en-USro-RO

| Login
16 decembrie 2017
Quo vadis caritas? Principiul caritatii crestine în dialogul religios contemporan

Quo vadis caritas? Principiul caritatii crestine în dialogul religios contemporan
Colectia: Dialog teologic

An aparitie: 2007 Format: 17x24
Editie: X/ 20 (2007) ISBN:
Pagini: 195 p. Pret: 9 RON

Cumpara online de la Libraria Sapientia
Vizualizeaza online aici.

Wilhelm Danca
Formarea permanenta: Când si pentru cine?

Formarea permanenta este o necesitate continua si pentru toti oamenii, având în vedere confuzia axiologica si derutantele schimbari ce influenteaza societatea contemporana. Pornind de la aceasta constatare, autorul studiului ce introduce în tematica numarului XX al revistei Dialog teologic, aprofundeaza învatatura conciliara si cea magisteriala recenta, precum si cea a Sinodului diecezan din Iasi, subliniind importanta unei continue educatii crestine a persoanelor laice, a caror misiune este aceea de a sfinti realitatile temporare, dar si a preotului, chemat sa fie ministru al lui Cristos în lumea contemporana si administrator al sfintelor taine. Formarea permanenta este un drept, dar si o datorie ce trebuie sa dobândeasca un caracter integral si unificator; de aceea, ramâne o exigenta vie si angajanta atât pentru preoti, cât si pentru laici.

COMUNICARI

Vladimir Peterca
Sursa nedreptatilor si a dezordinii din lume: nebunia. Comentariu la Ps 14

La sfârsitul secolului al XIX-lea, lumea a fost rascolita de cuvintele lui Nietzsche: "Dumnezeu a murit, noi l-am ucis!" Nihilismul formulat astfel are însa origini mai vechi, ajungând pâna în Vechiul Testament. Autorul studiului explica valentele si cauzele unor astfel de cuvinte, asa cum reies din Ps 14, dar si din contextul mai amplu veterotestamentar. Ps 14 prezinta în termeni programatici si într-un limbaj dur doua categorii de oameni, pe de o parte, cei drepti, saraci si oprimati, al caror aparator este Dumnezeu, iar pe de alta parte, cei pacatosi si "nebuni", a caror viata reflecta ateismul practic. Mesajul studiului de fata îl preia pe cel biblic din Ps 14, care este de fapt o sinteza a Vechiului Testament, expunându-l într-un mod adecvat omului contemporan: adevarul lui Dumnezeu triumfa prin bunatate si dreptate, caci fericirea "nebunilor" este doar aparenta si înselatoare.

Michel Cagin
Génèvieve Fondane. O viata închinata misterului lui Israel

Israelul a avut una dintre cele mai tulburatoare istorii. Secolul al XX-lea reprezinta pentru acest popor dar si pentru omenirea întreaga o amintire dureroasa. Articolul prezinta biografia lui Gcncvieve Fondane, convertita la catolicism, dupa cum reiese din corespondenta tinuta cu J. Maritain si cu sotia sa Raissa Maritain. Sotie a gânditorului si poetului evreu Benjamin Fondane, în timpul detentiei acestuia la Auschwitz si dupa moartea lui, Gcncvieve Fondane simte puterea harului lui Dumnezeu ce o coplesea; dupa mai multe întrebari si cautari, intra în ordinul calugaritelor Notre Dame de Sion. Biografia de fata are un mesaj si pentru omul zilelor noastre, întruchipând atât un repros adus antisemitismului, cât si o punte valoroasa în dialogul dintre evrei si crestini.

Vittorio Possenti
Misterul lui Israel. J. Maritain si Conciliul al II-lea din Vatican

La elaborarea documentelor celui de-al II-lea Conciliu din Vatican au conlucrat biblisti, teologi, liturgisti, dar si filozofi. Dintre acestia din urma, J. Maritain a contribuit prin viziunea sa despre identitatea poporului evreu ca natiune aleasa de Dumnezeu. Prin participarea la Conciliu, dar si prin cartea Misterul lui Israel, J. Maritain a recunoscut si a denuntat orice forma de antisemitism, religios, social, economic si politic. "Esenta spirituala a antisemitismului este în ultima instanta un fenomen cristofobic". În studiul de fata, V. Possenti ilustreaza conotatiile "misterului lui Israel" pentru lumea întreaga, reluând în final orientarea filozofului francez: în cadrul dialogului interreligios este necesara descoperirea legaturii dintre noul popor ales si Israel, dintre Biserica si poporul Sinagogii.

