en-USro-RO

| Login
19 ianuarie 2018
Viața sfântului Dominic
Henri-Dominique Lacordaire
Viața sfântului Dominic
Colectia: Vietile sfintilor

An aparitie: 2017 Format: 14x20
Editie: i ISBN: 978-606-578-321-8
Pagini: 305 Pret: 20 RON

Cumpara online de la Libraria Sapientia
Vizualizeaza online aici.

La Editura „Sapientia” a apărut recent cartea Viața sfântului Dominic, scrisă de Henri-Dominique Lacordaire și tradusă în limba română de pr. Petru Ciobanu. Cartea apare în colecţia „Viețile sfinților”, în format 14x20, are 305 pagini şi poate fi procurată de la Librăria Sapientia (www.librariasapientia.ro), precum şi de la celelalte librării catolice din ţară la prețul de20 lei.

Prin cartea intitulată Viața sfântului Dominic, pr. Henri-Dominique Lacordaire ne propune, să descoperim figura emblematică și contribuția pe care acest sfânt a adus-o în viața Bisericii.

Cine a fost sfântul Dominic? În cadrul unei audiențe generale, Papa Benedict al XVI-lea spunea despre el: „Sfântul Dominic a fost un om al rugăciunii. Îndrăgostit de Dumnezeu, nu a avut altă aspiraţie decât mântuirea sufletelor, în special ale celor căzute în mrejele ereziilor din timpul său; imitator al lui Cristos, a întrupat în mod radical cele trei sfaturi evanghelice, unind cu proclamarea cuvântului o mărturie a unei vieţi sărace; sub călăuzirea Duhului Sfânt, a înaintat pe calea desăvârşirii creştine. În orice moment, rugăciunea a fost forţa care a reînnoit şi a făcut tot mai rodnice operele sale apostolice”.

Dominic s-a născut în Spania, la Calaruega, în jurul anului 1170. A studiat la o şcoală celebră din Palencia şi s-a deosebit prin interesul față de studiul Sfintei Scripturi şi prin iubirea faţă de săraci. A fost hirotonit preot, iar în urma unor călătorii prin Europa, alături de episcopul Diego de Osma, a descoperit două mari provocări ale Bisericii din timpul său: existenţa popoarelor încă neevanghelizate şi sfâşierea religioasă din sudul Franţei, din cauza unor grupuri eretice care îi îndepărtau pe oameni de adevărul credinţei. Astfel, acţiunea misionară faţă de cei care nu cunosc evanghelia şi opera de reevanghelizare a comunităţilor creştine au devenit scopurile pe care Dominic şi-a propus să le urmeze.

Cu această dorinţă misionară, Dominic a întemeiat Ordinul Predicatorilor, având la bază regula sfântului Augustin, adaptată la cerințele timpului său. Pentru a avea succes în misiunea sa de evanghelizare, Dominic a pus accentul pe două valori indispensabile: viața comunitară trăită în sărăcie și studiul. Întemeierea ordinului a fost aprobată provizoriu de Papa Inocențiu al III-lea și confirmată de Papa Honoriu al III-lea în anul 1216. Până la moartea sa, pe 6 august 1221, Dominic a întemeiat multe mănăstiri, iar numărul fraților care l-au urmat a crescut în mod considerabil.

Cartea se deschide cu o scurtă biografie a autorului francez Henri-Dominique Lacordaire (1802-1861). După convertirea sa, el a fost sfințit preot și împreună cu pr. Felicité de Lamennais și vicontele Charles de Montalembert a întemeiat revista „L’Avenir”, a cărei deviză era „Dumnezeu și libertatea”. Ulterior, din dorința de a face parte dintr-un ordin călugăresc, îl alege pe cel al fraților predicatori, pentru regula acestuia: predicarea și studiul.

În cele 18 capitole care alcătuiesc conținutul cărții sunt prezentate: situația Bisericii în secolul al XII-lea, originile și începutul vieții sfântului Dominic, activitatea pastorală și călătoriile cu scop diplomatic alături de episcopul său. După aceea sunt descrise etapele și călătoriile care au dus la fondarea Ordinului Predicatorilor și la întemeierea diferitelor conventuri, până la moartea sa. Ultimul capitol tratează despre etapele procesului de canonizare și conține câteva note cu privire la documentele primare ale vieții sfântului Dominic.

