en-USro-RO

| Login
24 februarie 2018
Ziua pe care a facut-o Domnul. Sabatul ebraic si duminica crestina
Aurel Istoc
Ziua pe care a facut-o Domnul. Sabatul ebraic si duminica crestina
Colectia: Tratate de teologie

An aparitie: 2005 Format: 14x20
Editie: I ISBN: 973-8474-57-4
Pagini: 196 p. Pret: 8 RON

Cumpara online de la Libraria Sapientia
Vizualizeaza online aici.

Parcurgând cu viu interes aceste pagini pe care preotul Aurel Istoc, paroh la Parohia „Coborârea Duhului Sfânt” – Adjudeni, le-a scris cu deosebita grija într-o forma sistematica si clara, am descoperit înca o data „darul pretios” pe care Dumnezeu l-a oferit poporului sau atunci când a stabilit o zi speciala cu caracter sacru, pe care „a binecuvântat-o si a sfintit-o” spre binele omului ca moment de repaus festiv destinat comemorarii faptelor sale minunate si descoperirii progresive a sensului si a valorii adevarate a vietii noastre.
  Ziua Domnului, adica sabatul din Vechiul Testament, care a fost asimilat de duminica Noului Testament, este o realitate sacra de inspiratie divina, care are o motivatie ce depaseste cadrul vietii pamântesti si ne orienteaza spre viata viitoare pe care o prefigureaza, aratându-ne care este raportul dintre Creator si creatura sa si, mai ales, care trebuie sa fie raportul dintre creatura si Creatorul sau.
  Prin învatatura si comportamentul sau, Isus a restituit sabatului sensul sau genuin, subliniind ca Dumnezeu nu a rânduit aceasta zi pentru a fi în dezavantajul omului, ci în favoarea lui: „N-am venit sa desfiintez Legea sau Profetii, ci sa le împlinesc” (cf. Mt 5,17); „Sabatul a fost facut pentru om, nu omul pentru sabat” (Mc 2,27). Prin astfel de cuvinte, Isus vrea sa arate ca omul este masura legii. Legea în ea însasi nu valoreaza nimic. Ea valoreaza numai atunci când protejeaza omul si-l ajuta sa creasca si sa se realizeze pe deplin. De aceea, nu se sfieste sa vindece în ziua sabatului suferintele si infirmitatile celor bolnavi.
  Dar Isus a mers mult mai departe, afirmând ca este „stapânul sabatului” (cf. Mc 2,28), cel care da sens timpului si istoriei si le duce la desavârsire, facându-le sa intre în unica si nemarginita zi a vietii vesnice. Prin misterul vietii si operei sale, Isus a inaugurat timpul cel nou, adevaratul timp festiv, în care omul este chemat sa traiasca marea porunca a iubirii în libertatea fiilor lui Dumnezeu.
  Învierea lui Isus în „prima zi a saptamânii” (In 20,1) a raspândit o noua lumina asupra zilei Domnului si ne-a facut sa trecem de la sabat, ultima zi a creatiei, la duminica, prima zi a noii creatii, care umple de semnificatie toate celelalte zile ale saptamânii.
  Trecerea de la sabatul ebraic la duminica crestina este prezentata si argumentata temeinic de catre autorul acestei carti, iar legatura dintre ele este explicata convingator, ajutându-ne sa întelegem ca, în planul lui Dumnezeu, Stapânul timpului si al istoriei, nimic nu este întâmplator, astfel încât duminica preia si duce la împlinire semnificatia si continutul sabatului din Legea veche.
  La sfârsitul lecturii acestor pagini, ramânem cu bucuria ca ziua Domnului a fost si este „un dar si o binecuvântare” pentru oameni.
  Dar mai trebuie sa tragem o concluzie: lucrarea preotului Aurel Istoc, cu multitudinea sa de date, referinte si analize, este „un dar si o binecuvântare” si pentru noi, cei chemati sa-i aducem necontenit lui Dumnezeu cinstea si preamarirea ce i se cuvin prin respectarea duminicii, participând regulat la Liturghia comunitara, primind sfintele taine si practicând caritatea fraterna. Respectarea duminicii este un act public de marturisire si traire a credintei si, totodata, un act de cinstire a lui Dumnezeu si a omului.