Virgil Nemoianu
Doua aspecte ale catolicismului american

În ultimele decenii, au aparut mai multe studii statistice despre situatia catolicismului din Europa de Vest, ce proiecteaza o umbra de pesimism asupra viitorului. O altfel de imagine ne transmite articolul prof. V. Nemoianu, ce expune istoria, evolutia, situatia actuala si perspectivele catolicismului din America. Desi minoritar si constituit dintr-o multime pestrita de emigranti, catolicismul de aici si-a pastrat vigoarea, prezentându-se astazi ca o comunitate vie si activa. În aceasta lumina, autorul expune pe scurt, dar realist, caracteristicile acestei Biserici: situatia clerului si a laicilor, intelectualitatea catolica, teologii, politicienii si mass-media catolice. În finalul articolului, V. Nemoianu muta accentul de pe analiza aspectelor interioare ale Bisericii Catolice din SUA pe deschiderea ei, exprimând speranta ca dialogul dintre catolici si ortodocsi va aduce roade pentru ambele Biserici.

Ermis Segatti
Tendinte în reînnoirea teologica din India.
Despre Dumnezeu. Premise si precursori


În ultimul timp, europenii au manifestat în cautarile lor religioase o atractie crescânda pentru religiile asiatice, îndeosebi pentru hinduism si budism. Studiul prezinta tocmai punctele de contact si de dialog ce se pot stabili între crestinism si teologia hindusa indiana, ce exprima astazi o tendinta evidenta de a dobândi autonomie datorita constiintei înradacinarii ei într-o traditie bogata, consacrata de istorie. Aceasta traditie a fost valorificata de teologii hindusi moderni Stanley Samartha, Vivekananda, Upadhyaya, Nilakantha Gorek, Richard de Smet, care au sugerat în operele lor profunzimea vechii gândiri hinduse, dar si puntile ce se pot stabili între teologia hindusa si doctrina crestina, între Upanishade si Cristos. Datorita acestei orientari favorabile dialogului interreligios, studiul de fata ofera un suport generos pentru apropierea dintre crestini si necrestini în contextul unei lumi globalizate.

Emil Dumea
Cultura, cult si interculturalitate: repere istorice si ideologice europene contemporane

În anul 2007, România a aderat la UE, intrând astfel în marea familie multiculturala a statelor europene. Acest context socio-politic, dar care are si implicatii religioase, explica aparitia acestui studiu. Autorul expune abundenta de sens a termenului "cultura", aplicându-l la contemporaneitate, reliefând si relatia pe care o stabileste cu "cultul": o cultura fara cult este rece si fara suflet, cultul fara cultura este limitarea nejustificata a omului. În ambientul comunitatii europene, dialogul intercultural reprezinta o datorie, o provocare, dar si o ocazie de cunoastere reciproca si de comunicare de valori. Acest dialog este capabil sa elimine tensiuni si schisme ce apar din cauza ignorarii celuilalt si a prejudecatilor lenese, ramânând de aceea o exigenta continua si reciproca.

Claudiu Dumea
Diavolul si exorcismele

Societatea contemporana experimenteaza existenta raului ca prezenta si actiune, dar evita tot mai des sa-l identifice cu diavolul, acest subiect intrând în categoria tabuurilor. Studiul trece peste aceste clisee propunându-si sa releve diversele forme de prezenta si de actiune a diavolului si sa expuna principala arma ce o avem la dispozitie: exorcismul, asa cum reiese din noul Ritual al exorcismelor. Autorul noteaza calitatile exorcistului si pregatirea necesara, manifestarile exorcizatului înainte, în timpul si dupa exorcism, continutul rugaciunilor de exorcizare, pentru ca, în finalul articolului, sa scoata în relief ca existenta celui rau nu este o realitate care depinde de opinia majoritatii, ci o forta ostila ce trebuie luata mereu în considerare de catre omul contemporan în deciziile si actele sale.

