en-USro-RO

| Login
21 februarie 2018
O viaţă închinată unei opere: in memoriam professoris Dumitru Mărtinaş
Anton Coşa, coordonator
O viaţă închinată unei opere: in memoriam professoris Dumitru Mărtinaş
Colectia: Istoria Bisericii

An aparitie: 2017 Format: 17x24
Editie: I ISBN: 978-606-578-295-2
Pagini: 265 Pret: 25 RON

Cumpara online de la Libraria Sapientia
Vizualizeaza online aici.

La Editura „Sapientia” a apărut recent cartea O viață închinată unei opere. In memoriam professoris Dumitru Mărtinaș, lucrare coordonată de dr. Anton Coșa. Cartea apare în colecţia „Istoria Bisericii”, în format 17x24, are 265 de pagini şi poate fi procurată de la Librăria Sapientia (www.librariasapientia.ro), precum şi de la celelalte librării catolice din ţară la prețul de 25 lei.

 

Volumul de faţă, pe care l-am intitulat O viaţă închinată unei opere. In memoriam professoris Dumitru Mărtinaş, adună în paginile sale o serie de materiale (inedite şi edite) dedicate de-a lungul timpului profesorului Dumitru Mărtinaş.

Profesorul Dumitru Mărtinaş este autorul cărţii „Originea ceangăilor din Moldova”, operă publicată postum, care a adus în mediul ştiinţific o abordare deosebită privind originea românească a populaţiei romano-catolice din Moldova.

Născut la 11 mai 1897, în satul Butea (fosta comună Miclăuşeni, actuala comună Butea) din judeţul Iaşi, într-o familie de ţărani catolici, copilul Dumitru Mărtinaş a arătat o evidentă dorinţă de a învăţa, fiind un elev silitor. Studiile secundare le va urma la Seminarul Romano-Catolic „Sfântul Iosif” din Iaşi (absolvindu-le în anul 1916), iar pe cele universitare la Facultatea de Filologie a Universităţii „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi (cu diplomă de licenţă obţinută în anul 1922).

Volumul de faţă, O viaţă închinată unei opere. In memoriam professoris Dumitru Mărtinaş, este structurat pe un număr de 8 capitole: I. Articole şi studii despre viaţa şi activitatea profesorului Dumitru Mărtinaş; II. Extrase din volumul profesorului Dumitru Mărtinaş, „Originea ceangăilor din Moldova”; III. Medalia aniversară „Prof. Dumitru Mărtinaş”; IV. Cronica activităţii Asociaţiei Romano-Catolicilor din Moldova „Dumitru Mărtinaş”; V. Documente; VI. Note; VII. Bibliografie; VIII. Fotografii.

În primul capitol am inclus un număr de 16 texte, inedite sau editate de-a lungul timpului, semnate de personalităţi, bisericeşti şi laice, care au apreciat cum se cuvine opera profesorului Dumitru Mărtinaş: PS Petru Gherghel, În căutarea adevărului; Gheorghe Bejan, Profesorul Dumitru Mărtinaş; Alexandru Ciubîcă, Activitatea profesorului Dumitru Mărtinaş la Colegiul „Alexandru Papiu Ilarian” din Târgu Mureș; Anton Coşa, Un manuscris uitat al lui Dumitru Mărtinaş; Ioan Dănilă, Dumitru Mărtinaş şi sistematica argumentaţiei lingvistice; Cristinel Farcaş, In memoriam prof. Dumitru Mărtinaş; Dorinel Ichim, Amintiri despre un om; Ioan Lăcătuşu, Dumitru Mărtinaş şi problematica raporturilor dintre romano-catolicii din Moldova şi românii din sud-estul Transilvaniei; Ştefan Lupu, 110 ani de la naşterea lui Dumitru Mărtinaş; Dorin Suciu, Dumitru Mărtinaş: Exegi Monumentum; Dorin Borda, Dumitru Mărtinaş – medalion; Constantin Beloiu, Profesorul Dumitru Mărtinaş şi problema originii etno-istorice a ceangăilor din Moldova; Costin Merişca, Gânduri pe marginea cărţii lui Dumitru Mărtinaş; Alexandru Popşor, Contribuţii la biografia unor dascăli de neuitat: Dumitru Mărtinaş; J. Spielmann, Un pedagog – Dumitru Mărtinaş; Anton Coşa, Şi ei l-au cunoscut pe Dumitru Mărtinaş.

