en-USro-RO

| Login
16 decembrie 2017
Seminarul Diecezan „Sfântul Iosif” din Iasi la ceas aniversar: 50 de ani de la redeschidere 120 de ani de la înfiintare

Seminarul Diecezan „Sfântul Iosif” din Iasi la ceas aniversar: 50 de ani de la redeschidere 120 de ani de la înfiintare
Colectia: Dialog teologic

An aparitie: 2006 Format: 17x24
Editie: IX/ 18 (2006) ISBN:
Pagini: 176 p. Pret: 9 RON

Cumpara online de la Libraria Sapientia
Vizualizeaza online aici.

P.S. Petru GHERGHEL
Un popas binecuvântat

Istoria este darul lui Dumnezeu si semnul concret ca acesta nu-l paraseste pe om, ci îl ocroteste însotindu-l. Pe fundalul acestei convingeri de credinta, articolul PS Petru Gherghel realizeaza o introducere succinta în tematica simpozionului ce a ocazionat publicarea numarului 18 din Dialog teologic, rememorând cu pretuire interventiile providentiale ale episcopului Nicolae Iosif Camilli în deschiderea Seminarului, în 1886, si ale ordinariului substitut Petru Plesca în redeschiderea lui, în 1956. În activitatile celor doi pastori, dar si în aprobarea de redeschidere a Seminarului, semnata de agentul comunist Emil Botnaras, în suferintele episcopilor, superiorilor, profesorilor si seminaristilor de le Seminarul din Iasi, PS Petru Gherghel citeste lucrarea tainica a lui Dumnezeu, care a condus Seminarul urmând logica pascala initiata în Fiul sau, Marele Preot al credintei noastre: per crucem ad lucem. În finalul articolului, episcopul de Iasi multumeste plin de recunostinta tuturor persoanelor care au facut posibila aceasta sarbatoare, neuitându-i aici nici pe ocrotitorii spirituali ai Seminarului, sfânta Maria, sfântul Iosif, patronul Seminarului, si sfânta Tereza de Lisieux, patroana secundara.

COMUNICARI

Alois Moraru
Seminarul diecezan „Sfântul Iosif” din Iaside la înfiintare pâna în anul 1948
Înfiintarea si existenta Seminarului din Iasi au depins de un întreg ansamblu de factori eclezial-legislativi, economici, sociali si politici. Pornind de la acest dat, studiul pr. Alois Moraru se deschide prin prezentarea succinta a normelor magisteriale privind formarea clerului, de la Papa Anaclet pâna la Papa Benedict al XVI-lea, de la Conciliul ecumenic din Niceea pâna la Conciliul al II-lea din Vatican. Dupa aceasta încadrare introductiva, autorul expune principalele initiative ale parintilor misionari iezuiti, franciscani si ale episcopilor din Moldova pentru înfiintarea unor seminarii. Aceste initiative au anticipat înfiintarea Seminarului din Iasi, la 29 septembrie 1886, de catre episcopul Nicolae Iosif Camilli. În continuarea studiului, autorul evidentiaza într-un mod viu si colorat principalele aspecte din istoria de început a Seminarului, precum sunt regulamentele, evenimentele ce au marcat primele decenii, greutatile primilor ani, interventiile episcopilor pentru sustinerea Seminarului. Prin Legea pentru Reforma învatamântului din România din 3 august 1948, Seminarul a fost constrâns sa-si întrerupa activitatea. Discursul însa nu se blocheaza pe acest aspect trist din viata Seminarului, ci face sa se întrezareasca redeschiderea Seminarului si activitatea sa pâna în ziua de astazi.

