en-USro-RO

| Login
24 februarie 2018
Preotia în actiunea de sfintire a omenirii
Iosif Enasoae
Preotia în actiunea de sfintire a omenirii
Colectia: Tratate de teologie

An aparitie: 2006 Format: 14x20
Editie: I ISBN: 973-8474-97-3
Pagini: 165 p. Pret: 9 RON

Cumpara online de la Libraria Sapientia
Vizualizeaza online aici.

Cea de-a doua Adunare generala extraordinara a Sinodului episcopilor, în raportul final din 07.12.1985, referindu-se la necesitatea sfinteniei cerute persoanelor consacrate, afirma: „Astazi avem mare nevoie de sfinti pe care trebuie sa-i cerem fara încetare lui Dumnezeu”.
  Constatarea: „astazi avem mare nevoie de sfinti” si apelul: „trebuie sa-i cerem fara încetare lui Dumnezeu” m-au determinat sa abordez aceasta problematica a sfintirii omenirii si a rolului pe care trebuie sa-l joace preotul hirotonit pentru a impulsiona si a conduce lumea la sfintenia voita de Dumnezeu.
  Prin aceasta succinta lucrare am încercat sa înlatur ceva din valul misterului ce acopera preotia lui Cristos si sa proiectez o modesta lumina asupra chemarii la sfintenie a preotilor lui Cristos si, prin ei, a întregii omeniri. Parcurgând acest itinerar istoric, scripturistic, dogmatic, eclezial si pastoral am voit sa arat ca realizarea plenara a functiei sacerdotale cere cu acuta stringenta sfintenia personala specifica chemarii preotesti. Membrilor Bisericii li se acorda prin sacramente darul sfinteniei, dar li se cere si colaborarea cu darul primit pentru a ajunge la desavârsirea sfinteniei.
  În planul divin, preotul ca mediator al sfintirii lumii este consacrat sa ofere oamenilor posibilitatea dobândirii mântuirii. Pentru aceasta, el este constituit administrator al sfintelor taine, mijloacele eficiente de sfintire, orânduite de Cristos si încredintate Bisericii sale. Preotul constituit cap si mire al Bisericii este orânduit sa conduca poporul lui Dumnezeu pe calea sfinteniei atât prin exortatie si administrarea sfintelor sacramente, cât si prin viata sa traita în sfintenie. Astfel, preotul, slujind poporul lui Dumnezeu si daruindu-se dezinteresat acestuia, îi prezinta lui Cristos o mireasa curata si sfânta, fara pata sau zbârcitura.
  Isus voieste ca preotia sa unica, irepetabila si eterna, sa fie activa acum în Biserica sa prin preot, adevaratul sau reprezentant vizibil. Preotul, ca reprezentant al lui Cristos-Preot, este chemat sa-l întrupeze în viata sa, supunându-se neconditionat lui Dumnezeu si actionând în mod special în numele si persoana lui Cristos pe care îl reprezinta. Astfel, preotul devine imaginea vie si transparenta a lui Cristos, un alter ego Christi, ce traieste si actioneaza si astazi în omenirea rascumparata.

I. Enasoae

 

Comentarii Momentan nu sunt comentarii. Poti fi primul care posteaza un comentariu.

Posteaza comentariu

Nume (necesar)

Email (necesar)

Website

CAPTCHA image
Enter the code shown above:

Cautare Carti

Indice Alfabetic Carti

1 A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z

Va recomandam

YOUCAT : carte de rugăciuni pentru tineri
Georg von Lengerke, Dörte Schrömges
Această carte va fi un ajutor în drumul de rugăciune al prieteniei cu Dumnezeu. Ea conține rugăciuni vechi și noi, pentru zilele bune sau rele, sau care se spun noaptea. Găsești rugăciuni luate din Sfânta Scriptură, rugăciuni ale celor mai evlavioși oameni din istorie și ale oamenilor de astăzi.Cartea este alcătuită din două părți: prima parte este o rugăciune ritmată, dimineața și seara, timp de două săptămâni. Cea de-a doua parte este o colecție de rugăciuni pe diferite teme și intenţii.
YOUCAT : carte de rugăciuni pentru tineri
Y – Biblia. Biblia Bisericii Catolice pentru tineri
Conferința Episcopilor din Austria, coord.
Păstrând același stil grafic de la YouCat, editorii au reușit să realizeze o bogată selecție de texte biblice care să-i conducă pe tineri la o bună cunoaștere a Sfintei Scripturi. O echipă de bibliști renumiți a scris introducerile la cărțile biblice și explicațiile la textele biblice mai dificile. Textul Sfintei Scripturi este însoțit de numeroase citate din marile personalități ale lumii, mărturii oferite de tineri și imagini din Țara Sfântă.
Y – Biblia. Biblia Bisericii Catolice pentru tineri
Youcat : româna : Catehismul Bisericii Catolice pentru tineri
***

Youcat este o carte dedicata tinerilor, care vrea sa-i ajute sa înteleaga mai bine credinta Bisericii Catolice, asa cum a fost ea formulata în Catehismului Bisericii Catolice, publicat la treizeci de ani dupa încheierea Conciliului al II-lea din Vatican (1962-1965). Nascut din initiativa Conferintei Episcopilor din Austria, Youcat preia structura traditionala a Catehismului cu întrebari si raspunsuri, dar o îmbraca cu fotografii si reprezentari artistice, precum si cu elemente complementare, cum ar fi citate din Sfânta Scriptura si din mari personalitati ale Bisericii.

Youcat : româna : Catehismul Bisericii Catolice pentru tineri

Reviste

Conciliul al II-lea din Vatican: „semn al timpului” pentru Biserică şi pentru lume (II)

XVIII/ 35 (2015), 140 p., 17x24, 1453-8075, 9 lei.
Conciliul al II-lea din Vatican: „semn al timpului” pentru Biserică şi pentru lume (II)
Conciliul al II-lea din Vatican: „semn al timpului” pentru Biserică şi pentru lume (I)

XVII/ 34 (2014), 122 p., 17x24, 1453-8075, 9 lei.
Conciliul al II-lea din Vatican: „semn al timpului” pentru Biserică şi pentru lume (I)
Rolul Bisericii Catolice din Europa de Est la căderea comunismului

XVII/ 33 (2014), 111 p., 17x24, 1453-8075, 9 lei.
Rolul Bisericii Catolice din Europa de Est la căderea comunismului
Creştinul între trecut şi prezent

XVI/ 32 (2013), 156 p., 17x24, 1453-8075, 9 lei.
Creştinul între trecut şi prezent
Credinţa dintotdeauna şi omul de astăzi

XVI/ 31 (2013), 152 p., 17x24, 1453-8075, 9 lei.
Credinţa dintotdeauna şi omul de astăzi