en-USro-RO

| Login
24 februarie 2018
Preotul. Identitate, misiune si formare permanenta
Alois Bisoc
Preotul. Identitate, misiune si formare permanenta
Colectia: Tratate de teologie

An aparitie: 2003 Format: 14x20
Editie: I ISBN: 973-8474-15-9
Pagini: Pret: 5 RON

Cumpara online de la Libraria Sapientia
Vizualizeaza online aici.

De douazeci de secole, Biserica traieste si continua cu succes opera mântuitoare a lui Isus Cristos prin preotii sai, care vestesc cuvântul lui Dumnezeu, administreaza sfintele sacramente si îi conduc cu zel pe cei încredintati lor. Este adevarat ca între timp multe s-au schimbat si continua sa se schimbe în aceasta lume. Chiar si imaginea preotului este acum mai mult ca niciodata antrenata în aceasta evolutie continua. Alta era imaginea preo­tului în Biserica primara, când îsi desfasura activitatea numai în cadrul comunitatii ecleziale, si alta astazi, când este nevoit sa se confrunte cu atâtea probleme. Ne punem concomitent atâtea întrebari, si anume: Mai este necesar preotul în societatea de azi? Nu cumva este tot mai mult împins la periferia societatii? Nu este oare destinat sa dispara? Altfel spus: cine spune lumea ca este preotul? Întrebarea nu este din pura curiozitate, asa cum nu a fost nici pentru Isus când i-a întrebat pe discipolii sai: „Cine spun oamenii ca sunt eu?” (Mc 8,27), ci este pentru a tine seama de mentalitatea acelora carora trebuie sa le fie procla­mata evanghelia.
  Într-un moment în care este pusa în discutie identitatea preo­tului de catre multi contemporani, Biserica, prin documentele sale, propune imaginea preotului catolic în toata integritatea sa. Prin vocea sa cea mai autorizata, papa Ioan Paul al II-lea afirma ca „exista o fizionomie esentiala a preotului care nu se schimba: preotul de mâine, de fapt, nu mai putin ca cel de azi, va trebui sa se asemene lui Cristos. Când traia pe pamânt, Isus a oferit prin el însusi fizionomia definitiva a preotului, realizând o preotie ministeriala cu care, în primul rând, au fost învestiti apostolii; aceasta preotie este destinata sa dureze, sa se reproduca fara încetare în toate perioadele istoriei. Preotul mileniului al treilea va fi, în acest sens, continuatorul preotilor care, în precedentele milenii, au animat viata Bisericii. Chiar si în mileniul al III-lea, vocatia sacerdotala va continua sa fie chemarea la a trai unica si perma­nenta preotie a lui Cristos. Dar la fel de sigur este ca viata si ministerul preotului trebuie sa se adapteze fiecarei epoci si fiecarui ambient de viata. De aceea, în ceea ce ne priveste, trebuie sa cautam sa ne deschidem, pe cât posibil, iluminarii superioare a Duhului Sfânt, pentru a descoperi orientarile societatii contemporane, a recunoaste nevoile spirituale cele mai profunde, a determina datoriile concrete cele mai importante, metodele pastorale de adoptat si, astfel, sa raspundem în mod adecvat asteptarilor umane” (Pastores dabo vobis 5).
  Volumul de fata nu are pretentia de a fi o expunere exhaustiva despre preotie, ci vrea mai degraba sa prezinte unele aspecte teologico-pastorale mai importante, pentru a explica mai mult adevarata identitate si misiune a preotului contemporan. Speram ca acest volum sa fie de folos atât candidatilor la preotie, cât si confratilor preoti, pentru a trai în profunzime si cu mai mare convingere unirea lor cu Dumnezeu prin Isus Cristos în Duhul Sfânt si pentru a-si îndeplini cu mai mult zel misiunea de slujire în Biserica în favoarea comuniunii oamenilor cu Dumnezeu si a oamenilor între ei, cu scopul de a construi familia fiilor lui Dumnezeu ca o fraternitate animata de Duhul unitatii. Însa aceste pagini sunt destinate si pentru ceilalti crestini, care vor sa patrunda si sa aprofundeze mai mult darul preotiei, sa înteleaga în mod corect identitatea si misiunea preotului în lumea de astazi si sa apeleze cu mai multa încredere la el care este chemat sa fie imagine vie si transparenta a lui Cristos, pastorul cel bun.

