en-USro-RO

| Login
23 iunie 2017
Don Orione – o inimă fără margini
Andrea Gemma
Don Orione – o inimă fără margini
Colectia: Vietile sfintilor

An aparitie: 2016 Format: 14x20
Editie: I ISBN: 978-606-578-270-9
Pagini: 560 Pret: 30 RON

Cumpara online de la Libraria Sapientia
Vizualizeaza online aici.

Editura „Sapientia” anunta aparitia cărții Don Orione. O inimă fără margini, scrisă de Andrea Gemma și tradusă de pr. dr. Mihai Pătrașcu. Cartea apare în colecția „Viețile sfinților” în formatul 14x20 cm, are 560 pagini și poate fi procurată de la orice librărie catolică din țară la prețul de 30 lei.

 

Don Orione. O inimă fără margini este biografia unuia dintre marii apostoli ai carității care a trăit în întunecatul secol al XX-lea, dar care a reușit să lumineze întreaga lume prin credința sa mărturisită deschis și caritatea trăită în mod eroic (Ioan Paul al II-lea). Deși este o biografie, această carte se distanțează considerabil de biografiile romanțate atât obiectivitatea scrierii, cât mai ales prin realismul care reiese din fiecare pagină a cărții. Avantajul autorului este dublu: în primul rând, foarte marea apropiere de timpurile în care a trăit Don Orione, motiv pentru care multe dintre izvoarele acestei cărți sunt scrieri ale contemporanilor lui don Orione. În al doilea rând, Mons. Andrea Gemma este fiul congregației întemeiate de apostolul carității și a avut ocazia să cunoască îndeaproape spiritul și opera acestuia, subiect căruia îi dedică a doua parte a cărții.

Prima parte a acestei cărți este constituită de prezentarea vieții părintelui Alois Orione (1872-1940), declarat sfânt de Papa Ioan Paul al II-lea la 16 mai 2004. Cititorul este familiarizat încă din primele pagini cu simplitatea vieții acestui mare sfânt. Este citat adesea chiar don Orione care vorbește cu o deosebită luciditate despre viața sa, deseori cu referință la felul în care Divina Providență l-a ocrotit și l-a îndrumat. S-a născut pe 23 iunie 1872, la Pontecurone, într-o familie săracă, caracteristică pe care a considerat-o întotdeauna un har al Domnului. Este al treilea copil al lui Vittorio, pavator de străzi, și al Carolinei, o casnică neobosită.

Perioada activității lui don Orione este una dificilă: problema socială era în plină desfășurare (sfârșitul secolului al XIX-lea și începutul secolului al XX-lea) iar Biserica nu putea să stea deoparte. Primul răspuns al ei a fost enciclica papei Leon al XIII-lea: Rerum novarum (1891). Dar rămâneau atâtea lucruri de depășit! Citind aceste pagini, putem vedea în acest apostol al celor mai lipsiți și marginalizați un precursor al noii evanghelizări. Don Orione a perceput cu simț profetic că Biserica va trebui să se implice activ în perioada de tranziție a acelor timpuri: „Cine dă popoarelor Botezul este Biserica. Acum democrația înaintează și Biserica, să nu ne temem, va ști să-i dea Botezul”.

Parcursul formării sacerdotale al lui don Orione este și el unul sinuos. După o experiență franciscană, saleziană (a avut bucuria de a-l întâni personal pe don Bosco), și după un examen vocațional serios, a intrat în Seminarul diecezan din Tortona.

Partea a doua a cărții, „Spiritul și opera” lui don Orione, prezintă congregația întemeiată de don Alois Orione, Mica Operă a Divinei Providențe. Este o descriere în 11 puncte ce poate fi sintetizată astfel: „O congregație umilă, modernă, una și multiplă, la picioarele Bisericii, în slujba patriei, dedicată iubirii și sacrificiului, susținută de credință și de mijlocirea sfintei Fecioare Maria pentru a-i duce pe toți la Cristos într-o veșnică laudă a lui Dumnezeu”.

