en-USro-RO

| Login
24 februarie 2018
Teologie si retractare
Vlad Mihai Niculescu
Teologie si retractare
Colectia: Tratate de teologie

An aparitie: 2003 Format: 14x20
Editie: I ISBN: 973-8474-14-0
Pagini: 232 p. Pret: 6 RON

Cumpara online de la Libraria Sapientia
Vizualizeaza online aici.

Cine este Vlad Mihai Niculescu, ne spune domnul Virgil Nemoianu în pre­fata cartii: „Extrem de bine pregatit, cu studii la Bucuresti, Viena, Washing­ton, versat în literatura si arta, adâncit în domeniul pe care cândva îl numeam «bizantinologie» (Early Christian Studies spun americanii de azi, mai practic si mai corect), dar, în acelasi timp, tot mai pasionat de figurile filozofiei moderne si contemporane, Niculescu este nu numai pe cale de a deveni unul dintre principalii gânditori tineri din România, ci chiar este, înca de pe acum, cum dovedeste volumul sau de debut, o figura interesanta si de valoare”.
  Cartea de fata a domnului Vlad Niculescu pare, la prima vedere, o culegere de eseuri si articole separate. O lectura atenta dovedeste însa ca exista aici elemente de unitate si coerenta dintre cele mai semni­ficative si viguroase.
  Astfel, în prima parte a cartii, intitulata sugestiv „Traseul mistagogic, de la slujirea misionara la înrudirea cu Dumnezeu”, autorul a grupat o serie de eseuri care au ca tema: „Socrate si originea misionara a filozo­fiei”, „Traseul ascensiunii spirituale a adevaratului gnostic în teologia lui Clement de Alexan­dria”, „Eros si omonimie în teologia lui Origene”, „Hermeneutica ascetica a distantei dintre Dumnezeu si om în teologia lui Evagriu Ponticul”, „Înrudirea cu Dumnezeu ca principiu constitutiv al ierarhiilor în teologia lui Dionisiu Areopagitul”.
  În partea a doua, „Persoane teologice în diferend si întâlnire”, sunt prezen­tate urmatoarele articole: „Diferenta henologica în Enneadele lui Plotin”, „Persoana problematica”, „Doctrina trinitara a teologilor capadocieni, Pentru un personalism altfel decât ontologic”, „Unu si acelasi. Identitatea personala ca operator teo-dramatic în cristologia lui Ciril de Alexandria”. 
  Partea a treia, „Teologie si retractare”, de unde vine si titlul cartii, repre­zinta un fel de concluzie a muncii de pâna acum a autorului. Martu­riseste domnul Niculescu: „Teologie si retractare este încheierea unei carti, dar, mai ales, o încheiere în drumul meu intelectual. O încheiere care nu desavârseste; e vorba, mai degraba, de un sfârsit prin satu­ratie, de atingerea unei limite subiective. De aici si ideea de retractare: satietatea creeaza nevoia de retragere, de îndepartare de obiectul dorintei, de revizuire a unor pozitii pentru a te face disponibil pentru alte experiente. În asta e implicata, în mod subtil, si con­stiinta esecului unui atasament în care sperai sa mobilizezi energii inepui­zabile, dar care pâna la urma s-au dovedit a fi limitate. Cam astfel simt si eu în ce priveste continutul eseurilor din volumul de fata, eseuri ce acopera în mare activitatea mea scolastica din ultimii zece ani”.
  Despre valoarea acestor studii prezentate de domnul Niculescu în cartea Teologie si retractare ne vorbeste tot domnul Virgil Nemoianu: „Ne aflam, am convingerea, în fata unuia dintre gânditorii cu adevarat seriosi ai generatiei tinere, în fata unuia dintre cei care vor plasmui în viitor modurile de gândire si însasi imaginatia morala a culturii române”.

