en-USro-RO

| Login
22 februarie 2018
Predicarea cuvântului lui Dumnezeu. Teologie, misiune, formare
Alois Bisoc
Predicarea cuvântului lui Dumnezeu. Teologie, misiune, formare
Colectia: Tratate de teologie

An aparitie: 2001 Format: 14x20
Editie: I ISBN: 973-85021-5-2
Pagini: 197 p. Pret: 4 RON

Cumpara online de la Libraria Sapientia
Vizualizeaza online aici.

Cuvântul lui Dumnezeu, în Isus Cristos, a fost pronuntat o data pentru totdeauna. Sfânta Scriptura este marturia autentica a acestui Cuvânt, este documentul credintei crestine si de aceea predica, „întreaga propovaduire a Bisericii, ca si religia crestina însasi, trebuie sa fie, asadar, hranita si calauzita de Sfânta Scriptura” (DV 2).
  Magisteriul Bisericii, sustinut de Duhul Sfânt si înzestrat cu carisma adevarului, îndeplineste functia de a interpreta în mod autentic cuvântul lui Dumnezeu. De asemenea, Biserica se naste din cuvântul lui Dumnezeu, îl proclama si da marturie despre el pentru ca este fundamentul propriei existente. Ea este absolut convinsa ca ceea ce are astazi sa vesteasca lumii nu este rezultatul reflectiilor umane, ci este acest cuvânt al lui Dumnezeu continut în Sfânta Scriptura, cuvânt salvific, capabil sa suscite pe oameni la o noua credinta, speranta si iubire.
  Teologia contemporana continua sa împarta aceasta proclamare a cuvântului lui Dumnezeu în trei momente. Criteriul de împartire este scopul pe care îl are predica si anume acesta este credinta, întâlnirea cu Dumnezeu în Isus Cristos. Astfel, primul moment este kerigma sau prima vestire, sau evanghelizarea, sau predica misionara, care este destinata celor care nu cred în Cristos si care are ca scop acceptarea credintei. Al doilea moment este constituit de cateheza si este pentru cei care au primit Evanghelia si are ca scop de a prezenta continuturile credintei în mod sistematic. Al treilea moment este predica liturgica sau omilia care se face în timpul celebrarilor liturgice, în special în cadrul Sfintelor Liturghii de duminica, si are ca scop de a-i face pe crestinii practicanti sa creasca într-o credinta constienta, speranta motivata si o caritate activa. A produce credinta, a cunoaste credinta si a trai credinta, acestea sunt trei specificari ale credintei careia îi corespund cele trei momente sau forme de predica.
  Aceste trei forme sunt coerente cu obiectul predicii care este persoana lui Cristos Mântuitorul. Dupa o acceptare sumara si globala a lui Cristos în urma predicii misionare, cel convertit va simti nevoia cunoasterii mai exacte a Aceluia în care a crezut, a mântuirii, a consecintelor credintei sale pe plan intelectual si moral. Aceasta este misiunea catehezei. Predica omiletica are rolul de a determina comunitatea crestina adunata pentru celebrarea liturgica sa se uneasca mai intim cu Cristos prin rugaciune, prin sacramente si printr-o viata caracterizata de practicarea virtutilor crestine.
  Volumul de fata nu trateaza despre toate cele trei faze ale pre¬dicarii cuvântului lui Dumnezeu, ci în prima parte se vorbeste în general despre importanta acestei misiuni, despre predicarea cuvântului lui Dumnezeu în Sfânta Scriptura si în istoria Bisericii, doctrina conciliara si postconciliara, natura si dimensiunile predicii, ministrul predicarii cuvântului, pentru ca în a doua parte sa se analizeze mai mult problemele legate de omilie, de pregatirea si proclamarea ei; „mai mult despre omilie”, fiindca în a doua parte multe din cele afirmate despre pregatirea si proclamarea omiliei sunt valabile pentru orice fel de predica. Acelasi lucru este valabil si pentru prima parte unde multe din afirmatiile despre predica sunt valabile si pentru omilie. Totusi, nu trebuie confundata predica cu omilia, predica fiind mai generala decât omilia care se tine în cadrul unei celebrari liturgice si se bazeaza pe textul sacru.
  Trebuie sa recunoastem ca manualele care au tratat despre tematica predicarii cuvântului lui Dumnezeu, în general manualele de omiletica, dupa cum sunt numite ele de obicei, au suferit întotdeauna din cauza lipsei unei baze teologice solide. Aceasta materie teologico-pastorala se afla si astazi înca în faza de regândire si de reconstructie. De aceea, fara pretentia de a oferi un curs complet de omiletica, o tratare exhaustiva a acestei tematici, acest volum vrea sa fie o contributie în plus pentru teologia misiunii predicarii cuvântului lui Dumnezeu, pentru o practicare corecta si eficienta a sa, pentru redescoperirea valorii si importantei sale atât pentru predicator cât si pentru cei care asculta cuvântul, ei fiind, de fapt, destinatarii carora se adreseaza aceste pagini.