În capitolul al II-lea am inserat un număr de 7 texte, extrase din cartea profesorului Dumitru Mărtinaş, Originea ceangăilor din Moldova: Dumitru Mărtinaş, Cuvântul autorului la volumul „Originea ceangăilor din Moldova”; Vladimir Petercă, Cuvânt înainte la volumul „Originea ceangăilor din Moldova”; Anton Despinescu, Prefaţă la volumul „Originea ceangăilor din Moldova”; Ion Dumitriu-Snagov, Cuvânt introductiv la volumul „Originea ceangăilor din Moldova”; Dumitru Mărtinaş, Concluziile autorului la volumul „Originea ceangăilor din Moldova”; Ion Coja, Posfaţă la volumul „Originea ceangăilor din Moldova”; Dumitru Mărtinaş, Cîteva note autobiografice ale autorului volumului „Originea ceangăilor din Moldova.

În capitolul al III-lea prezentăm medalia aniversară „Prof. Dumitru Mărtinaş”, emisă de Asociaţia Romano-Catolicilor din Moldova „Dumitru Mărtinaş”, Arhivele Naţionale Bacău şi Asociaţia Arhiviştilor din România – Filiala Bacău, în anul 2007, cu ocazia aniversării a 110 ani de la naşterea profesorului Dumitru Mărtinaş.

În capitolul al IV-lea am redactat o Cronică a activităţii Asociaţiei Romano-Catolicilor din Moldova „Dumitru Mărtinaş” în cei 15 ani de existenţă (2001-2016). Fără a avea pretenţia unei treceri în revistă exhaustive, ne-am organizat prezentarea pe trei segmente principale: A. Manifestări ştiinţifice şi culturale, lansări de cărţi, interviuri, proiecte derulate sub egida sau colaborarea Asociaţiei Romano-Catolicilor din Moldova „Dumitru Mărtinaş”; B. Participări la congrese, conferinţe, sesiuni ştiinţifice, simpozioane, mese rotunde, colocvii, reuniuni, dezbateri, unde s-au prezentat teme privitoare la catolicii din Moldova; C. Publicaţii care au apărut sub egida sau cu sprijinul Asociaţiei Romano-Catolicilor din Moldova „Dumitru Mărtinaş”

Capitolul al V-lea cuprinde o serie de Documente care, cu câteva excepţii, sunt inedite. Documentele provin din Arhiva Colegiului Naţional „Alexandru Papiu Ilarian” din Târgu Mureş şi din fondurile Arhivelor Naţionale Mureş. Ele fac referire la activitatea didactică a profesorului Dumitru Mărtinaş

În prezentul volum, O viaţă închinată unei opere. In memoriam professoris Dumitru Mărtinaş, acţiunea noastră asupra textelor publicate a fost minimă. Nu am intervenit în niciun fel în notele de subsol (acolo unde ele există) ale acestor texte. În câteva cazuri am adus unele clarificări în capitolul al VI-lea, de Note (unde am făcut trimiterile necesare şi în privinţa textelor deja publicate). Nu am adnotat textele editate, astfel încât să le aducem în actualitate („la zi”), considerând, asemenea altor cercetători, că orice astfel de acţiune „ar fi constituit un fel de falsificare a datelor iniţiale ale cercetării expuse” anterior.

Într-un capitol separat (al VII-lea), de Bibliografie, am inserat o bună parte a bogatei producţii ştiinţifice româneşti (volume, articole şi studii, periodice) privitoare la istoria catolicilor din Moldova, din anii de după apariţia cărţii lui Dumitru Mărtinaş, până în zilele noastre.

În paginile capitolului de final (al VIII-lea) am ales să reproducem o serie de Fotografii privitoare la profesorul Dumitru Mărtinaş. Imaginile sunt din Arhiva Asociaţiei Romano-Catolicilor din Moldova „Dumitru Mărtinaş”, cu excepţia fotografiei nr. 9 – Corpul profesoral al Liceului „Al. Papiu Ilarian”din Târgu Mureş (trimisă de profesorul Alexandru Ciubîcă) şi a fotografiilor nr. 10 şi nr. 11 – Tablou de absolvire – 1928 – Liceul „Al. Papiu Ilarian” (trimise de jurnalistul Dorin Suciu de la Târgu Mureş).

