en-USro-RO

| Login
24 februarie 2018
Carti  »  Carti  »  Magistra Vitae Search
„Am suferit pentru Biserica lui Cristos”. Viața părintelui Ion Parțac (1927-1996)
Fabian Doboș – Dănuț Doboș
„Am suferit pentru Biserica lui Cristos”. Viața părintelui Ion Parțac (1927-1996)
Colectia: Magistra Vitae

An aparitie: 2016 Format: 14x20
Editie: I ISBN: 978-606-578-268-6
Pagini: 318 Pret: 20 RON

Cumpara online de la Libraria Sapientia
Vizualizeaza online aici.

La Editura „Sapientia” a apărut recent cartea Am suferit pentru Biserica lui Cristos: viaţa Părintelui Ion Parţac, scrisă de Fabian Doboş Dănuţ Doboş. Cartea apare în colecţia „Magistra Vitae”, în format 14x20, are 318 de pagini şi poate fi procurată de la Librăria Sapientia (www.librariasapientia.ro), precum şi de la celelalte librării catolice din ţară la prețul de 20 lei.

 

Preotul mărturisitor Ion Parţac este unul dintre zecile de preoţi catolici din Dieceza de Iaşi care în anii grei ai persecuţiei comuniste au dat mărturie despre credinţa în Cristos şi fidelitatea faţă de Biserica sa. Eroismul său a fost probat şi de alţi confraţi preoţi, care, la rândul lor, ar merita să le fie dedicată o carte, pentru ca sacrificiul şi mărturisirea lor de credinţă să fie cunoscute de generaţiile prezente şi viitoare.

Pe de altă parte, cazul preotului Ion Parţac are anumite particularităţi, acesta fiind motivul pentru care i-a fost dedicată o biografie ştiinţifică. În primul rând, preotul Ion Parţac rămâne un simbol al zecilor de preoţi care, asemenea lui, au suferit pentru Cristos şi în anii grei ai persecuţiei au ales să rămână liberi în tabăra rezistenţei anticomuniste, prin credinţă, refuzând orice compromis cu puterea, atât înaintea arestării, cât şi după eliberare. Aceştia au ales, aşadar, statutul de „paria” ai societăţii comuniste, respingând alternativa pactizării cu duşmanii Bisericii. Există, prin urmare, în cazul Parţac fapte şi evenimente trăite la aceeaşi intensitate şi de alţi preoţi, care nu sunt însă consemnate, deoarece aceştia nu au avut şansa de a avea un nepot – îl numim aici pe părintele Iosif Răchiteanu – care să probeze timp de treisprezece ani o tenacitate lăudabilă în privinţa cercetărilor istorice care au condus la finalizarea prezentei biografii.

Tipul acesta de cercetare ar fi trebuit întreprins imediat după prăbuşirea regimului comunist, atunci când interesul general faţă de aceste evenimente istorice tragice era ridicat, iar unii dintre protagoniştii evenimentelor evocate în volum se mai aflau încă în viaţă. Acum, la peste un sfert de veac de la căderea comunismului, eroii rezistenţei, aşa cum a fost preotul Ion Parţac, nu mai prezintă interes decât pentru cercetători, iar peste încă alte două decenii, acest fel de eroism va fi acoperit de nisipul uitării.

Din fericire, biografia părintelui Parţac a fost salvată de la uitare printr-un cumul de întâmplări – tenacitatea nepotului, menţionată mai sus; eforturile conjugate ale cercetătorilor, care au studiat şi arhivele fostelor instituţii comuniste de represiune, şi, nu în ultimul rând, entuziasmul martorilor care au confirmat şi completat informaţiile istorice. Peste toate însă se află semnul Providenţei Divine, al sfintei Fecioare Maria, pe care păstorul de conştiinţe Ion Parţac a slujit-o, în special la Cacica, leagănul speranţei creştine a Diecezei în anii comunismului ateu.

Cititorii vor descoperi în prezentul volum existenţa grea şi primejdioasă, dar eroică în acelaşi timp, a unui preot catolic care a cunoscut închisorile comuniste, precum şi aşa-zisa „libertate” care caracteriza regimul totalitar al României comuniste. Intenţia autorilor nu a fost aceea de a stabili reperele vieţii unui sfânt, după cum nu a fost nici aceea de a-i asigura preotului Ion Parţac un loc nemeritat în rândul eroilor Bisericii noastre locale şi ai neamului românesc. Autorii nu au făcut decât să consemneze o serie de fapte creştine din istoria mărturisitorilor Bisericii noastre Catolice, a căror semnificaţie, în sensul recuperării memoriei istorice, în contextul nepăsării generale, este de netăgăduit.