Stefan Lupu

Autori - date biografice:
Vlad Mihai Niculescu Vlad Mihai Niculescu este un reputat bizantinolog. Este profesor de filozofie la Universitatea Catolica a Americii din Washington D.C. si la Universitatea din Toronto. Este doctor în filozofie al Universita?ii din Bucuresti. La Editura Sapienti...
Comentarii Momentan nu sunt comentarii. Poti fi primul care posteaza un comentariu.

Posteaza comentariu

Nume (necesar)

Email (necesar)

Website

CAPTCHA image
Enter the code shown above:

Cautare Carti

Indice Alfabetic Carti

1 A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z

Va recomandam

YOUCAT : carte de rugăciuni pentru tineri
Georg von Lengerke, Dörte Schrömges
Această carte va fi un ajutor în drumul de rugăciune al prieteniei cu Dumnezeu. Ea conține rugăciuni vechi și noi, pentru zilele bune sau rele, sau care se spun noaptea. Găsești rugăciuni luate din Sfânta Scriptură, rugăciuni ale celor mai evlavioși oameni din istorie și ale oamenilor de astăzi.Cartea este alcătuită din două părți: prima parte este o rugăciune ritmată, dimineața și seara, timp de două săptămâni. Cea de-a doua parte este o colecție de rugăciuni pe diferite teme și intenţii.
YOUCAT : carte de rugăciuni pentru tineri
Y – Biblia. Biblia Bisericii Catolice pentru tineri
Conferința Episcopilor din Austria, coord.
Păstrând același stil grafic de la YouCat, editorii au reușit să realizeze o bogată selecție de texte biblice care să-i conducă pe tineri la o bună cunoaștere a Sfintei Scripturi. O echipă de bibliști renumiți a scris introducerile la cărțile biblice și explicațiile la textele biblice mai dificile. Textul Sfintei Scripturi este însoțit de numeroase citate din marile personalități ale lumii, mărturii oferite de tineri și imagini din Țara Sfântă.
Y – Biblia. Biblia Bisericii Catolice pentru tineri
Youcat : româna : Catehismul Bisericii Catolice pentru tineri
***

Youcat este o carte dedicata tinerilor, care vrea sa-i ajute sa înteleaga mai bine credinta Bisericii Catolice, asa cum a fost ea formulata în Catehismului Bisericii Catolice, publicat la treizeci de ani dupa încheierea Conciliului al II-lea din Vatican (1962-1965). Nascut din initiativa Conferintei Episcopilor din Austria, Youcat preia structura traditionala a Catehismului cu întrebari si raspunsuri, dar o îmbraca cu fotografii si reprezentari artistice, precum si cu elemente complementare, cum ar fi citate din Sfânta Scriptura si din mari personalitati ale Bisericii.

Youcat : româna : Catehismul Bisericii Catolice pentru tineri

Reviste

Conciliul al II-lea din Vatican: „semn al timpului” pentru Biserică şi pentru lume (II)

XVIII/ 35 (2015), 140 p., 17x24, 1453-8075, 9 lei.
Conciliul al II-lea din Vatican: „semn al timpului” pentru Biserică şi pentru lume (II)
Conciliul al II-lea din Vatican: „semn al timpului” pentru Biserică şi pentru lume (I)

XVII/ 34 (2014), 122 p., 17x24, 1453-8075, 9 lei.
Conciliul al II-lea din Vatican: „semn al timpului” pentru Biserică şi pentru lume (I)
Rolul Bisericii Catolice din Europa de Est la căderea comunismului

XVII/ 33 (2014), 111 p., 17x24, 1453-8075, 9 lei.
Rolul Bisericii Catolice din Europa de Est la căderea comunismului
Creştinul între trecut şi prezent

XVI/ 32 (2013), 156 p., 17x24, 1453-8075, 9 lei.
Creştinul între trecut şi prezent
Credinţa dintotdeauna şi omul de astăzi

XVI/ 31 (2013), 152 p., 17x24, 1453-8075, 9 lei.
Credinţa dintotdeauna şi omul de astăzi