en-USro-RO

| Login
15 decembrie 2017
Biserica in dialog cu lumea contemporana
Iulian Faraoanu, coordonator
Biserica in dialog cu lumea contemporana
Colectia: Tratate de teologie

An aparitie: 2016 Format: 14x20
Editie: I ISBN: 978-606-578-284-6
Pagini: 140 Pret: 15 RON

Cumpara online de la Libraria Sapientia
Vizualizeaza online aici.

La Editura „Sapientia” a apărut recent cartea Biserica în dialog cu lumea contemporană, coordonator Iulian Faraoanu. Acest volum cuprinde lucrările simpozionului internaţional „Biserica şi trăirile lumii contemporane”, desfășurat la Iaşi, 26 noiembrie 2015. Cartea apare în colecţia „Tratate de teologie”, în format 14x20, are 140 de pagini şi poate fi procurată de la Librăria Sapientia (www.librariasapientia.ro), precum şi de la celelalte librării catolice din ţară la prețul de 15 lei.

 

Biserica fondată de Cristos revelează adesea latura sa de mister. Acest lucru se datorează legăturii strânse cu Mântuitorul, capul său, dar şi acţiunii lui Dumnezeu, care scapă cel mai adesea controlului uman. Dincolo de dimensiunea aceasta misterioasă, noi percepem în general componenta istorică a Bisericii şi suntem uimiţi de capacitatea acesteia de a traversa timpurile sub semnul victoriei. Mireasa lui Cristos străbate căile istoriei şi înaintează către epoca finală atunci când vor veni ceruri noi şi un pământ nou.

La începutul celui de-al treilea mileniu, provocările din partea lumii sunt din ce în ce mai numeroase şi cuprind o paletă largă de perspective. Lucrările din acest volum vor să surprindă o parte din semnalele care se prezintă în faţa comunităţii de credincioşi: de la tematica trăirii vieţii sacramentale în liturgie la schimbările apărute în contextul socio-religios, la provocările culturale şi cele ambientale etc.

În structurarea materialului, s-a urmărit o schemă antropologică unită cu una teologică. Prima problematică ia în discuţie tocmai persoana umană şi identitatea sa în contextul societăţii actuale caracterizate de globalizare. Odată stabilită poziţia omului, s-au urmărit direcţiile de raportare la sferele vieţii ecleziale. Punctul de plecare l-a constituit Sfânta Scriptură, Cuvântul viu pe care se întemeiază întreaga viaţă a Bisericii. Contextul Noului Testament merită să fie aprofundat pentru a vedea punctele de legătură cu societatea de astăzi. De la Biblie, s-a trecut la dimensiunea teologică, evidenţiind potenţialul reprezentat de femeie pentru Biserică la nivelul cercetării, dar şi al formării în domeniul teologiei. Următorul pas a fost abordarea liturgică, ţinând cont de faptul că persoana umană ia contact cu realităţile spirituale, în primul rând, în viaţa cultuală. Liturgia trebuie să fie şi o modalitate de evanghelizare în timpurile actuale. Firul temelor mai teoretice se completează cu alte abordări mai practice şi modele de răspuns la provocările lumii contemporane. Un exemplu de succes în rezolvarea unor situaţii complexe este propus în persoana Papei Paul al VI-lea. Un alt răspuns, de această dată la problemele vieţii de căsătorie, e oferit de documentul recent Mitis Iudex Dominus Iesus. De cealaltă parte, elementele pragmatice sunt tratate în cadrul prezentării despre importanţa rezolvării crizei ecologice actuale. Ocrotirea planetei este în realitate salvarea vieţii pe pământ, casa noastră comună.

Temele din cuprinsul acestei cărţi nu sunt doar o radiografie a unei situaţii, ci trebuie să ofere şi stimuli pentru acţiune. Cum trebuie să răspundă Biserica în faţa semnalelor ce vin din atâtea părţi? Biserica a ales calea dialogului, a comunicării cu omul epocii în care trăieşte. Acest lucru, din dorinţa de a ţine pasul cu omenirea proclamând Vestea cea Bună cu forme adaptate condiţiilor istorice şi culturale. La începutul mileniului al treilea, Biserica trebuie să adopte aceeaşi strategie: actualizarea în spiritul dialogului şi al comuniunii, cu intenţia de a construi împreună civilizaţia iubirii.

