en-USro-RO

| Login
Saturday, February 24, 2018
Capitolul al optulea al exortaţiei apostolice post-sinodale Amoris Laetitia
cardinal Francesco Coccopalmerio
Capitolul al optulea al exortaţiei apostolice post-sinodale Amoris Laetitia
Colectia: Tratate de teologie

An aparitie: 2018 Format: 11x17
Editie: I ISBN: 978-606-578-329-4
Pagini: 54 Pret: 7 RON

Cumpara online de la Libraria Sapientia
Vizualizeaza online aici.

La Editura „Sapientia” a apărut recent cartea Capitolul al optulea al exortaţiei apostolice post-sinodale Amoris Laetitia, scrisă de cardinalul Francesco Coccopalmerio și tradusă în limba română de pr. dr. Mihai Pătraşcu. Cartea apare în colecţia „Tratate de teologie”, în formatul 11x17, are 54 pagini şi poate fi procurată de la Librăria Sapientia (www.librariasapientia.ro), precum şi de la celelalte librării catolice din ţară la prețul de 7 lei.

Capitolul al optulea al exortaţiei apostolice post-sinodale Amoris laetitia este intitulat în mod semnificativ „A însoţi, a discerne şi a integra fragilitatea”.

Această parte a documentului nu este foarte amplă, pentru că este compusă numai din douăzeci şi două de numere, de la nr. 291 la nr. 312, dar este foarte densă şi de aceea prezintă dificultăţi mai mari de analiză şi de înţelegere. La aceasta trebuie să se adauge o anumită non-organicitate, adică o înşiruire a temelor tratate care nu este întotdeauna ordonată.

Din cauza conţinutului, precum şi a formei, acest capitol a fost evaluat ori cu o anumită contestare, ori măcar cu oarecare rezervă. Pentru acest motiv, a fost, într-un anumit fel, pus deoparte, mai puţin examinat, deci mai puţin supus exegezei atente şi analitice.

Intenţia acestor pagini ar fi în schimb să se ia în considerare textul preţios al capitolului al optulea pentru a încerca să-i percepem bogatul mesaj doctrinal şi pastoral.

Oricum, cred că este util să oferim aici nu o reflecţie teoretică pornind de la textele din exortaţie, ci o lectură a textelor înseşi, care să ne permită, pe de o parte, să desfăşurăm o reflecţie teoretică asupra diferitelor puncte ale documentului şi, pe de altă parte, să cunoaştem în formă directă şi de aceea să gustăm în original textele documentului însuşi.

Aşadar, lectura textelor va fi ghidată, totuşi va urma nu ordinea numerică a paragrafelor din capitolul al optulea, ci înşiruirea temelor pe care le-am specificat mai jos. Însă, înţeles fiecare text în logica temelor, va fi probabil mai uşor să se citească după aceea şi să se înţeleagă după ordinea numerică.

Spuse fiind acestea, mi se pare util să se distingă şi să se prezinte şase teme:

1. Expunerea învăţăturii Bisericii referitoare la căsătorie şi familie;

2. Atitudinea pastorală a Bisericii faţă de acele persoane care se află în situaţii iregulare;

3. Condiţiile subiective sau condiţii de conştiinţă ale diferitelor persoane în diferitele situaţii iregulare şi problema unită a admiterii la sacramentele Pocăinţei şi Euharistiei;

4. Relaţia dintre doctrină, norma generală şi fiecare persoană aflată în situaţii deosebite;

 5. Integrarea, adică participarea la viaţa Bisericii, precum şi la ministerialitatea Bisericii din partea persoanelor care se află în situaţii iregulare;

6. Hermeneutica persoanei în Papa Francisc.

 

Cardinal Francesco Coccopalmerio

 

Cardinal Francesco Coccopalmerio, Capitolul al optulea al exortaţiei apostolice post-sinodale Amoris Laetitia, Iași 2018, 11x17, 54 p., ISBN 978-606-578-329-4, 7 lei.

 

Comentarii Momentan nu sunt comentarii. Poti fi primul care posteaza un comentariu.

Posteaza comentariu

Name (required)

Email (required)

Website

CAPTCHA image
Enter the code shown above:

Cautare Carti

Indice Alfabetic Carti

1 A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z

Va recomandam

YOUCAT : carte de rugăciuni pentru tineri
Georg von Lengerke, Dörte Schrömges
Această carte va fi un ajutor în drumul de rugăciune al prieteniei cu Dumnezeu. Ea conține rugăciuni vechi și noi, pentru zilele bune sau rele, sau care se spun noaptea. Găsești rugăciuni luate din Sfânta Scriptură, rugăciuni ale celor mai evlavioși oameni din istorie și ale oamenilor de astăzi.Cartea este alcătuită din două părți: prima parte este o rugăciune ritmată, dimineața și seara, timp de două săptămâni. Cea de-a doua parte este o colecție de rugăciuni pe diferite teme și intenţii.
YOUCAT : carte de rugăciuni pentru tineri
Y – Biblia. Biblia Bisericii Catolice pentru tineri
Conferința Episcopilor din Austria, coord.
Păstrând același stil grafic de la YouCat, editorii au reușit să realizeze o bogată selecție de texte biblice care să-i conducă pe tineri la o bună cunoaștere a Sfintei Scripturi. O echipă de bibliști renumiți a scris introducerile la cărțile biblice și explicațiile la textele biblice mai dificile. Textul Sfintei Scripturi este însoțit de numeroase citate din marile personalități ale lumii, mărturii oferite de tineri și imagini din Țara Sfântă.
Y – Biblia. Biblia Bisericii Catolice pentru tineri
Youcat : româna : Catehismul Bisericii Catolice pentru tineri
***

Youcat este o carte dedicata tinerilor, care vrea sa-i ajute sa înteleaga mai bine credinta Bisericii Catolice, asa cum a fost ea formulata în Catehismului Bisericii Catolice, publicat la treizeci de ani dupa încheierea Conciliului al II-lea din Vatican (1962-1965). Nascut din initiativa Conferintei Episcopilor din Austria, Youcat preia structura traditionala a Catehismului cu întrebari si raspunsuri, dar o îmbraca cu fotografii si reprezentari artistice, precum si cu elemente complementare, cum ar fi citate din Sfânta Scriptura si din mari personalitati ale Bisericii.

Youcat : româna : Catehismul Bisericii Catolice pentru tineri

Reviste

Conciliul al II-lea din Vatican: „semn al timpului” pentru Biserică şi pentru lume (II)

XVIII/ 35 (2015), 140 p., 17x24, 1453-8075, 9 lei.
Conciliul al II-lea din Vatican: „semn al timpului” pentru Biserică şi pentru lume (II)
Conciliul al II-lea din Vatican: „semn al timpului” pentru Biserică şi pentru lume (I)

XVII/ 34 (2014), 122 p., 17x24, 1453-8075, 9 lei.
Conciliul al II-lea din Vatican: „semn al timpului” pentru Biserică şi pentru lume (I)
Rolul Bisericii Catolice din Europa de Est la căderea comunismului

XVII/ 33 (2014), 111 p., 17x24, 1453-8075, 9 lei.
Rolul Bisericii Catolice din Europa de Est la căderea comunismului
Creştinul între trecut şi prezent

XVI/ 32 (2013), 156 p., 17x24, 1453-8075, 9 lei.
Creştinul între trecut şi prezent
Credinţa dintotdeauna şi omul de astăzi

XVI/ 31 (2013), 152 p., 17x24, 1453-8075, 9 lei.
Credinţa dintotdeauna şi omul de astăzi