestor evenimente m-a impulsionat să aprofundez subiectul, deoarece există prea puţine scrieri sau studii în limba română care abordează această chestiune; în Occident există foarte multe, dar, din păcate, nu toate recunosc eforturile incontestabile depuse de Sfântul Scaun pentru împiedicarea declanşării celui de-al Doilea Război Mondial şi pentru salvarea evreilor. Şi acest lucru arată că de multe ori nu apelăm suficient la tehnologie, nu ne facem auziţi, deşi am avea multe lucruri de spus întregii lumi.

Mulţi au abordat acest subiect la modul general – astfel, există o mulţime de surse; detaliile subiectului sunt însă departe de a fi epuizate, deoarece cele mai credibile izvoare se află în Arhivele Vaticanului, iar prelucrarea acestora necesită mult timp şi energie. Am încercat să grupez cărţile, studiile şi articolele pe care le-am avut la dispoziţie, astfel încât cei care vor citi această lucrare să îşi formeze o imagine de ansamblu asupra comunităţii evreieşti din Europa primei jumătăţi a secolului al XX-lea, cu privire specială asupra rolului politic şi social al evreilor din Ungaria şi România, respectiv Transilvania.

Biserica Catolică a avut un rol-cheie în vieţile evreilor din Europa, mai ales în salvarea lor în timpul ororilor celui de-al Doilea Război Mondial. Am enumerat fapte, prezentând acţiunea salvatoare de mare amploare pe care a desfăşurat-o Biserica Catolică sub îndrumarea liderului său, Pius al XII-lea, mai ales prin intermediul nunţiaturilor, dar şi prin iniţiative individuale.

Am împărţit această carte în cinci capitole. În primul am prezentat chestiunea evreiască în a doua jumătate a secolului al XIX-lea, pe care istoriografia îl numeşte şi secolul emancipării şi al integrării sociale, din punctul de vedere al evreilor.

De acest prim capitol se leagă cercetarea vieţii comunităţilor evreieşti din Ungaria şi România. Am prezentat pe scurt situaţia evreilor din Ungaria şi România, mai ales a celor din Transilvania, oprindu-mă asupra discursului de protest susţinut la Cluj de episcopul Márton Áron, prin care prelatul a încercat să împiedice deportarea evreilor transilvăneni. Am abordat cauzele izbucnirii celui de-al Doilea Război Mondial, relevând diferenţa dintre creştinism şi ideologia nazistă, respectiv prigonirea Bisericii în Germania lui Hitler.

În următorul capitol m-am oprit asupra vieţii şi activităţii pontificale a marelui Papă Pius al XII-lea, prezentând eforturile de pacificare pe care le-a făcut Eugenio Pacelli, mai întâi ca diplomat al Sfântului Scaun, apoi în calitate de cap al Bisericii universale.

Ultima parte a cărţii prezintă anii de după moartea lui Pius al XII-lea şi combate atacurile lansate la adresa papei în legătură cu rolul său în război, prezentat în mod mai mult sau mai puţin obiectiv.

Această carte vrea să fie un semn al respectului şi preţuirii mele faţă de cei care au ajutat din iubire creştinească şi al memoriei celor salvaţi care nu au uitat, şi-au amintit, îşi amintesc cu recunoştinţă de cei care i-au salvat.

Pr. Imre Korom

 

Korom Imre, Situaţia evreilor din Europa sub pontificatul Papei Pius al XII-lea, Iași 2016, 14x20, 176 p., ISBN 978-606-578-261-7, 20 lei.

 

Comentarii Momentan nu sunt comentarii. Poti fi primul care posteaza un comentariu.

Posteaza comentariu

Nume (necesar)

Email (necesar)

Website

CAPTCHA image
Enter the code shown above:

Cautare Carti

Indice Alfabetic Carti

1 A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z

Va recomandam

YOUCAT : carte de rugăciuni pentru tineri
Georg von Lengerke, Dörte Schrömges
Această carte va fi un ajutor în drumul de rugăciune al prieteniei cu Dumnezeu. Ea conține rugăciuni vechi și noi, pentru zilele bune sau rele, sau care se spun noaptea. Găsești rugăciuni luate din Sfânta Scriptură, rugăciuni ale celor mai evlavioși oameni din istorie și ale oamenilor de astăzi.Cartea este alcătuită din două părți: prima parte este o rugăciune ritmată, dimineața și seara, timp de două săptămâni. Cea de-a doua parte este o colecție de rugăciuni pe diferite teme și intenţii.
YOUCAT : carte de rugăciuni pentru tineri
Y – Biblia. Biblia Bisericii Catolice pentru tineri
Conferința Episcopilor din Austria, coord.
Păstrând același stil grafic de la YouCat, editorii au reușit să realizeze o bogată selecție de texte biblice care să-i conducă pe tineri la o bună cunoaștere a Sfintei Scripturi. O echipă de bibliști renumiți a scris introducerile la cărțile biblice și explicațiile la textele biblice mai dificile. Textul Sfintei Scripturi este însoțit de numeroase citate din marile personalități ale lumii, mărturii oferite de tineri și imagini din Țara Sfântă.
Y – Biblia. Biblia Bisericii Catolice pentru tineri
Youcat : româna : Catehismul Bisericii Catolice pentru tineri
***

Youcat este o carte dedicata tinerilor, care vrea sa-i ajute sa înteleaga mai bine credinta Bisericii Catolice, asa cum a fost ea formulata în Catehismului Bisericii Catolice, publicat la treizeci de ani dupa încheierea Conciliului al II-lea din Vatican (1962-1965). Nascut din initiativa Conferintei Episcopilor din Austria, Youcat preia structura traditionala a Catehismului cu întrebari si raspunsuri, dar o îmbraca cu fotografii si reprezentari artistice, precum si cu elemente complementare, cum ar fi citate din Sfânta Scriptura si din mari personalitati ale Bisericii.

Youcat : româna : Catehismul Bisericii Catolice pentru tineri

Reviste

Conciliul al II-lea din Vatican: „semn al timpului” pentru Biserică şi pentru lume (II)

XVIII/ 35 (2015), 140 p., 17x24, 1453-8075, 9 lei.
Conciliul al II-lea din Vatican: „semn al timpului” pentru Biserică şi pentru lume (II)
Conciliul al II-lea din Vatican: „semn al timpului” pentru Biserică şi pentru lume (I)

XVII/ 34 (2014), 122 p., 17x24, 1453-8075, 9 lei.
Conciliul al II-lea din Vatican: „semn al timpului” pentru Biserică şi pentru lume (I)
Rolul Bisericii Catolice din Europa de Est la căderea comunismului

XVII/ 33 (2014), 111 p., 17x24, 1453-8075, 9 lei.
Rolul Bisericii Catolice din Europa de Est la căderea comunismului
Creştinul între trecut şi prezent

XVI/ 32 (2013), 156 p., 17x24, 1453-8075, 9 lei.
Creştinul între trecut şi prezent
Credinţa dintotdeauna şi omul de astăzi

XVI/ 31 (2013), 152 p., 17x24, 1453-8075, 9 lei.
Credinţa dintotdeauna şi omul de astăzi