Don Orione. O inimă fără margini este o carte deosebită pentru că este rezultatul unei împletiri armonioase între măreția subiectului tratat – don Orione a fost și va rămâne unel dintre marii apostoli ai carității – și arta deosebită a scrisului. Mons. Andrea Gemma reușește să evoce cu foarte mare expresivitate figura Fondatorului, care trăda o „inimă fără margini... dilatată de caritatea celui răstingnit”. Cartea se adresează tuturor, dar mai ales celor tineri pentru care poate fi un instrument care să conducă spre discernerea adevăratei vocații. Cititorul se va simți interogat de viața acestui sfânt, pentru că ne amintește că prima și principala vocație a creștinului este aceea a trăirii eroice a carității.

David Eduard Cristian

 

Andrea Gemma, Don Orione. O inimă fără margini, Iași 2016, 14x20, 560 p., ISBN 978-606-578-270-9, 30 lei.

Comentarii Momentan nu sunt comentarii. Poti fi primul care posteaza un comentariu.

Posteaza comentariu

Nume (necesar)

Email (necesar)

Website

CAPTCHA image
Enter the code shown above:

Cautare Carti

Indice Alfabetic Carti

1 A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z

Va recomandam

Evanghelia după sfântul Ioan : traducere şi comentariu
Rinaldo Fabris
Organizarea prezentului comentariu la Evanghelia după sfântul Ioan se supune următoarelor criterii: reconstrucţia textului în tonalitatea sa originară şi înţelegerea structurii sale pe baza particularităţilor sale lexicale, stilistice, literare şi tematice; analiza textului din punct de vedere exegetic, iar la final, interpretarea sa în contextul religios şi cultural din zilele noastre.
Evanghelia după sfântul Ioan : traducere şi comentariu
Viaţa lui Isus
Jean-Christian Petitfils
Plecând de la textul sacru, autorul ne prezintă activitatea și opera mântuitoare a lui Cristos dintr-o perspectivă istorică, făcând adesea referire la ultimele descoperiri de natură istorică și arheologică. Pe lângă aceste dovezi istorice, textul este însoțit de anumite comentarii și explicații care au ca scop facilitarea înțelegerii mesajului evanghelic.
Viaţa lui Isus
Don Orione – o inimă fără margini
Andrea Gemma
Don Orione. O inimă fără margini este o carte deosebită pentru că este rezultatul unei împletiri armonioase între măreția subiectului tratat – don Orione a fost și va rămâne unel dintre marii apostoli ai carității – și arta deosebită a scrisului. Mons. Andrea Gemma reușește să evoce cu foarte mare expresivitate figura Fondatorului, care trăda o „inimă fără margini... dilatată de caritatea celui răstingnit”.
Don Orione – o inimă fără margini

Reviste

Conciliul al II-lea din Vatican: „semn al timpului” pentru Biserică şi pentru lume (II)

XVIII/ 35 (2015), 140 p., 17x24, 1453-8075, 9 lei.
Conciliul al II-lea din Vatican: „semn al timpului” pentru Biserică şi pentru lume (II)
Conciliul al II-lea din Vatican: „semn al timpului” pentru Biserică şi pentru lume (I)

XVII/ 34 (2014), 122 p., 17x24, 1453-8075, 9 lei.
Conciliul al II-lea din Vatican: „semn al timpului” pentru Biserică şi pentru lume (I)
Rolul Bisericii Catolice din Europa de Est la căderea comunismului

XVII/ 33 (2014), 111 p., 17x24, 1453-8075, 9 lei.
Rolul Bisericii Catolice din Europa de Est la căderea comunismului
Creştinul între trecut şi prezent

XVI/ 32 (2013), 156 p., 17x24, 1453-8075, 9 lei.
Creştinul între trecut şi prezent
Credinţa dintotdeauna şi omul de astăzi

XVI/ 31 (2013), 152 p., 17x24, 1453-8075, 9 lei.
Credinţa dintotdeauna şi omul de astăzi