Cartea O viaţă închinată unei opere. In memoriam professoris Dumitru Mărtinaş apare sub egida Asociaţiei Romano-Catolicilor din Moldova „Dumitru Mărtinaş” Bacău şi a Departamentului de Cercetare istorică al Episcopiei Romano-Catolice de Iaşi.

 

Prof.dr. Anton Coşa

 

Anton Coșa, coord., O viață închinată unei opere. In memoriam professoris Dumitru Mărtinaș, Iași 2017, 14x20, 265 p., ISBN 978-606-578-295-2, 25 lei.

Comentarii Momentan nu sunt comentarii. Poti fi primul care posteaza un comentariu.

Posteaza comentariu

Nume (necesar)

Email (necesar)

Website

CAPTCHA image
Enter the code shown above:

Cautare Carti

Indice Alfabetic Carti

1 A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z

Va recomandam

YOUCAT : carte de rugăciuni pentru tineri
Georg von Lengerke, Dörte Schrömges
Această carte va fi un ajutor în drumul de rugăciune al prieteniei cu Dumnezeu. Ea conține rugăciuni vechi și noi, pentru zilele bune sau rele, sau care se spun noaptea. Găsești rugăciuni luate din Sfânta Scriptură, rugăciuni ale celor mai evlavioși oameni din istorie și ale oamenilor de astăzi.Cartea este alcătuită din două părți: prima parte este o rugăciune ritmată, dimineața și seara, timp de două săptămâni. Cea de-a doua parte este o colecție de rugăciuni pe diferite teme și intenţii.
YOUCAT : carte de rugăciuni pentru tineri
Y – Biblia. Biblia Bisericii Catolice pentru tineri
Conferința Episcopilor din Austria, coord.
Păstrând același stil grafic de la YouCat, editorii au reușit să realizeze o bogată selecție de texte biblice care să-i conducă pe tineri la o bună cunoaștere a Sfintei Scripturi. O echipă de bibliști renumiți a scris introducerile la cărțile biblice și explicațiile la textele biblice mai dificile. Textul Sfintei Scripturi este însoțit de numeroase citate din marile personalități ale lumii, mărturii oferite de tineri și imagini din Țara Sfântă.
Y – Biblia. Biblia Bisericii Catolice pentru tineri
Youcat : româna : Catehismul Bisericii Catolice pentru tineri
***

Youcat este o carte dedicata tinerilor, care vrea sa-i ajute sa înteleaga mai bine credinta Bisericii Catolice, asa cum a fost ea formulata în Catehismului Bisericii Catolice, publicat la treizeci de ani dupa încheierea Conciliului al II-lea din Vatican (1962-1965). Nascut din initiativa Conferintei Episcopilor din Austria, Youcat preia structura traditionala a Catehismului cu întrebari si raspunsuri, dar o îmbraca cu fotografii si reprezentari artistice, precum si cu elemente complementare, cum ar fi citate din Sfânta Scriptura si din mari personalitati ale Bisericii.

Youcat : româna : Catehismul Bisericii Catolice pentru tineri

Reviste

Conciliul al II-lea din Vatican: „semn al timpului” pentru Biserică şi pentru lume (II)

XVIII/ 35 (2015), 140 p., 17x24, 1453-8075, 9 lei.
Conciliul al II-lea din Vatican: „semn al timpului” pentru Biserică şi pentru lume (II)
Conciliul al II-lea din Vatican: „semn al timpului” pentru Biserică şi pentru lume (I)

XVII/ 34 (2014), 122 p., 17x24, 1453-8075, 9 lei.
Conciliul al II-lea din Vatican: „semn al timpului” pentru Biserică şi pentru lume (I)
Rolul Bisericii Catolice din Europa de Est la căderea comunismului

XVII/ 33 (2014), 111 p., 17x24, 1453-8075, 9 lei.
Rolul Bisericii Catolice din Europa de Est la căderea comunismului
Creştinul între trecut şi prezent

XVI/ 32 (2013), 156 p., 17x24, 1453-8075, 9 lei.
Creştinul între trecut şi prezent
Credinţa dintotdeauna şi omul de astăzi

XVI/ 31 (2013), 152 p., 17x24, 1453-8075, 9 lei.
Credinţa dintotdeauna şi omul de astăzi