Comentarii Momentan nu sunt comentarii. Poti fi primul care posteaza un comentariu.

Posteaza comentariu

Nume (necesar)

Email (necesar)

Website

CAPTCHA image
Enter the code shown above:

Cautare Carti

Indice Alfabetic Carti

1 A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z

Va recomandam

YOUCAT : carte de rugăciuni pentru tineri
Georg von Lengerke, Dörte Schrömges
Această carte va fi un ajutor în drumul de rugăciune al prieteniei cu Dumnezeu. Ea conține rugăciuni vechi și noi, pentru zilele bune sau rele, sau care se spun noaptea. Găsești rugăciuni luate din Sfânta Scriptură, rugăciuni ale celor mai evlavioși oameni din istorie și ale oamenilor de astăzi.Cartea este alcătuită din două părți: prima parte este o rugăciune ritmată, dimineața și seara, timp de două săptămâni. Cea de-a doua parte este o colecție de rugăciuni pe diferite teme și intenţii.
YOUCAT : carte de rugăciuni pentru tineri
Y – Biblia. Biblia Bisericii Catolice pentru tineri
Conferința Episcopilor din Austria, coord.
Păstrând același stil grafic de la YouCat, editorii au reușit să realizeze o bogată selecție de texte biblice care să-i conducă pe tineri la o bună cunoaștere a Sfintei Scripturi. O echipă de bibliști renumiți a scris introducerile la cărțile biblice și explicațiile la textele biblice mai dificile. Textul Sfintei Scripturi este însoțit de numeroase citate din marile personalități ale lumii, mărturii oferite de tineri și imagini din Țara Sfântă.
Y – Biblia. Biblia Bisericii Catolice pentru tineri
Youcat : româna : Catehismul Bisericii Catolice pentru tineri
***

Youcat este o carte dedicata tinerilor, care vrea sa-i ajute sa înteleaga mai bine credinta Bisericii Catolice, asa cum a fost ea formulata în Catehismului Bisericii Catolice, publicat la treizeci de ani dupa încheierea Conciliului al II-lea din Vatican (1962-1965). Nascut din initiativa Conferintei Episcopilor din Austria, Youcat preia structura traditionala a Catehismului cu întrebari si raspunsuri, dar o îmbraca cu fotografii si reprezentari artistice, precum si cu elemente complementare, cum ar fi citate din Sfânta Scriptura si din mari personalitati ale Bisericii.

Youcat : româna : Catehismul Bisericii Catolice pentru tineri

Reviste

Conciliul al II-lea din Vatican: „semn al timpului” pentru Biserică şi pentru lume (II)

XVIII/ 35 (2015), 140 p., 17x24, 1453-8075, 9 lei.
Conciliul al II-lea din Vatican: „semn al timpului” pentru Biserică şi pentru lume (II)
Conciliul al II-lea din Vatican: „semn al timpului” pentru Biserică şi pentru lume (I)

XVII/ 34 (2014), 122 p., 17x24, 1453-8075, 9 lei.
Conciliul al II-lea din Vatican: „semn al timpului” pentru Biserică şi pentru lume (I)
Rolul Bisericii Catolice din Europa de Est la căderea comunismului

XVII/ 33 (2014), 111 p., 17x24, 1453-8075, 9 lei.
Rolul Bisericii Catolice din Europa de Est la căderea comunismului
Creştinul între trecut şi prezent

XVI/ 32 (2013), 156 p., 17x24, 1453-8075, 9 lei.
Creştinul între trecut şi prezent
Credinţa dintotdeauna şi omul de astăzi

XVI/ 31 (2013), 152 p., 17x24, 1453-8075, 9 lei.
Credinţa dintotdeauna şi omul de astăzi