 

Pr. dr. Fabian Doboş – Dr. Dănuţ Doboş

 

Fabian Doboş Dănuţ Doboş, Am suferit pentru Biserica lui Cristos: viaţa Părintelui Ion Parţac, Iași 2016, 14x20, 318 p., ISBN 978-606-578-268-6, 20 lei.


Comentarii Momentan nu sunt comentarii. Poti fi primul care posteaza un comentariu.

Posteaza comentariu

Nume (necesar)

Email (necesar)

Website

CAPTCHA image
Enter the code shown above:

Cautare Carti

Indice Alfabetic Carti

1 A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z

Va recomandam

YOUCAT : carte de rugăciuni pentru tineri
Georg von Lengerke, Dörte Schrömges
Această carte va fi un ajutor în drumul de rugăciune al prieteniei cu Dumnezeu. Ea conține rugăciuni vechi și noi, pentru zilele bune sau rele, sau care se spun noaptea. Găsești rugăciuni luate din Sfânta Scriptură, rugăciuni ale celor mai evlavioși oameni din istorie și ale oamenilor de astăzi.Cartea este alcătuită din două părți: prima parte este o rugăciune ritmată, dimineața și seara, timp de două săptămâni. Cea de-a doua parte este o colecție de rugăciuni pe diferite teme și intenţii.
YOUCAT : carte de rugăciuni pentru tineri
Y – Biblia. Biblia Bisericii Catolice pentru tineri
Conferința Episcopilor din Austria, coord.
Păstrând același stil grafic de la YouCat, editorii au reușit să realizeze o bogată selecție de texte biblice care să-i conducă pe tineri la o bună cunoaștere a Sfintei Scripturi. O echipă de bibliști renumiți a scris introducerile la cărțile biblice și explicațiile la textele biblice mai dificile. Textul Sfintei Scripturi este însoțit de numeroase citate din marile personalități ale lumii, mărturii oferite de tineri și imagini din Țara Sfântă.
Y – Biblia. Biblia Bisericii Catolice pentru tineri
Youcat : româna : Catehismul Bisericii Catolice pentru tineri
***

Youcat este o carte dedicata tinerilor, care vrea sa-i ajute sa înteleaga mai bine credinta Bisericii Catolice, asa cum a fost ea formulata în Catehismului Bisericii Catolice, publicat la treizeci de ani dupa încheierea Conciliului al II-lea din Vatican (1962-1965). Nascut din initiativa Conferintei Episcopilor din Austria, Youcat preia structura traditionala a Catehismului cu întrebari si raspunsuri, dar o îmbraca cu fotografii si reprezentari artistice, precum si cu elemente complementare, cum ar fi citate din Sfânta Scriptura si din mari personalitati ale Bisericii.

Youcat : româna : Catehismul Bisericii Catolice pentru tineri

Reviste

Conciliul al II-lea din Vatican: „semn al timpului” pentru Biserică şi pentru lume (II)

XVIII/ 35 (2015), 140 p., 17x24, 1453-8075, 9 lei.
Conciliul al II-lea din Vatican: „semn al timpului” pentru Biserică şi pentru lume (II)
Conciliul al II-lea din Vatican: „semn al timpului” pentru Biserică şi pentru lume (I)

XVII/ 34 (2014), 122 p., 17x24, 1453-8075, 9 lei.
Conciliul al II-lea din Vatican: „semn al timpului” pentru Biserică şi pentru lume (I)
Rolul Bisericii Catolice din Europa de Est la căderea comunismului

XVII/ 33 (2014), 111 p., 17x24, 1453-8075, 9 lei.
Rolul Bisericii Catolice din Europa de Est la căderea comunismului
Creştinul între trecut şi prezent

XVI/ 32 (2013), 156 p., 17x24, 1453-8075, 9 lei.
Creştinul între trecut şi prezent
Credinţa dintotdeauna şi omul de astăzi

XVI/ 31 (2013), 152 p., 17x24, 1453-8075, 9 lei.
Credinţa dintotdeauna şi omul de astăzi