en-USro-RO

| Login
24 februarie 2018
Introducere în teologia pastorala
Alois Bisoc
Introducere în teologia pastorala
Colectia: Tratate de teologie

An aparitie: 2007 Format: 14x20
Editie: II ISBN: 973-973-8980-00-6
Pagini: 352 p. Pret: 18 RON

Cumpara online de la Libraria Sapientia
Vizualizeaza online aici.

 În unul dintre documentele cele mai importante ale Conciliului al II-lea din Vatican, Lumen gentium, Biserica se autodefineste „în Cristos ca un sacrament, adica semn si instrument al unirii intime cu Dumnezeu si al unitatii întregului neam omenesc”. Aceasta sacramentalitate a Bisericii este în strânsa legatura cu dimensiunea sa pastorala, cu tot ceea ce este necesar ca sa fie realizat planul divin al mântuirii. De aceea, în devenirea si edificarea sa în decursul istoriei, fiind în slujba mântuirii tuturor oamenilor, Biserica are datoria sa reflecteze în mod continuu asupra vietii si misiunii sale, asupra actiunilor si deciziilor sale, tinând seama de situatiile concrete si de exigentele actuale ale persoanelor în diferitele ambiente si culturi în care si pentru care ea traieste, este trimisa si actioneaza. La o atare reflectie contribuie într-un mod original teologia pastorala, care, în dezvoltarea ei, este în strânsa legatura cu celelalte discipline teologice si apeleaza si la contributiile stiintelor umane.
  Paginile acestui volum vor sa ofere o sinteza organica, bazata teologic pe elementele principale ce trebuie sa inspire azi teologia pastorala fundamentala. E vorba despre practica si misiunea Bisericii, despre viata ecleziala, despre interpretarile magisteriului Bisericii si despre reflectia actuala asupra problemelor existente.
  Fiind una dintre disciplinele teologice aparute mai recent, specialistii în teologia pastorala recunosc ca nu exista înca pentru aceasta materie „o traditie de scoala consolidata, capabila sa sustina o comunicare stiintifica efectiva, iar tentativele facute pentru a da o fizionomie convingatoare teologiei pastorale se împleticesc în bâlbâiala limbilor”. De aceea, recunoastem ca nu e usor de scris un manual, fie el introductiv, de teologie pastorala.
  Scopul acestui volum este sa ofere un material pentru cei care se întâlnesc pentru prima data cu teologia pastorala si sa prezinte temele cele mai importante referitoare la aceasta disciplina teologica. Nici o reteta pastorala miraculoasa, nici o formula magica nu se afla în acest volum, ci se vrea o contributie, un instrument pentru cei care sunt convinsi ca nu exista practica pastorala mai buna fara o teorie teologico-pastorala buna.
  În acest manual vom încerca sa descriem natura si obligatiile teologiei pastorale, vom analiza diferitele etape în evolutia acestei discipline de la nasterea sa pâna astazi. Nu vom reconstitui o istorie completa, pentru ca nici nu posedam studii specializate complete, ci vom pune în lumina momentele mai semnificative, în special, vom scoate în evidenta o viziune globala a reflectiei teologico-pastorale propuse de Conciliul al II-lea din Vatican. Vom prezenta curente si proiecte de teologie pastorala, diferiti specialisti în teologie pastorala, mai ales pe aceia care au avut o contributie inovatoare. Vom trece apoi la o expunere sistematica a teologiei pastorale fundamentale, subliniind în ultima parte unele tematici mai importante.
  Prin urmare, în acest volum expunem bazele teologiei pastorale, care sunt bazele activitatii Bisericii asa cum se realizeaza astazi si cum trebuie sa fie realizata în viitor. Cu alte cuvinte, teologia pastorala analizeaza practica Bisericii crestine în mijlocul societatii, asa cum se prezinta astazi si cum, pornind de la trecutul sau, se dezvolta în viitor. Numai ca dezvoltarea societatii a capatat un ritm asa de vertiginos încât ne este foarte greu sa surprindem la nivel teoretic toate trasaturile si problemele urgente. Schimbarile sunt asa de rapide încât nu trebuie sa ne mire faptul daca un manual de teologie pastorala începe sa fie depasit deja din momentul publicarii sale.
  În îndeplinirea misiunii sale, Biserica se vede interpelata de noi si numeroase probleme. Cum poate sa fie ea semn si sacrament de mântuire în aceasta noua situatie? Cum poate proclama Evanghelia tuturor oamenilor în circumstantele actuale? Avem impresia uneori ca pastoratia noastra nu reuseste sa se reînnoiasca, nu este capabila sa se adapteze si sa raspunda noilor probleme si provocari. Ne multumim cu unele interventii pastorale imediate, accentuând unele aspecte, mai mult din punct de vedere social si mai putin din punct de vedere profetic. Constatam uneori un activism exagerat pentru cautarea imaginii exterioare, un subiectivism pastoral prin identificarea Bisericii cu ideile personale, multe vorbe si declaratii publice, dar putine fapte de slujire, de caritate, care sa ateste, sa manifeste milostivirea lui Dumnezeu si evanghelia caritatii. Acesta este momentul în care teologia pastorala poate sa-si ofere contributia, prezentând elementele fundamentale, criteriile evanghelice, liniile inspiratoare ale documentelor pastorale ale magisteriului Bisericii, perspectivele autentic ecleziale pe care toti le asteapta de la modul nostru de a fi si de a face Biserica în slujba Împaratiei lui Dumnezeu si în drumul de formare ca responsabili si lucratori pastorali.
  Recunoastem ca acest volum nu are ca scop comunicarea unor cunostinte detaliate, ci e o încercare de introducere în mod responsabil în gândirea teologico-pastorala si pentru a mari competenta pastorala a responsabililor si a lucratorilor pastorali. Deci volumul de fata nu are pretentia de a fi o tratare completa, o cercetare erudita sau specializata asupra fiecarui aspect al teologiei pastorale, ci vrea sa fie mai mult un instrument sau un manual pentru a introduce si a favoriza cercetarea si reflectia în acest domeniu, pentru a creste împreuna în constiinta de a împlini misiunea comuna primita de la Cristos si de a pastra o fidelitate tot mai mare fata de aceasta misiune.
În sfârsit, ne exprimam speranta ca aceasta disciplina, care este înca la început, sa se bucure de un interes tot mai mare, sa nu mai ocupe un loc periferic printre disciplinele teologice, ci sa se impuna tot mai mult în curriculumul teologic. Aceasta este, de fapt, dorinta expresa a magisteriului Bisericii, care, prin Ratio fundamentalis institutionis sacerdotalis, a promovat teologia pastorala printre disciplinele principale din cadrul programei de studii teologice, cu scopul cerut deja de Conciliu, si anume acela de a forma „adevarati pastori sufletesti dupa modelul Domnului nostru, Isus Cristos, Învatatorul, Preotul si Pastorul”.

