en-USro-RO

| Login
24 februarie 2018
Viaţa lui Isus
Jean-Christian Petitfils
Viaţa lui Isus
Colectia: Vietile sfintilor

An aparitie: 2016 Format: 17x24
Editie: I ISBN: 978-606-578-274-7
Pagini: 480 Pret: 35 RON

Cumpara online de la Libraria Sapientia
Vizualizeaza online aici.

La Editura „Sapientia” a apărut cartea Viața lui Isus, scrisă de Jean-Christian Petitfils și tradusă în limba română de Augusta-Maria Flonta. Cartea apare în colecţia „Viețile sfinților”, formatul 17x24 cm, are 480 pagini, este cusută, are coperți cartonate și poate fi procurată de la Librăria Sapientia (www.librariasapientia.ro), precum și de la celelalte librării catolice din țară la prețul de 35 lei.

În ultimii ani a crescut interesul multor oameni față de persoana lui Isus, dar și numărul întrebărilor cu privire la el: „A existat cu adevărat?”, „Ce se știe despre viața lui?”, „A fost el fondatorul creștinismului?” și multe altele. Cu ocazia Sinodului despre Cuvântul lui Dumnezeu, care s-a desfășurat la Roma, vorbind despre importanța cunoașterii istoriei Sfintei Scripturi, Papa Benedict al XVI-lea spunea, la 14 octombrie 2008: „Faptul istoric este o dimensiune constitutivă a credinței. Istoria mântuirii nu este o mitologie, ci o adevărată istorie, și din acest motiv ea trebuie studiată cu metodele cercetării istorice serioase”.

Istoricul francez, Jean-Christian Petitfils, în studiul său Viața lui Isus, publicat de curând la Editura Sapientia, dorește să ofere un răspuns tuturor celor interesați să afle mai multe aspecte cu privire la viața lui Isus Cristos. Ca surse documentare, pe lângă cele patru Evanghelii canonice, autorul face referință și la câteva evanghelii numite apocrife, care nu fac parte din canonul Sfintei Scripturi, precum și la fragmente rare din unele scrieri non-creștine (precum cele ale lui Iosif Flaviu, un istoric evreu din secolul I).

Plecând de la textul sacru, autorul ne prezintă activitatea și opera mântuitoare a lui Cristos dintr-o perspectivă istorică, făcând adesea referire la ultimele descoperiri de natură istorică și arheologică. Pe lângă aceste dovezi istorice, textul este însoțit de anumite comentarii și explicații care au ca scop facilitarea înțelegerii mesajului evanghelic.

Cartea se deschide cu un prolog în care autorul ne oferă o retrospectivă a motivelor pentru care oamenii au fost interesați de-a lungul timpului să prezinte viața lui Isus, mulți având ca scop, nu atât relatarea adevărului, cât mai ales interese de natură economică sau politică.

Autorul și-a structurat lucrarea în 20 de capitole, care evidențiază principalele evenimente din viața lui Isus prezentate în Evanghelii, începând de la predica lui Ioan Botezătorul până la moartea și învierea lui Isus.

Primele capitole ne prezintă contextul în care poporul evreu aștepta venirea lui Mesia, un rege care trebuia să elibereze poporul de sub dominația romană. În aceste capitole sunt relatate: predica lui Ioan Botezătorul, criza politică a Israelului, aflat sub stăpânire romană, botezul lui Isus în Iordan și ispitirea în pustiu.

Următoarele capitole redau începutul ministerului public al lui Isus, mai exact alegerea celor 12 ucenici, prima minune, care s-a petrecut în localitatea Cana din Galileea etc. Apoi sunt relatate toate locurile prin care a trecut, învățătura sa, minunile pe care le-a săvârșit și oamenii cu care a intrat în contact.

Ultimele capitole sunt poate cele mai importante pentru înțelegerea misiunii lui Isus, care a făcut totul pentru a împlini voința Tatălui. În această ultimă parte regăsim ultimele momente ale vieții lui Isus, de la intrarea glorioasă în Ierusalim, ultima cină cu ucenicii, apoi arestarea, procesul și drumul crucii, care se încheie cu răstignirea, și ajungând la cel mai important eveniment, învierea din morți.

În epilog, autorul prezintă copilăria lui Isus, plecând de la Evangheliile după Matei și după Luca, precum și pe baza tradiției primilor creștini și a unor cărți apocrife.