Wilhelm Danca
Benedict al XVI-lea si iubirea.
Eros, agape si philia în enciclica Deus caritas est


Sfântul Ioan i-a dat lui Dumnezeu o definitie excelenta: "Dumnezeu este iubire". Însa ce poate sa ne spuna aceasta, astazi, când "iubirea este unul dintre cuvintele cele mai uzate, dar si abuzate"? Autorul studiului, pasind pe urmele biografiei si a primei enciclice a papei Benedict al XVI-lea, îsi propune sa risipeasca umbra de dispret ce plana asupra termenului eros, aratând ca exista un eros al lui Dumnezeu, un eros benevolentiae (diferit de eros concupiscentiae), care este în acelasi timp agape. Acestea doua nu pot fi nicicând despartite, ele realizând împreuna natura adevaratei iubiri. Philia (prietenia) se încadreaza între eros (iubirea ascendenta) si agape (iubirea descendenta), ea fiind împlinirea desavârsitei comuniunii si cu Dumnezeu si cu aproapele. În concluzia acestui demers teologic, autorul distinge o nota dinamica a misiunii omului: agape este legea fundamentala a vietii sale, însa iubirea nu este o stare dobândita, ci o continua crestere.

RECENZII

Comentarii Momentan nu sunt comentarii. Poti fi primul care posteaza un comentariu.

Posteaza comentariu

Nume (necesar)

Email (necesar)

Website

CAPTCHA image
Enter the code shown above:

Cautare reviste

Va recomandam

YOUCAT : carte de rugăciuni pentru tineri
Georg von Lengerke, Dörte Schrömges
Această carte va fi un ajutor în drumul de rugăciune al prieteniei cu Dumnezeu. Ea conține rugăciuni vechi și noi, pentru zilele bune sau rele, sau care se spun noaptea. Găsești rugăciuni luate din Sfânta Scriptură, rugăciuni ale celor mai evlavioși oameni din istorie și ale oamenilor de astăzi.Cartea este alcătuită din două părți: prima parte este o rugăciune ritmată, dimineața și seara, timp de două săptămâni. Cea de-a doua parte este o colecție de rugăciuni pe diferite teme și intenţii.
YOUCAT : carte de rugăciuni pentru tineri
Y – Biblia. Biblia Bisericii Catolice pentru tineri
Conferința Episcopilor din Austria, coord.
Păstrând același stil grafic de la YouCat, editorii au reușit să realizeze o bogată selecție de texte biblice care să-i conducă pe tineri la o bună cunoaștere a Sfintei Scripturi. O echipă de bibliști renumiți a scris introducerile la cărțile biblice și explicațiile la textele biblice mai dificile. Textul Sfintei Scripturi este însoțit de numeroase citate din marile personalități ale lumii, mărturii oferite de tineri și imagini din Țara Sfântă.
Y – Biblia. Biblia Bisericii Catolice pentru tineri
Youcat : româna : Catehismul Bisericii Catolice pentru tineri
***

Youcat este o carte dedicata tinerilor, care vrea sa-i ajute sa înteleaga mai bine credinta Bisericii Catolice, asa cum a fost ea formulata în Catehismului Bisericii Catolice, publicat la treizeci de ani dupa încheierea Conciliului al II-lea din Vatican (1962-1965). Nascut din initiativa Conferintei Episcopilor din Austria, Youcat preia structura traditionala a Catehismului cu întrebari si raspunsuri, dar o îmbraca cu fotografii si reprezentari artistice, precum si cu elemente complementare, cum ar fi citate din Sfânta Scriptura si din mari personalitati ale Bisericii.

Youcat : româna : Catehismul Bisericii Catolice pentru tineri

Reviste

Conciliul al II-lea din Vatican: „semn al timpului” pentru Biserică şi pentru lume (II)

XVIII/ 35 (2015), 140 p., 17x24, 1453-8075, 9 lei.
Conciliul al II-lea din Vatican: „semn al timpului” pentru Biserică şi pentru lume (II)
Conciliul al II-lea din Vatican: „semn al timpului” pentru Biserică şi pentru lume (I)

XVII/ 34 (2014), 122 p., 17x24, 1453-8075, 9 lei.
Conciliul al II-lea din Vatican: „semn al timpului” pentru Biserică şi pentru lume (I)
Rolul Bisericii Catolice din Europa de Est la căderea comunismului

XVII/ 33 (2014), 111 p., 17x24, 1453-8075, 9 lei.
Rolul Bisericii Catolice din Europa de Est la căderea comunismului
Creştinul între trecut şi prezent

XVI/ 32 (2013), 156 p., 17x24, 1453-8075, 9 lei.
Creştinul între trecut şi prezent
Credinţa dintotdeauna şi omul de astăzi

XVI/ 31 (2013), 152 p., 17x24, 1453-8075, 9 lei.
Credinţa dintotdeauna şi omul de astăzi