A. Bisoc

Comentarii Momentan nu sunt comentarii. Poti fi primul care posteaza un comentariu.

Posteaza comentariu

Nume (necesar)

Email (necesar)

Website

CAPTCHA image
Enter the code shown above:

Cautare Carti

Indice Alfabetic Carti

1 A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z

Va recomandam

YOUCAT : carte de rugăciuni pentru tineri
Georg von Lengerke, Dörte Schrömges
Această carte va fi un ajutor în drumul de rugăciune al prieteniei cu Dumnezeu. Ea conține rugăciuni vechi și noi, pentru zilele bune sau rele, sau care se spun noaptea. Găsești rugăciuni luate din Sfânta Scriptură, rugăciuni ale celor mai evlavioși oameni din istorie și ale oamenilor de astăzi.Cartea este alcătuită din două părți: prima parte este o rugăciune ritmată, dimineața și seara, timp de două săptămâni. Cea de-a doua parte este o colecție de rugăciuni pe diferite teme și intenţii.
YOUCAT : carte de rugăciuni pentru tineri
Y – Biblia. Biblia Bisericii Catolice pentru tineri
Conferința Episcopilor din Austria, coord.
Păstrând același stil grafic de la YouCat, editorii au reușit să realizeze o bogată selecție de texte biblice care să-i conducă pe tineri la o bună cunoaștere a Sfintei Scripturi. O echipă de bibliști renumiți a scris introducerile la cărțile biblice și explicațiile la textele biblice mai dificile. Textul Sfintei Scripturi este însoțit de numeroase citate din marile personalități ale lumii, mărturii oferite de tineri și imagini din Țara Sfântă.
Y – Biblia. Biblia Bisericii Catolice pentru tineri
Youcat : româna : Catehismul Bisericii Catolice pentru tineri
***

Youcat este o carte dedicata tinerilor, care vrea sa-i ajute sa înteleaga mai bine credinta Bisericii Catolice, asa cum a fost ea formulata în Catehismului Bisericii Catolice, publicat la treizeci de ani dupa încheierea Conciliului al II-lea din Vatican (1962-1965). Nascut din initiativa Conferintei Episcopilor din Austria, Youcat preia structura traditionala a Catehismului cu întrebari si raspunsuri, dar o îmbraca cu fotografii si reprezentari artistice, precum si cu elemente complementare, cum ar fi citate din Sfânta Scriptura si din mari personalitati ale Bisericii.

Youcat : româna : Catehismul Bisericii Catolice pentru tineri

Reviste

Conciliul al II-lea din Vatican: „semn al timpului” pentru Biserică şi pentru lume (II)

XVIII/ 35 (2015), 140 p., 17x24, 1453-8075, 9 lei.
Conciliul al II-lea din Vatican: „semn al timpului” pentru Biserică şi pentru lume (II)
Conciliul al II-lea din Vatican: „semn al timpului” pentru Biserică şi pentru lume (I)

XVII/ 34 (2014), 122 p., 17x24, 1453-8075, 9 lei.
Conciliul al II-lea din Vatican: „semn al timpului” pentru Biserică şi pentru lume (I)
Rolul Bisericii Catolice din Europa de Est la căderea comunismului

XVII/ 33 (2014), 111 p., 17x24, 1453-8075, 9 lei.
Rolul Bisericii Catolice din Europa de Est la căderea comunismului
Creştinul între trecut şi prezent

XVI/ 32 (2013), 156 p., 17x24, 1453-8075, 9 lei.
Creştinul între trecut şi prezent
Credinţa dintotdeauna şi omul de astăzi

XVI/ 31 (2013), 152 p., 17x24, 1453-8075, 9 lei.
Credinţa dintotdeauna şi omul de astăzi