P. Gherghel

Comentarii Momentan nu sunt comentarii. Poti fi primul care posteaza un comentariu.

Posteaza comentariu

Nume (necesar)

Email (necesar)

Website

CAPTCHA image
Enter the code shown above:

Cautare Carti

Indice Alfabetic Carti

1 A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z

Va recomandam

YOUCAT : carte de rugăciuni pentru tineri
Georg von Lengerke, Dörte Schrömges
Această carte va fi un ajutor în drumul de rugăciune al prieteniei cu Dumnezeu. Ea conține rugăciuni vechi și noi, pentru zilele bune sau rele, sau care se spun noaptea. Găsești rugăciuni luate din Sfânta Scriptură, rugăciuni ale celor mai evlavioși oameni din istorie și ale oamenilor de astăzi.Cartea este alcătuită din două părți: prima parte este o rugăciune ritmată, dimineața și seara, timp de două săptămâni. Cea de-a doua parte este o colecție de rugăciuni pe diferite teme și intenţii.
YOUCAT : carte de rugăciuni pentru tineri
Y – Biblia. Biblia Bisericii Catolice pentru tineri
Conferința Episcopilor din Austria, coord.
Păstrând același stil grafic de la YouCat, editorii au reușit să realizeze o bogată selecție de texte biblice care să-i conducă pe tineri la o bună cunoaștere a Sfintei Scripturi. O echipă de bibliști renumiți a scris introducerile la cărțile biblice și explicațiile la textele biblice mai dificile. Textul Sfintei Scripturi este însoțit de numeroase citate din marile personalități ale lumii, mărturii oferite de tineri și imagini din Țara Sfântă.
Y – Biblia. Biblia Bisericii Catolice pentru tineri
Youcat : româna : Catehismul Bisericii Catolice pentru tineri
***

Youcat este o carte dedicata tinerilor, care vrea sa-i ajute sa înteleaga mai bine credinta Bisericii Catolice, asa cum a fost ea formulata în Catehismului Bisericii Catolice, publicat la treizeci de ani dupa încheierea Conciliului al II-lea din Vatican (1962-1965). Nascut din initiativa Conferintei Episcopilor din Austria, Youcat preia structura traditionala a Catehismului cu întrebari si raspunsuri, dar o îmbraca cu fotografii si reprezentari artistice, precum si cu elemente complementare, cum ar fi citate din Sfânta Scriptura si din mari personalitati ale Bisericii.

Youcat : româna : Catehismul Bisericii Catolice pentru tineri

Reviste

Conciliul al II-lea din Vatican: „semn al timpului” pentru Biserică şi pentru lume (II)

XVIII/ 35 (2015), 140 p., 17x24, 1453-8075, 9 lei.
Conciliul al II-lea din Vatican: „semn al timpului” pentru Biserică şi pentru lume (II)
Conciliul al II-lea din Vatican: „semn al timpului” pentru Biserică şi pentru lume (I)

XVII/ 34 (2014), 122 p., 17x24, 1453-8075, 9 lei.
Conciliul al II-lea din Vatican: „semn al timpului” pentru Biserică şi pentru lume (I)
Rolul Bisericii Catolice din Europa de Est la căderea comunismului

XVII/ 33 (2014), 111 p., 17x24, 1453-8075, 9 lei.
Rolul Bisericii Catolice din Europa de Est la căderea comunismului
Creştinul între trecut şi prezent

XVI/ 32 (2013), 156 p., 17x24, 1453-8075, 9 lei.
Creştinul între trecut şi prezent
Credinţa dintotdeauna şi omul de astăzi

XVI/ 31 (2013), 152 p., 17x24, 1453-8075, 9 lei.
Credinţa dintotdeauna şi omul de astăzi