La sfârșitul cărții, într-un apendice, sunt cuprinse Scrisoarea enciclică Fausto appetente die a Papei Benedict al XV-lea, cu ocazia celui de-al VII-lea centenar de la moartea sfântului Dominic (29 iunie 1921), Audienţa generală a Papei Benedict al XVI-lea din Aula „Paul al Vl-lea” de pe 3 februarie 2010, Audienţa generală a Papei Benedict al XVI-lea din Piaţa Libertăţii – Castel Gandolfo de pe 8 august 2012, rugăciunea fericitului Iordan de Saxonia către sfântul Dominic și o novenă în cinstea sfântului Dominic.

Această carte este adresată celor care vor să aprofundeze viața și spiritualitatea sfântului Dominic, dar și misiunea Ordinului Predicatorilor, acea misiune de reevanghelizare necesară și în timpul nostru.

 

Octavian Sescu

 

Henri-Dominique Lacordaire, Viața sfântului Dominic, Iași 2017, 14x20, 305 p., ISBN 978-606-578-321-8, 20 lei.

Comentarii Momentan nu sunt comentarii. Poti fi primul care posteaza un comentariu.

Posteaza comentariu

Nume (necesar)

Email (necesar)

Website

CAPTCHA image
Enter the code shown above:

Cautare Carti

Indice Alfabetic Carti

1 A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z

Va recomandam

YOUCAT : carte de rugăciuni pentru tineri
Georg von Lengerke, Dörte Schrömges
Această carte va fi un ajutor în drumul de rugăciune al prieteniei cu Dumnezeu. Ea conține rugăciuni vechi și noi, pentru zilele bune sau rele, sau care se spun noaptea. Găsești rugăciuni luate din Sfânta Scriptură, rugăciuni ale celor mai evlavioși oameni din istorie și ale oamenilor de astăzi.Cartea este alcătuită din două părți: prima parte este o rugăciune ritmată, dimineața și seara, timp de două săptămâni. Cea de-a doua parte este o colecție de rugăciuni pe diferite teme și intenţii.
YOUCAT : carte de rugăciuni pentru tineri
Y – Biblia. Biblia Bisericii Catolice pentru tineri
Conferința Episcopilor din Austria, coord.
Păstrând același stil grafic de la YouCat, editorii au reușit să realizeze o bogată selecție de texte biblice care să-i conducă pe tineri la o bună cunoaștere a Sfintei Scripturi. O echipă de bibliști renumiți a scris introducerile la cărțile biblice și explicațiile la textele biblice mai dificile. Textul Sfintei Scripturi este însoțit de numeroase citate din marile personalități ale lumii, mărturii oferite de tineri și imagini din Țara Sfântă.
Y – Biblia. Biblia Bisericii Catolice pentru tineri
Youcat : româna : Catehismul Bisericii Catolice pentru tineri
***

Youcat este o carte dedicata tinerilor, care vrea sa-i ajute sa înteleaga mai bine credinta Bisericii Catolice, asa cum a fost ea formulata în Catehismului Bisericii Catolice, publicat la treizeci de ani dupa încheierea Conciliului al II-lea din Vatican (1962-1965). Nascut din initiativa Conferintei Episcopilor din Austria, Youcat preia structura traditionala a Catehismului cu întrebari si raspunsuri, dar o îmbraca cu fotografii si reprezentari artistice, precum si cu elemente complementare, cum ar fi citate din Sfânta Scriptura si din mari personalitati ale Bisericii.

Youcat : româna : Catehismul Bisericii Catolice pentru tineri

Reviste

Conciliul al II-lea din Vatican: „semn al timpului” pentru Biserică şi pentru lume (II)

XVIII/ 35 (2015), 140 p., 17x24, 1453-8075, 9 lei.
Conciliul al II-lea din Vatican: „semn al timpului” pentru Biserică şi pentru lume (II)
Conciliul al II-lea din Vatican: „semn al timpului” pentru Biserică şi pentru lume (I)

XVII/ 34 (2014), 122 p., 17x24, 1453-8075, 9 lei.
Conciliul al II-lea din Vatican: „semn al timpului” pentru Biserică şi pentru lume (I)
Rolul Bisericii Catolice din Europa de Est la căderea comunismului

XVII/ 33 (2014), 111 p., 17x24, 1453-8075, 9 lei.
Rolul Bisericii Catolice din Europa de Est la căderea comunismului
Creştinul între trecut şi prezent

XVI/ 32 (2013), 156 p., 17x24, 1453-8075, 9 lei.
Creştinul între trecut şi prezent
Credinţa dintotdeauna şi omul de astăzi

XVI/ 31 (2013), 152 p., 17x24, 1453-8075, 9 lei.
Credinţa dintotdeauna şi omul de astăzi