Anton Despinescu
50 de ani de la redeschiderea Seminarului diecezan
Istoria de 120 de ani a Seminarului din Iasi înregistreaza o multitudine de jubilee, sarbatori, dar si de evenimente triste carora Seminarul le-a fost martor si gazda. Studiul pr. Anton Despinescu despre aniversarea a 50 de ani de la redeschiderea Seminarului diecezan se deschide cu evocarea unei alte aniversari: sarbatorirea a 10 ani de la deschiderea Seminarului (29 septembrie 1896). Contrastând cu prima parte a discursului, în continuarea expunerii autorul aminteste de evenimentele triste ce au precedat închiderea provizorie a Seminarului, de actiunile de represiune din partea regimului comunist. Singurul seminar aprobat de Guvern a fost cel de la Alba-Iulia. Autorul rememoreaza anii „de exil” de la Alba-Iulia, evidentiind apoi rolul Monseniorului Petru Plesca în redobândirea cladirii Seminarului din Iasi si în redeschiderea acestuia. În final, autorul aduce un imn de multumire lui Dumnezeu pentru „Seminarul providentei” – asa cum a fost numit Seminarul din Iasi – care, în ciuda vitregiilor timpului, a continuat si continua sa dea Bisericii si lumii noi mesageri ai pacii.

PS Aurel Perca
Teologia morala între vechi si nou
Începând cu a doua jumatate a secolului al XX-lea, situatia teologico-morala este caracterizata de abandonarea progresiva a moralei cazuistice, ce s-a nascut în perioada post-tridentina si care a dominat Biserica mai bine de trei secole, dar care acum nu mai facea fata schimbarilor conceptuale si sociale ce au survenit în acest timp. Biserica a avut nevoie de o reforma si a realizat-o prin al doilea Conciliu din Vatican, care cu Gaudium et spes, Lumen Gentium si Dei Verbum initiaza un nou tip de teologie morala. Studiul PS Aurel Perca pune în lumina necesitatea trecerii de la vechi la nou, deficientele teologiei cazuistice si suflul nou adus de al doilea Conciliu ecumenic din Vatican, teologia morala în desfasurarea Conciliului si dezvoltarea ei ulterioara, liniile caracteristice ale noului tip de teologie morala si, în finalul expunerii, situatia predarii si receptionarii celor doua modele de teologie morala în Seminarul din Iasi. Acum, la 40 de ani dupa al doilea Conciliu din Vatican, autorul remarca progresul realizat de teologia morala, adaptata problemelor ce le ridica omul contemporan.

Andrei Brezianu
De la Alba-Iulia la Iasi – o rememorare – 1956
Dupa o interdictie de 4 ani, Departamentul Cultelor a autorizat în 1952 redeschiderea unui Seminar catolic la Alba-Iulia. Seminaristii Diecezei de Iasi si-au continuat studiile în acest Seminar, pâna la revenirea lor la Iasi în 1956. În marturisirea sa, Andrei Brezianu rememoreaza plin de afectiune si nostalgie, totusi, cu exactitate si credit istoric, chipurile celor ce i-au fost colegi si superiori în acei ani duri sub regimul comunist, atmosfera ospitaliera din Seminarul din Alba-Iulia si bucuria întoarcerii în Seminarul din Iasi, Alma Mater pentru atâtea generatii de preoti, conditiile grele de la început, aportul rectorilor, al profesorilor si al studentilor la renasterea Seminarului. Convingerea ce deschide, traverseaza si încheie discursul lui Andrei Brezianu este ca timpul încercarilor a fost pentru Seminarul din Iasi un timp binecuvântat si ca doar datorita sacrificiilor din acel timp pot fi explicate existenta ulterioara si imaginea Seminarului, asa cum le întâlnim astazi.

Anton Despinescu
Nicolae Iosif Camilli si Mihai Robu
Viata Diecezei si a Seminarului din Iasi a fost puternic marcata de exemplul de credinta si rodnica activitate a episcopilor ce le-au stat în frunte. Studiul pr. Anton Despinescu face o incursiune istorica în biografia episcopului Nicolae Iosif Camilli si a episcopului Mihai Robu. Nicolae Iosif Camilli (1884-1894; 1904-1915), primul episcop al Diecezei de Iasi, prin activitatea pastorala si prin scrierile sale – Acta Camilliana, a contribuit la edificarea spirituala a poporului încredintat lui, în timpurile grele de la începutul Diecezei de Iasi. Mihai Robu a fost primul episcop indigen (1925-1944) al Diecezei de Iasi; cei care l-au cunoscut l-au caracterizat ca fiind un pastor sfânt, sarac, popular si blând. Episcopia de Iasi pastreaza o adânca pretuire pentru acesti episcopi emblematici, deschizatori de drumuri si exemple de credinta pentru cei ce au urmat pe scaunul episcopal de Iasi.