A. Bisoc

Autori - date biografice:
Alois Bisoc S-a nascut la 9 octombrie 1950 la Halaucesti – Iasi. A absolvit Institutul Teologic din Iasi în 1975 si a fost hirotonit preot la 24 iunie acelasi an. A facut studii postuniversitare la Universitatea Pontificala din Lateran, Roma, î...
Comentarii Momentan nu sunt comentarii. Poti fi primul care posteaza un comentariu.

Posteaza comentariu

Nume (necesar)

Email (necesar)

Website

CAPTCHA image
Enter the code shown above:

Cautare Carti

Indice Alfabetic Carti

1 A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z

Va recomandam

YOUCAT : carte de rugăciuni pentru tineri
Georg von Lengerke, Dörte Schrömges
Această carte va fi un ajutor în drumul de rugăciune al prieteniei cu Dumnezeu. Ea conține rugăciuni vechi și noi, pentru zilele bune sau rele, sau care se spun noaptea. Găsești rugăciuni luate din Sfânta Scriptură, rugăciuni ale celor mai evlavioși oameni din istorie și ale oamenilor de astăzi.Cartea este alcătuită din două părți: prima parte este o rugăciune ritmată, dimineața și seara, timp de două săptămâni. Cea de-a doua parte este o colecție de rugăciuni pe diferite teme și intenţii.
YOUCAT : carte de rugăciuni pentru tineri
Y – Biblia. Biblia Bisericii Catolice pentru tineri
Conferința Episcopilor din Austria, coord.
Păstrând același stil grafic de la YouCat, editorii au reușit să realizeze o bogată selecție de texte biblice care să-i conducă pe tineri la o bună cunoaștere a Sfintei Scripturi. O echipă de bibliști renumiți a scris introducerile la cărțile biblice și explicațiile la textele biblice mai dificile. Textul Sfintei Scripturi este însoțit de numeroase citate din marile personalități ale lumii, mărturii oferite de tineri și imagini din Țara Sfântă.
Y – Biblia. Biblia Bisericii Catolice pentru tineri
Youcat : româna : Catehismul Bisericii Catolice pentru tineri
***

Youcat este o carte dedicata tinerilor, care vrea sa-i ajute sa înteleaga mai bine credinta Bisericii Catolice, asa cum a fost ea formulata în Catehismului Bisericii Catolice, publicat la treizeci de ani dupa încheierea Conciliului al II-lea din Vatican (1962-1965). Nascut din initiativa Conferintei Episcopilor din Austria, Youcat preia structura traditionala a Catehismului cu întrebari si raspunsuri, dar o îmbraca cu fotografii si reprezentari artistice, precum si cu elemente complementare, cum ar fi citate din Sfânta Scriptura si din mari personalitati ale Bisericii.

Youcat : româna : Catehismul Bisericii Catolice pentru tineri

Reviste

Conciliul al II-lea din Vatican: „semn al timpului” pentru Biserică şi pentru lume (II)

XVIII/ 35 (2015), 140 p., 17x24, 1453-8075, 9 lei.
Conciliul al II-lea din Vatican: „semn al timpului” pentru Biserică şi pentru lume (II)
Conciliul al II-lea din Vatican: „semn al timpului” pentru Biserică şi pentru lume (I)

XVII/ 34 (2014), 122 p., 17x24, 1453-8075, 9 lei.
Conciliul al II-lea din Vatican: „semn al timpului” pentru Biserică şi pentru lume (I)
Rolul Bisericii Catolice din Europa de Est la căderea comunismului

XVII/ 33 (2014), 111 p., 17x24, 1453-8075, 9 lei.
Rolul Bisericii Catolice din Europa de Est la căderea comunismului
Creştinul între trecut şi prezent

XVI/ 32 (2013), 156 p., 17x24, 1453-8075, 9 lei.
Creştinul între trecut şi prezent
Credinţa dintotdeauna şi omul de astăzi

XVI/ 31 (2013), 152 p., 17x24, 1453-8075, 9 lei.
Credinţa dintotdeauna şi omul de astăzi