Pr. dr. Iulian Faraoanu

 

Iulian Faraoanu, coord., Biserica în dialog cu lumea contemporană, Iași 2016, 14x20, 140 p., ISBN 978-606-578-284-6, 15 lei.

Comentarii Momentan nu sunt comentarii. Poti fi primul care posteaza un comentariu.

Posteaza comentariu

Nume (necesar)

Email (necesar)

Website

CAPTCHA image
Enter the code shown above:

Va recomandam

YOUCAT : carte de rugăciuni pentru tineri
Georg von Lengerke, Dörte Schrömges
Această carte va fi un ajutor în drumul de rugăciune al prieteniei cu Dumnezeu. Ea conține rugăciuni vechi și noi, pentru zilele bune sau rele, sau care se spun noaptea. Găsești rugăciuni luate din Sfânta Scriptură, rugăciuni ale celor mai evlavioși oameni din istorie și ale oamenilor de astăzi.Cartea este alcătuită din două părți: prima parte este o rugăciune ritmată, dimineața și seara, timp de două săptămâni. Cea de-a doua parte este o colecție de rugăciuni pe diferite teme și intenţii.
YOUCAT : carte de rugăciuni pentru tineri
Y – Biblia. Biblia Bisericii Catolice pentru tineri
Conferința Episcopilor din Austria, coord.
Păstrând același stil grafic de la YouCat, editorii au reușit să realizeze o bogată selecție de texte biblice care să-i conducă pe tineri la o bună cunoaștere a Sfintei Scripturi. O echipă de bibliști renumiți a scris introducerile la cărțile biblice și explicațiile la textele biblice mai dificile. Textul Sfintei Scripturi este însoțit de numeroase citate din marile personalități ale lumii, mărturii oferite de tineri și imagini din Țara Sfântă.
Y – Biblia. Biblia Bisericii Catolice pentru tineri
Youcat : româna : Catehismul Bisericii Catolice pentru tineri
***

Youcat este o carte dedicata tinerilor, care vrea sa-i ajute sa înteleaga mai bine credinta Bisericii Catolice, asa cum a fost ea formulata în Catehismului Bisericii Catolice, publicat la treizeci de ani dupa încheierea Conciliului al II-lea din Vatican (1962-1965). Nascut din initiativa Conferintei Episcopilor din Austria, Youcat preia structura traditionala a Catehismului cu întrebari si raspunsuri, dar o îmbraca cu fotografii si reprezentari artistice, precum si cu elemente complementare, cum ar fi citate din Sfânta Scriptura si din mari personalitati ale Bisericii.

Youcat : româna : Catehismul Bisericii Catolice pentru tineri

Reviste

Conciliul al II-lea din Vatican: „semn al timpului” pentru Biserică şi pentru lume (II)

XVIII/ 35 (2015), 140 p., 17x24, 1453-8075, 9 lei.
Conciliul al II-lea din Vatican: „semn al timpului” pentru Biserică şi pentru lume (II)
Conciliul al II-lea din Vatican: „semn al timpului” pentru Biserică şi pentru lume (I)

XVII/ 34 (2014), 122 p., 17x24, 1453-8075, 9 lei.
Conciliul al II-lea din Vatican: „semn al timpului” pentru Biserică şi pentru lume (I)
Rolul Bisericii Catolice din Europa de Est la căderea comunismului

XVII/ 33 (2014), 111 p., 17x24, 1453-8075, 9 lei.
Rolul Bisericii Catolice din Europa de Est la căderea comunismului
Creştinul între trecut şi prezent

XVI/ 32 (2013), 156 p., 17x24, 1453-8075, 9 lei.
Creştinul între trecut şi prezent
Credinţa dintotdeauna şi omul de astăzi

XVI/ 31 (2013), 152 p., 17x24, 1453-8075, 9 lei.
Credinţa dintotdeauna şi omul de astăzi