Danut Dobos
Marcu Glaser si Rafael Friedrich
Istoria Seminarului din Iasi este opera a numeroase personalitati. Studiul de fata se opreste asupra figurilor ilustre ale episcopului Marcu Glaser si a lui Rafael Friedrich, alegere motivata de statutul acestora de martiri ai Bisericii Catolice. În schitarea celor doua biografii, autorul evidentiaza elementele ce fac din cele doua personalitati modele de atasament fata de credinta catolica si fata de Sfântul Scaun, în perioada grea a primelor decenii de teroare comunista: activitatea bogata a celor doua personalitati, curajul si determinarea lor în fata opresiunii comuniste, moartea martirica ce a încununat o viata traita cu Cristos. Aceste doua personalitati ramân în istoria catolicismului din Moldova si a Seminarului din Iasi ca exemple memorabile de integritate si curaj în fata opresiunii comuniste.

Wilhelm Danca
Francisc Xaveriu Habeni si Anton Trifas
Aniversarea a 120 de ani de la deschiderea si 50 de ani de la redeschiderea Seminarului din Iasi ar fi incompleta fara un omagiu adus rectorilor ce erau în functie în acele momente, adica Francisc Xaveriu Habeni, rector în 29 septembrie 1886, si Anton Trifas, rector în 26 noiembrie 1956. Studiul pr. Wilhelm Danca, actualul rector al Seminarului din Iasi, surprinde si evidentiaza contextul eclezial si social în care s-au format cele doua personalitati emblematice, problemele cu care s-au confruntat si zelul cu care au lucrat pentru deschiderea Seminarului, mijloacele materiale precare si simtul organizatoric ce a suplinit aceasta lipsa, buna orientare practica dar si pedagogica, preocuparea pentru profilul moral si spiritual al candidatilor la Preotie. Acesti doi rectori exemplari au anticipat si au animat prin exemplul lor o serie de rectori vrednici de înaintasii lor.

Emil Dumea
Cladirile Seminarului „Sfântul Iosif” din Iasi
Seminarul din Iasi ca institutie, personal si cladire a cunoscut influenta vremurilor prin care a trecut si care au determinat evolutia sa pâna în ziua de astazi. Studiul pr. Emil Dumea „Cladirile Seminarului Sfântul Iosif din Iasi” ilustreaza succint evolutia spatiala si arhitecturala a cladirilor Seminarului în anii ce au urmat redeschiderii sale în 1956, opozitia autoritatilor comuniste la renovarile ce se aratau din ce în ce mai necesare, eforturile depuse de pr. rectori Petru Gherghel, Eduard Sechel, Eduard Ferent, Ioan Robu, Alois Fechet, Aurel Perca, Alois Bulai, Wilhelm Danca la constructiile si inovarile ultimelor decenii, generozitatea binefacatorilor, importanta continuu acordata Seminarului, inima Diecezei. Acest ansamblu de factori a facut posibil acest ceas aniversar în noua si frumoasa cladire a Seminarului.

FILE DE ARHIVA

Stefan LUPU
Seminarul Diecezan din Iasi: Continuitate în traditie si înnoire creatoare
Istoria de 120 de ani a Seminarului din Iasi încorporeaza partial sau total istoria oamenilor pe care i-a avut alaturi, fie ca profesori, fie ca studenti, vietile rectorilor si ale episcopilor ce l-au condus, existenta si evolutia programelor formative, didactice si spirituale, ce i-au calauzit absolventii. Propunând aceasta viziune de ansamblu, studiul pr. Stefan Lupu prezinta cu maximum de exactitate si meticulozitate numele tuturor studentilor si profesorilor pe care i-a gazduit Seminarul, înnoirea creatoare a programelor analitice de formare filozofico-teologica, schimbarile ce au survenit în structura sistemului de formare pastoral-spirituala si continutul tezaurului primit de la generatiile anterioare si care a fost valorificat în continuare. Desi prezinta un pronuntat caracter stiintifico-istoric, studiul de fata poseda o deschidere concreta spre prezent, vazut aici ca mostenitorul unei traditii bogate si vii, suport real în fata provocarilor viitorului.