La sfârșitul cărții, cu scopul de a facilita înțelegerea mesajului transmis, sunt plasate șapte anexe care descriu mai pe larg izvoarele care au stat la baza acestei lucrări: Evangheliile sinoptice (după Matei, Marcu și Luca) și Evanghelia după Ioan, cărțile apocrife și valoarea lor istorică, mărturiile și scrierile unor autori din primele veacuri creștine (precum Iosif Flaviu), manuscrisele de la Qumran, lângă Marea Moartă, relicvele pătimirii lui Isus (giulgiul din Torino, sudarium-ul din Oviedo și tunica din Argenteuil) și istoria acestora, iar la final o cronologie pornind de la perioada care a precedat apariția creștinismului, până la dezvoltarea primelor comunități creștine.

Recomandăm această carte tuturor celor care doresc să afle ce spune istoria cu privire la persoana lui Isus. Valoarea ei este dată de faptul că este lucrarea unui istoric care s-a străduit să adune într-o carte adevărurile descoperite de mulți cercetători istorici și arheologi de-a lungul timpului.

 

Jean-Christian Petitfils, Viața lui Isus, Iași 2016, 17x24, 480 p., ISBN 978-606-578-274-7, 35 lei.

 

Octavian Sescu

Comentarii Momentan nu sunt comentarii. Poti fi primul care posteaza un comentariu.

Posteaza comentariu

Nume (necesar)

Email (necesar)

Website

CAPTCHA image
Enter the code shown above:

Cautare Carti

Indice Alfabetic Carti

1 A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z

Va recomandam

YOUCAT : carte de rugăciuni pentru tineri
Georg von Lengerke, Dörte Schrömges
Această carte va fi un ajutor în drumul de rugăciune al prieteniei cu Dumnezeu. Ea conține rugăciuni vechi și noi, pentru zilele bune sau rele, sau care se spun noaptea. Găsești rugăciuni luate din Sfânta Scriptură, rugăciuni ale celor mai evlavioși oameni din istorie și ale oamenilor de astăzi.Cartea este alcătuită din două părți: prima parte este o rugăciune ritmată, dimineața și seara, timp de două săptămâni. Cea de-a doua parte este o colecție de rugăciuni pe diferite teme și intenţii.
YOUCAT : carte de rugăciuni pentru tineri
Y – Biblia. Biblia Bisericii Catolice pentru tineri
Conferința Episcopilor din Austria, coord.
Păstrând același stil grafic de la YouCat, editorii au reușit să realizeze o bogată selecție de texte biblice care să-i conducă pe tineri la o bună cunoaștere a Sfintei Scripturi. O echipă de bibliști renumiți a scris introducerile la cărțile biblice și explicațiile la textele biblice mai dificile. Textul Sfintei Scripturi este însoțit de numeroase citate din marile personalități ale lumii, mărturii oferite de tineri și imagini din Țara Sfântă.
Y – Biblia. Biblia Bisericii Catolice pentru tineri
Youcat : româna : Catehismul Bisericii Catolice pentru tineri
***

Youcat este o carte dedicata tinerilor, care vrea sa-i ajute sa înteleaga mai bine credinta Bisericii Catolice, asa cum a fost ea formulata în Catehismului Bisericii Catolice, publicat la treizeci de ani dupa încheierea Conciliului al II-lea din Vatican (1962-1965). Nascut din initiativa Conferintei Episcopilor din Austria, Youcat preia structura traditionala a Catehismului cu întrebari si raspunsuri, dar o îmbraca cu fotografii si reprezentari artistice, precum si cu elemente complementare, cum ar fi citate din Sfânta Scriptura si din mari personalitati ale Bisericii.

Youcat : româna : Catehismul Bisericii Catolice pentru tineri

Reviste

Conciliul al II-lea din Vatican: „semn al timpului” pentru Biserică şi pentru lume (II)

XVIII/ 35 (2015), 140 p., 17x24, 1453-8075, 9 lei.
Conciliul al II-lea din Vatican: „semn al timpului” pentru Biserică şi pentru lume (II)
Conciliul al II-lea din Vatican: „semn al timpului” pentru Biserică şi pentru lume (I)

XVII/ 34 (2014), 122 p., 17x24, 1453-8075, 9 lei.
Conciliul al II-lea din Vatican: „semn al timpului” pentru Biserică şi pentru lume (I)
Rolul Bisericii Catolice din Europa de Est la căderea comunismului

XVII/ 33 (2014), 111 p., 17x24, 1453-8075, 9 lei.
Rolul Bisericii Catolice din Europa de Est la căderea comunismului
Creştinul între trecut şi prezent

XVI/ 32 (2013), 156 p., 17x24, 1453-8075, 9 lei.
Creştinul între trecut şi prezent
Credinţa dintotdeauna şi omul de astăzi

XVI/ 31 (2013), 152 p., 17x24, 1453-8075, 9 lei.
Credinţa dintotdeauna şi omul de astăzi