RECENZII

Comentarii Momentan nu sunt comentarii. Poti fi primul care posteaza un comentariu.

Posteaza comentariu

Nume (necesar)

Email (necesar)

Website

CAPTCHA image
Enter the code shown above:

Cautare reviste

Va recomandam

YOUCAT : carte de rugăciuni pentru tineri
Georg von Lengerke, Dörte Schrömges
Această carte va fi un ajutor în drumul de rugăciune al prieteniei cu Dumnezeu. Ea conține rugăciuni vechi și noi, pentru zilele bune sau rele, sau care se spun noaptea. Găsești rugăciuni luate din Sfânta Scriptură, rugăciuni ale celor mai evlavioși oameni din istorie și ale oamenilor de astăzi.Cartea este alcătuită din două părți: prima parte este o rugăciune ritmată, dimineața și seara, timp de două săptămâni. Cea de-a doua parte este o colecție de rugăciuni pe diferite teme și intenţii.
YOUCAT : carte de rugăciuni pentru tineri
Y – Biblia. Biblia Bisericii Catolice pentru tineri
Conferința Episcopilor din Austria, coord.
Păstrând același stil grafic de la YouCat, editorii au reușit să realizeze o bogată selecție de texte biblice care să-i conducă pe tineri la o bună cunoaștere a Sfintei Scripturi. O echipă de bibliști renumiți a scris introducerile la cărțile biblice și explicațiile la textele biblice mai dificile. Textul Sfintei Scripturi este însoțit de numeroase citate din marile personalități ale lumii, mărturii oferite de tineri și imagini din Țara Sfântă.
Y – Biblia. Biblia Bisericii Catolice pentru tineri
Youcat : româna : Catehismul Bisericii Catolice pentru tineri
***

Youcat este o carte dedicata tinerilor, care vrea sa-i ajute sa înteleaga mai bine credinta Bisericii Catolice, asa cum a fost ea formulata în Catehismului Bisericii Catolice, publicat la treizeci de ani dupa încheierea Conciliului al II-lea din Vatican (1962-1965). Nascut din initiativa Conferintei Episcopilor din Austria, Youcat preia structura traditionala a Catehismului cu întrebari si raspunsuri, dar o îmbraca cu fotografii si reprezentari artistice, precum si cu elemente complementare, cum ar fi citate din Sfânta Scriptura si din mari personalitati ale Bisericii.

Youcat : româna : Catehismul Bisericii Catolice pentru tineri

Reviste

Conciliul al II-lea din Vatican: „semn al timpului” pentru Biserică şi pentru lume (II)

XVIII/ 35 (2015), 140 p., 17x24, 1453-8075, 9 lei.
Conciliul al II-lea din Vatican: „semn al timpului” pentru Biserică şi pentru lume (II)
Conciliul al II-lea din Vatican: „semn al timpului” pentru Biserică şi pentru lume (I)

XVII/ 34 (2014), 122 p., 17x24, 1453-8075, 9 lei.
Conciliul al II-lea din Vatican: „semn al timpului” pentru Biserică şi pentru lume (I)
Rolul Bisericii Catolice din Europa de Est la căderea comunismului

XVII/ 33 (2014), 111 p., 17x24, 1453-8075, 9 lei.
Rolul Bisericii Catolice din Europa de Est la căderea comunismului
Creştinul între trecut şi prezent

XVI/ 32 (2013), 156 p., 17x24, 1453-8075, 9 lei.
Creştinul între trecut şi prezent
Credinţa dintotdeauna şi omul de astăzi

XVI/ 31 (2013), 152 p., 17x24, 1453-8075, 9 lei.
Credinţa dintotdeauna şi omul de astăzi